A24.com.tr » dünya » BM Kudüs oylaması neden yapıldı - Kudüs oylama sonuçları - Kudüs'ün önemi ve tarihi

BM Kudüs oylaması neden yapıldı - Kudüs oylama sonuçları - Kudüs'ün önemi ve tarihi

BM Kudüs oylaması neden yapıldı - Kudüs oylama sonuçları - Kudüs'ün önemi ve tarihi

BM Kudüs oylamasından ne sonuç çıktı? BM'in Kudüs hakkında yapacağı oylama bugün resmen gerçekleştiriliyor. Peki Birleşmiş Milletler'de Kudüs için ne oylanıyor, Kudüs'ün önemi nedir?

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla bugün BM'de Kudüs için tarihi bir karara imza atılacak.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen'in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı.

ABD'nin şantaj ve tehditleri arasında başlayan görüşmelerin ardından tarihi oylamaya geçilecek....

İLGİLİ HABER Birleşmiş Milletler (BM)'de Kudüs tasarısı kabul edildi Birleşmiş Milletler (BM)'de Kudüs tasarısı kabul edildi

"DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR"

Genel Kurul'da Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşma yaptı.

İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Bir çok kez burada toplandık. Söyledik ki Filistinlilerin hepimiz gibi yaşama hakkı var. Özgür olmaya, refaha hakkı var. Yasadışı işgal devam etmektedir. Nesiller boyu Filistinliler şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldılar. Bu oylama Filistin davasının bizim davamız olduğunu göstermektedir. Adaletin ve barışın yanında olacağız.

İLGİLİ HABER Çavuşoğlu Erdoğan'ın sözleriyle BM'de meydan okudu! Çavuşoğlu Erdoğan'ın sözleriyle BM'de meydan okudu!

Dünya 5'ten büyüktür!

KARARIN BAĞLAYICILIĞI YOK!

193 üyeli uluslararası örgütün üçte ikisinin tasarıya destek vermesi yeterli olacak. Ankara ve müttefikleri, ABD ve İsrail'i hezimete uğratmayı hedefliyor. Oylamadan çıkacak ezici bir sonuç, ABD lideri Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararını 'yasa dışı' sayacak. Ancak bu sonucun bağlayıcı tarafı yok.

ABD AÇIK AÇIK TEHDİT ETMİŞTİ

Washington yönetimi, BM üyesi ülkeleri dünyanın gözü önünde açık açık tehdit etti. Trump tasarıyı destekleyen ülkelere ABD'nin mali yardımlarını keseceğini ilan ederken, BM daimi temsilcisi Nikki Halley Amerika'nın karşısında yer alacak ülkelerin not edileceğini söyledi.

Amerikan haber kanalı CNN International, ABD Başkanı Trump'ın BM'deki kritik Kudüs oylaması öncesinde kimleri tehdit ettiğini araştırdı. Ortaya çıkan sonuç, Washington'un tehditlerinin altını dolduramayacağı yönünde.

BM Kudüs oylaması son dakika sonuçları açıklandı mı? Birleşmiş Milletler'de düzenlenecek Kudüs oylamasına saatler kala Netanyahu'dan gerilimi tırmandıran bir açıklama geldi. Türkiye ve Yemen'in gündeme getirdiği Kudüs tasarısı, Birleşmiş Milletler'de ABD ve diğer ülkeler arasında bir savaşa yol açtı. Başkan Trump, kutsal kenti İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararı yok sayacak oylamada ABD'nin istediği tercihi yapmayan ülkelere para yardımını keseceklerini ilan etti. Türkiye ve müttefikleri, saat 18.00 itibariyle başlayacak oturumda üçte iki çoğunluğa ulaşılmasını hedefliyor. Uzun tarihi boyunca Kudüs, 2 defa yok edildi, 23 defa işgal edildi, 52 defa saldırıya uğradı ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarıldı. İsrail Kralı Davud, Milattan önce Kudüs’ü Birleşik İsrail Krallığı’nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, İlk Tapınağı şehrin içinde kurdu. Hristiyanlar için Kudüs’ün kutsallığı, İncil’e göre İsa’nın bu şehirde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena’nın İsa’nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir.

BM OYLAMASI 18:00'DA YAPILACAK

BM'deki oylamanın (TSİ) 18:00 itibariyle gerçekleşmesi bekleniyor. Oylamada Trump'ın Kudüs kararının karşısında yer alan ülkeler üçte iki çoğunluğu sağlamayı hedefliyor. Tarihi oylamaya çok az bir süre kala İsrail'den gerginliği tırmandıran bir açıklama geldi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Birleşmiş Milletler için 'yalanlar evi' ifadesini kullandı. İsrail'in BM daimi temsilcisi Dannon ise, uluslararası kuruluşların onayına ihtiyaçları olmadığını savundu.

TÜRKİYE DESTEK İSTEYECEK

ABD'nin New York kentindeki kritik toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu BM Genel Kurul'da bir konuşma yapacak, üye ülkelerden güçlü destek isteyecek. Özel oturumda, ABD'nin BM Daimi temsilcisi Nikkı Haley'in ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki'nin de birer konuşma yapması bekleniyor.

YASAL BAĞLAYICILIĞI YOK

BM Genel Kurul'nda 193 ülkenin üçte ikisi lehte oy kullanırsa tasarı kabul edilecek. Genel Kurul'dan çıkacak karar tavsiye niteliği taşıyor ancak yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

İLGİLİ HABER Kudüs kararı BM Genel Kurulu'na taşınıyor Kudüs kararı BM Genel Kurulu'na taşınıyor

HEDEF ABD'Yİ YALNIZLAŞTIRMAK

BM üyesi 193 ülkenin ezici çoğunlukla kararı kabul etmesi halinde ABD Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararında yalnız kalmış olacak.

KUDÜS'ÜN ÖNEMİ : Kudüs, üç semavi din için kutsaldır. Sünni Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdir. İslamiyet’te Kudüs, Milattan sonra 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur’ana göre Hz. Muhammed, 10 yıl sonra Miraç’a bu şehirden çıkmıştır.

İLGİLİ HABER Doğu Kudüs haritada nerede - Doğu Kudüs'ün önemi nedir? (Google Maps) Doğu Kudüs haritada nerede - Doğu Kudüs'ün önemi nedir? (Google Maps)

KUDÜS'ÜN KADERİ

Uzun tarihi boyunca Kudüs, 2 defa yok edildi, 23 defa işgal edildi, 52 defa saldırıya uğradı ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarıldı. İsrail Kralı Davud, Milattan önce Kudüs’ü Birleşik İsrail Krallığı’nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, İlk Tapınağı şehrin içinde kurdu. Hristiyanlar için Kudüs’ün kutsallığı, İncil’e göre İsa’nın bu şehirde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena’nın İsa’nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir.

İLGİLİ HABER Filistin nerede, başkenti neresi - Doğu Kudüs nerede kime ait - Filistin haritası Filistin nerede, başkenti neresi - Doğu Kudüs nerede kime ait - Filistin haritası

KUDÜS'ÜN TARİHİ : Kudüs'ün en eski bölümüne, İsa’dan önce 4. yüzyılda ilk yerleşim gerçekleşti. 1538’de şehri çevreleyen duvarlar inşa edildi. Bugün bu duvarlar, Ermeni, Hristiyan, Yahudi ve Müslüman olmak üzere dört çeyreğe bölünmüş olan Eski Şehri (Eski Kudüs) çevrelemektedir.

ESKİ KUDÜS : Eski Kudüs, 1981 yılında Dünya Mirasları arasına girdi ve ayrıca şehir, Tehlike Altında Olan Dünya Mirasları listesindedir. Modern Kudüs, Eski Kudüs’ün sınırlarının bittiği yerde başlamış ve çok büyümüştür.

ESKİ KUDÜS'TEKİ DİNİ MERKEZLER : Küçük bir alanı kaplamasına rağmen eski Kudüs, birçok dini önem taşıyan noktalara sahiptir. Bunların arasında, Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Kutsal Mezar Kilisesi, Kubbet-ül Sahra ve Mescid-i Aksa vardır.

ŞU ANDA KUDÜS'ÜN STATÜSÜ NEDİR : Günümüzde Kudüs’ün statüsü, İsrail-Filistin çatışmasının en önemli sorunlarından biridir. 1948

İSRAİL'İN TÜM RESMİ BİNALARI KUDÜS'TE:

Dünya ülkeleri başkent olarak tanımasa da İsrail Devleti’nin bütün resmi merkezleri Kudüs’te yer almaktadır. Bunların arasında Knesset (İsrail parlamentosu), Başbakan ve Başkan köşkleri ile Yargıtay vardır. İbrani Üniversitesi ve İsrail Müzesi de Kudüs’tedir.

Arap-İsrail Savaşı’nda, Batı Kudüs, İsrail tarafından, Eski Kudüs de içinde olmak üzere Doğu Kudüs ise Ürdün tarafından ele geçirilmişti. İsrail 1967 yılındaki Altı-Gün Savaşı esnasında Ürdün'ün elindeki Doğu Kudüs’ü de ele geçirip işgal etti.
Günümüzde, İsrail’in temel kanunları, Kudüs’ü İsrail’in “bölünmez başkenti” olarak kabul eder. Uluslararası toplum ise işgali kabul etmeyip, Doğu Kudüs’ü, İsrail işgali altında olan Filistin sınırı olarak tanımlar. Uluslararası toplum Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmiyor ve bu sebeple de Kudüs’te hiçbir ülkenin elçiliği bulunmuyor.

KUDÜS'ÜN NÜFUSU FİLİSTİNLİ VE YAHUDİ SAYISI : Aralık 2007 yılındaki nüfus sayısımının sonuçlarına göre Kudüs’teki nüfus 747,600 idi. Nüfusun yüzde 64'ü Yahudi, yüzde 32'si Müslüman ve yüzde 2'si Hristiyan.

KUDÜS İLE İLGİLİ SON DAKİKA HABERLERİ

Ürdün resmi haber ajansı PETRA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, "işgale destek, uluslararası kararları ve Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesini ihlal" olarak değerlendirdiği söz konusu girişimle ilgili Türk, Cezayirli ve Faslı mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptığını belirtti.

Bu görüşmelerde, tüm uluslararası kararların ve anlaşmaların, Kudüs'ün durumunun müzakerelerde belirlenmesi yönünde olduğu, İsrail'in Kudüs'teki tek taraflı uygulamalarının geçersiz hükmü taşıdığı vurgusu yapan Safadi, Kudüs'ün, Filistin, Ürdün, Arap, İslam ve Hristiyan meselesi olduğunu, bu şehrin durumunu tek başına belirlemenin tehlikeli sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Safadi, ABD'nin söz konusu girişiminin sonuçları karşısında Arap ve İslam ülkelerinin pozisyonlarını koordine etme amacıyla Arap Birliği Bakanlar Kurulu'na cumartesi günü, İİT Dışişleri Bakanlarına ise pazar günü olağanüstü toplanma çağrısında bulunacağını söyledi.

Beyaz Saray yetkileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan edeceğini" ve "Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini söyleyeceği" açıklamasında bulunmuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Trump'ın, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasıyla ilgili kararını çarşamba günü (bugün) ilan edeceğini açıklamıştı.

ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyordu. Ancak söz konusu yasa 22 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

Trump, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını açıklayacak

Beyaz Saray kaynakları, ABD başkanı Donald Trump'ın, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyıp, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatını verdiğini açıklayacağını duyurdu.

ABD BAŞKANI TRUMP'TAN TELEFON TRAFİĞİ

AA'nın haberine göre ABD Başkanı Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile önceki gün yaptığı telefon görüşmelerinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etmişti.

Görüşmede Abbas'ın, Trump'ı bu yönde atacağı bir adımın barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyardığı kaydedilmişti.

Trump ayrıca Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile de konuyu ayrı ayrı telefonda görüşmüştü.

HER 6 AYDA BİR "ULUSAL GÜVENLİK" GEREKÇESİYLE ERTELENİYORDU

ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyor. Ancak söz konusu yasa 22 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

Seçim sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump'ın bugün açıklamasında bu yönde kararını açıklayabileceği ifade ediliyor. Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki gösteriyor.

Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu, ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmamıştı.

 

YORUMLAR
  Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?
Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?