A24.com.tr » medya » Bilgin: Basın meslek örgütlerinin güç birliği yarın için umut veriyor

Bilgin: Basın meslek örgütlerinin güç birliği yarın için umut veriyor

Bilgin: Basın meslek örgütlerinin güç birliği yarın için umut veriyor

TGC Başkanı Bilgin, gazeteci örgütlerinin dayanışma ve güç birliği içerisinde mesleğin sorunlarına sahip çıkmasının hem ülkenin hem de Türk medyasının yarını açısından umut verici olduğunu söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, “Geride bıraktığımız günler basın ve ifade özgürlüğü açısından pek çok olumsuzlar içeriyordu. Özellikle polis memurlarıyla meslektaşlarımızı adeta kasıtlı şekilde karşı karşıya getirmeyi hedefleyen düzenleme ve bunun yarattığı atmosferdeki sert fiziki müdahaleler olumsuzluklar olarak not edildi. Ancak Gazeteciler Cemiyeti olarak bizim de çaba gösterdiğimiz barışçıl tepki gösterme ve hukuki hak arama mücadelesinde meslek örgütlerince birlikte hareket edilmeye başlanması ise bizi umutlandırdı” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında yayınlanan Haziran 2021 raporuna ilişkin yazılı açıklamasında Bilgin geçtiğimiz ay boyunca siyaset-medya-mafya üçgeninde yolsuzluk, usulsüzlük, maddi çıkar tartışmalarının izlendiğini ifade etti. Organize suç örgütü hükümlüsü Sedat Peker’in iddiaları çerçevesince medya sektöründe tartışmalı ilişkilere tepkiler gösterildiğini anımsatan Bilgin, hesap verilebilirlik noktasında siyaset iddiaları araştırmama tutumu sergilerken medya sektörünce kısmen kirli ilişkileri aydınlatma tavrı ortaya çıktığını kaydetti.

Haziran ayında AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın hayati tehlike yaşadığı olay üzerine meslek örgütlerince birlikte tepki gösterilmesinde Gazeteciler Cemiyeti’nin rol almaktan kaçınmadığını vurgulayan Bilgin, aynı dönemde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın kartı düzenlemesi gibi basın özgürlüğünü kısıtlayıcı kimi düzenlemelerine karşı meslek örgütleri olarak birlikte hareket etme kararına vardıklarını anımsattı. Bu atmosferde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27 Nisan tarihli genelgesiyle kamusal alandaki toplumsal eylemlerde, protestolarda, yürüyüşlerde, basın açıklamalarında polis müdahalesine karşı tepki gösterildiğini hatırlatan Bilgin, “Medya Dayanışma Grubu adı altında basın özgürlüğüne aykırı mevzuat üzerine hukuki çalışmalar yürütmeye devam eden Gazeteciler Cemiyeti, TGS, ÇGD, DİSK Basın-İş Sendikası, Basın Konseyi gibi meslek örgütleri olarak 29 Haziran’da gazetecilere yönelik muameleyi ve şiddeti protesto etmemiz önemli bir adım oldu. Bu yaşananlar, gazetecilik mesleğinde yeniden ‘örgütlülük’ ve ‘dayanışma’ kavramlarını gündeme getiren olumlu gelişmeler olarak da not edildi” tespitini aktardı.  

Bu arada Doğan Medya Grubu çatısı altındaki medya kuruluşlarını Demirören Medya Grubu’na devreden Aydın Doğan’a baskı uygulandığı iddiasını işaret eden Bilgin, Demirören Holding’e Ziraat Bankası’nın sağladığı 750 milyon dolarlık krediyle ilgili geri ödeme iddiaları hakkında ise kamuoyuna yeterli aydınlatıcı bilgi verilmediğini dile getirdi.

Haziran ayında haberleri nedeniyle gazeteciler üzerinde hukuki ve fiziki baskılar gözlenmeye devam ettiğini kaydeden Bilgin, “Bir kız çocuğuna cinsel istismar olayını haberleştiren Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Bitlis News Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül, Tatvan’da kısa süreyle tutuklandı. Aygül, Bitlis Tatvan Açık Cezaevi’ne konulduktan sonra denetimli serbestlik şartıyla salıverildi. Gazeteci Baransel Ağca hakkında Erzurum’da şüpheli şekilde hayatını kaybeden yerel TV muhabiri Yeldana Kaharman’ın otopsi raporunu paylaştığı için soruşturma açıldı. Samsun’da Yeniçağ Samsun muhabiri İbrahim Akkuş, yeni yapılan devlet hastanesindeki eksiklikleri yazdığı için inşaat çalışanlarınca darp edildiğini açıkladı, İHA muhabiri Mustafa Uslu, İyi Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Dilovası ilçesindeki çiftliğinde yıkım çalışmalarını takibi sırasında saldırıya uğradı. Türkkan ise, her zaman basın özgürlüğü savunucusu olduğunu belirterek, gazeteciye saldırılmış olmasından üzüntü duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Mustafa Uslu’nun başına gelen bu olay için ‘takipçisi olma’ tepkisi gösterirken, foto muhabiri Bülent Kılıç’a polislerin öldüresiye şiddet uygulaması için tepkisiz kaldı” bilgilerini aktardı.

Bilgin, detaylarına ÖİB Haziran ayı raporunda yer verildiğini belirterek, “Basın mensupları aleyhine süren davalar, medya üzerinde Demokles’in kılıcı misali gibi adli tatil nedeniyle sonbahar aylarına ertelenirken, yeni soruşturma ve dava dosyaları da açılmaya devam etti. Haziran ayı sonunda açık kaynaklardan cezaevlerinde 32 hükümlü ve 27 gözaltında olmak üzere toplam 59 gazeteci olduğu tespiti yapıldı” diye konuştu.

İfade özgürlüğü bağlamında, oyuncu Ezgi Mola hakkında “tecavüz şüphelisine hakaret ettiği” iddiasıyla dava açılmasına “kabul edilemez” bulduğunu vurgulayan Bilgin, sanatçılar, siyasetçiler ve vatandaşlar aleyhine “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yargı süreçleri işletilirken, muhalefet partileri kampanyalarını hedef alan yasaklama kararları alındığını dile getirdi.

 

ÖiB Haziran 2021 raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara, www.gc-tr.org, www.pressforfreedom.org ve www.media4democracy.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.

 

YORUMLAR
  Melekler'den Sevgililer Günü tavsiyeleri
Melekler'den Sevgililer Günü tavsiyeleri