Bu sene hem yüz yüze hem online olarak katılımcılarla buluştu
Saat: 08:37

16. SteelOrbis Çelik Konferansı: Bu sene hem yüz yüze hem online olarak katılımcılarla buluştu
2006’dan bu yana düzenlenen ve Türkiye’nin bir numaralı çelik konferansı haline gelen 16. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar", bu sene konferans mekanında en fazla 300 katılımcıya izin veren pandemi kurallarına uymak kaydıyla hem fiziksel hem online olarak 1-2 Aralık tarihlerinde gerçekleşti. Yaklaşık 300’ü 1 Aralık günü konferans mekanında olmak üzere, toplamda 900’ün üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapan 16. SteelOrbis Çelik Konferansı’nın ana sponsorluğunu Çolakoğlu Metalurji yaparken, diğer sponsorlar arasında, MMK Metalürji, Tatçelik, Atakaş Çelik, Haskar Çelik Boru Profil, Gökmetal ve Galva Metal bulunuyor.
Konferansın ilk oturumunda, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye çelik piyasasına ilişkin güncel rakamları paylaşarak önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerden bahsetti. Üretimdeki artışı ihracatın sırtladığını söyleyen Yayan, Türkiye’nin 2021 yılı sonu itibarıyla çelik üretiminde geçtiğimiz yıl da olduğu gibi yine Almanya’yı geçme ihtimali olduğunu belirtti. Yayan’ın ardından söz alan Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, ABD ve AB’nin 232. Madde vergilerine yönelik yaptığı anlaşmaya değinerek, daha önce ithal çeliği “dampingli” veya “teşvikli” olarak tanımlayan ABD’li ve AB’li üreticilerin şimdi ise dışardan gelen çeliği “kirli çelik” olarak adlandırdıklarını ve artık hangi üreticinin daha temiz ve yeşil üretim yaptığına odaklandıklarını belirtti. Son zamanlarda çelik sektörünün gündeminde yer alan yeşil mutabakat ve karbon salımını azaltma konusunda bir sunum yapan Bilecik Demir Çelik Genel Müdürü Muammer Bilgiç, katılımcıları AB’nin sınırda karbon vergisi ve bunun piyasadaki diğer oyunculara etkisi hakkında bilgilendirdi. Yine bir diğer önemli gündem maddesi olan ve fiyatları doğrudan etkileyen navlun piyasası hakkında konuşan Supramar Shipping & Trading Genel Müdürü Bahadır Tonguç, navlun fiyatlarının 2021 yılı sonrasında da gücünü korumasının beklendiğini, fiyatların en iyi ihtimalle 2023 yılında, yeni gemilerin piyasaya girmesiyle artan arz sayesinde gevşemeye başlayabileceğini ifade etti.
İlk gün dördüncü oturumda gerçekleşen çelik sektöründeki gelişmeler ve beklentiler başlıklı panelde, Çolakoğlu Metalurji Boru Profil ve İkincil Üreticiler Satış Müdürü Kürşad Aynas, Atakaş Çelik Genel Müdürü Cem Üstün, Tatçelik Satış Direktörü Murat Demirci, Gökmetal Yönetim Kurulu Başkanı, Gökhan Demiruz yassı segmentinde planlanan yeni yatırımlar hakkında bilgi vererek, bu yatırımlar sonucu Türkiye yassı piyasasında malzeme bulunurluğunun artacağını, terminlerin kısalacağını ve rekabetçi fiyatlara erişimin kolaylaşabileceğini aktardı. Son oturumda ise Bilkent Üniveritesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Refet Gürkaynak, Türkiye ve dünya ekonomisindeki mevcut durum ve olası riskleri ele alan bir konuşma yaptı.
Konferansın ikinci günü sadece online olarak gerçekleştirilerek yabancı konuşmacılara ayrıldı. Asya piyasaları konulu ilk oturumda JFE Steel Corporation Yurtdışı İştirakler Planlama Departmanı Yöneticisi Kazuo Mike Fujisawa, 2021 yılında Çin hariç global çelik sektöründe talep artışı görüleceğini söylerken, CISA Genel Sekreter Yardımcısı ve Metallurgical Industry Press Başkanı Su Changyong, “Çin’in toplam çelik tüketimi yüksek seviyelerde yer alacak ve Çin, dünyanın çelik üretim ve tüketim merkezi konumunu elinde tutmaya devam edecek,” şeklinde konuştu.
Rusya piyasası hakkında veri ve beklentileri paylaşan NLMK Trading SA analisti George Pearson, Rusya’da sıcak sac talebinin 2022 yılında %2,5 artmasının beklendiğini söylerken, ayrıca Çin’in, yüksek tonajlı ihracat yapmasına yönelik endişelerin azaldığını ve bu tehdidin azalmaya devam edeceğini belirtti. Öte yandan, EUROFER Ekonomik Araştırma ve Piyasa Analizi Direktörü Alessandro Sciamarelli, AB çelik sektörünü değerlendirdiği sunumunda AB’nin görünür çelik tüketiminin 2021 yılında %13 ve 2022 yılında %4,7 artmasının beklendiğini ifade etti. EUROFER yetkilisi, pandemi, global tedarik zincirindeki aksaklıklar ve aşırı derecede artan maliyetler gibi konuların 2022 yılının ilk çeyreğinden önce hafiflemesinin beklenmediğini sözlerine ekledi.
Konferansın son oturumunda, IHS Markit Direktörü John Anton, pandemi sürecinde yaşanan üretim kesintileri sebebiyle oldukça fazla yükselen ABD yerel çelik fiyatlarının, talep yüksek seyretmesine rağmen düşmesinin beklendiğini ifade ederken, yeni anlaşma sonucunda AB’ye tanınan ithalat kotalarının ABD’nin toplam çelik ithalat hacminin sadece %3’ünü oluşturduğuna dikkat çekti. Anton’un ardından söz alan Industrial Metallurgical Holding’in Pazarlama Direktörü Yuriy Savosin ise, global pik demir piyasasını değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirdi.