A24.com.tr » » Biyometrik pasaport nedir, nerede kullanılır, özellikleri nelerdir?

Biyometrik pasaport nedir, nerede kullanılır, özellikleri nelerdir?

Biyometrik pasaport nedir, nerede kullanılır, özellikleri nelerdir?

AB (Avrupa Birliği) ve Türkiye arasında imzalanan vize serbestisi anlaşması ile AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilme imkanı sağlayan Biyometrik Pasaport, nedir, nasıl kullanılır, nerede kullanılır?

A24-ÖZEL / Avrupa Birliği ve Türkiye'nin arasında belirlenen anlaşma neticesinde 1 hazirandan itibaren Biyometrik Pasaport kullanımına başlandı. Vize almanın zorunlu olduğu birçok avrupa ülkesine giderken birçok sorun ortaya çıkarken, vize serbestisi anlaşması ile Biyometrik Pasaport sayesinde artık bu sorun ortadan kalkacak.

BİYOMETRİK PASAPORT NEDİR?

E-Pasaport veya Çipli pasaport olarak da bilinen vize serbestisi olan ülkeler araında seyahat edenlerin kimliklerinin biyometri kullanan makinede okunması için kullanılan pasaport türüdür. Biyometrik pasaportlarda mikroişlemci çipi veya bilgisayar çipi ile birlikte akıllı kart teknolojisine sahiptir.

BİYOMETRİK PASAPORT NASIL ALINIR?

Türkiye'de de kullanılmaya başlanan biyometrik pasaportlar yurt içinde başvurulan merkezden ve istenildiği taktirde başvuru sırasında belirtilen adrese de gönderilebilecek. Türkiye'nin bütün il ve İlçe Emniyet Müdürlüklerinden yapılacak olan başvurudan sonra 1 hafta içerisinde hızlı posta servisi ile pasaportlar teslim edilecek. Yurt dışında bulunan vatandaşlar için konsolosluklar bu işlemi yürütecek. PTT pasaport tanzim merkezinin yanında bir şube açarak vatandaşlara kolaylık sağlayacak. Pasaport alımı sırasında belirttiğiniz taktirde başka bir kişi pasaportunuzu imza karşılığında teslim alabilir.

BİYOMETRİK PASAPORT İÇİN GEREKLİ BELGELER

- Nüfus cüzdanının aslı
- Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
- Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
- Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont
- Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont

BİYOMETRİK PASAPORT ÜCRETLERİ

 

FOTOĞRAF İÇİN PROFESYONELLERDEN YARDIM ALINMALI

Biyometrik pasaportun belki de en çok zorlanıldığı ayrıntılardan biri fotoğraf konusudur. Işık, poz, renk gibi ayrıntılar için profesyonel fotoğrafçılara başvurmak önem arz ediyor.

BİYOMETRİK PASAPORT İYİ SAKLANMALI

Teknolojik olarak ne kadar ileri düzeyde olsa da çiplerindeki hassas devrelerden dolayı biyometrik pasaportların kullanımına dikkat edilmelidir.

-Biyometrik pasaport defterleri bükümeden kullanılmalı, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır.

-Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır.

-Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. Biyometrik pasaportlar -10 C0 – + 50 C0 arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.

-Biyometrik pasaportlar temiz ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.

- UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır.

-Biyometrik pasaportlar zedelenme ve çarpmalara karşı korunmalıdır.

-Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır.

A24 / ÖZGÜR BAYRAK

YORUMLAR
  Doktorların tavsiye ettiği en önemli 5 egzersiz...
Doktorların tavsiye ettiği en önemli 5 egzersiz...