A24.com.tr » yaşam » Boykot ne demek? Ekonomik boykot nedir?

Boykot ne demek? Ekonomik boykot nedir?

Boykot ne demek? Ekonomik boykot nedir?

Boykot ne demek sorusu son günlerin en çok aratılan konu başlığı. ABD ile yaşanan krizin ardından Amerikan ürünlerine boykot gündeme geldi. Peki boykot nedir, ekonomik boykot ne demek?

Boykot uygulaması ekonomik açıdan ülkelerin işine gelmeyen bir durumdur. Siyasi kriz yaşayan ülkeler birbirlerinin mallarını satın almayarak ekonomik yaptırım yani boykot yoluna gider. Türkiye ile ABD arasında yaşanan siyasi kriz, ekonomik alanda kendini boykot olarak gösteriyor.

Peki boykot ne demek? Ekonomik boykot nedir?

Boykot nedir?

Bir topluluğun şiddetli protestosu; toplumda uygun bulunmayan herhangi bir karar veya davranışa karşı söz ve fiil ile alınan menfi tavır veya ambargo.

Boykot kararlarını bir toplumu meydana getiren fertler bir araya gelerek aldıkları gibi, bir devlet veya devletler diğer bir devlet veya devletlere karşı da alabilmektedir. Sporda ise, bir sporcuya veya bir kulübe belirli bir süre veya belirli bir sayıda yarıştan men etme cezası şeklinde tezahür eder.

Boykot, karşı tarafı zorlayarak onu güç durumda bırakmak, bunun neticesinde de isteklerin zorla kabulü esasına dayanır. Burada her ne suretle olursa olsun karşı tarafa zarar vermek düşüncesi vardır.

Bu, mal vermemek veya almamak şeklinde olduğu gibi imalat yapmamak, çalışmamak, toplumla ilişkilerini kesmek şeklinde de olabilir. İşçi-işveren münasebetlerinde işçilerin sendikalar vasıtasıyla veya sendikasız olarak topluca yaptıkları boykot işine grev denilmektedir. bazen aylarca süren grevler yüzünden üretim yapılamamakta, dolayısıyla da memleket ekonomisi baltalanmakta ve zarara sokulmaktadır. Bu durumlara meydan vermemek için kanuni sınırlamalarla belirli düzenlemeler getirilmiştir.

Boykot, toplumun belli kesimindeki halk arasında olabileceği gibi, milletler arasında da olabilir. Siyasi bakımdan münasebetleri bozulan devletler birbirine karşı boykota başvururlar. Boykot bu durumlarda kalmayıp rakip devletlerle münasebet kuran bütün devletlere kadar uzanabilir. Günümüzde İsrail ile Arap devletleri arasında siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan devamlı boykot vardır. Bu husus sadece kendi aralarında olmayıp, Arap devletleri; İsrail ile ticari, siyasi bağlantılar kuran devletlere karşı da boykot uygulamaktadır. Rusya'nın Afganistan'a müdahalesi sonucu başta Amerika olmak üzere Rusya'ya karşı bazı konularda boykota başvurmuşlardır. Amerika Rusya'ya bir müddet için buğday satmayı boykot etmişti. Birleşmiş Milletlerin aldığı en geniş boykot, Kuveyt'in işgali üzerine Irak'a karşı 1990 yazında uygulanmıştır.

Gerek devletler arası gerekse devletlerin içindeki belli gruplardaki boykotlar isteklerin kabulü veya başka sebeplerin ortaya girmesi ile belli bir zaman sonra kaldırılmaktadır.

Boykot ne demek? (Ekonomi)

(Boycott) Bir kimse ya da grubun başka kişi ya da grupları cezalandırmak veya daha önce yaptıklarına inanılan bir haksızlığı düzeltmelerini sağlamak amacıyla, onlarla ticari ya da ticari olmayan bir ilişkide bulunmayı reddetmesi. iş anlaşmazlıklarında boykota oldukça sık baş vurulabilir. Örneğin bir işçi sendikasının iş verenle, iş sözleşmesini imzalamaya yanaşmayarak iş başı yapmaması, işi boykot etmesi ve böylece isteklerini iş verene kabul ettirmeye çalışması gibi. 

YORUMLAR
  Bakanlığın açıkladığı hileli ürünlerin listesi
Bakanlığın açıkladığı hileli ürünlerin listesi