A24.com.tr » eğitim » Bibliyofil nedir, kime denir?

Bibliyofil nedir, kime denir?

Bibliyofil nedir, kime denir?

Google'da bugün en çok aratılan kelimelerden biri "Bibliyofil nedir?" oldu. Peki insanların aklında soru işaretleri oluşturan bibliyofil nedir, kime denir? İşte haberimizin detaylarında.

Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu’nun Türkçe Sözlük’ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir. Sözlüklerin sözlüğü Oxford English Dictionary, bu tanımlara kitap koleksiyonerliğini de ekler. Bibliyofil’in bir üst mertebesi bibliyomanlık’tır ve hastalık düzeyinde kitap tutkunu anlamına gelir.

İyi bir okur, bibliyofil olabilir mi? Bibliyofil ile nitelikli bir okur arasındaki temel fark nedir?

Kütüphanelerde kitap okuyup akşam eve eli boş dönenler bibliyofil değildir. O, aynı zamanda severek okuduğu kitabın sahibi de olmalıdır.

Bibliyofillerin sahip olduğu kitapların piyasada bulunması neredeyse imkânsız olduğu kitaplar olduğunu mu düşünmeliyiz? Nasıl bir kitap bibliyofil için “değer”dir?

Sığ ve çoksatan kitaplara düşkün okur hâşâ bibliyofil sayılmaz. Bibliyofil “gurme okurdur”, genelde kitlelere hitap etmeyen yapıtları benimser. Edebi, ıskalanmış ama nitelikli veya elzem kaynak olma gibi vasıfları bulunan kitaplar bir bibliyofil için hedef ganimettir.

Bibliyofil olmak için söz gelimi ne kadar kitaba sahip olmak gerekir? Büyük bir kitaplığa sahip olmakla bibliyofil olmak arasında bir ilişki var mıdır?

Bibliyofilin seçkin bir kitaplığı olmalıdır. Onun niceliği değil de niteliği önemlidir. Bence o tür bir kitaplık, asgari beş bin kitaptan mürekkeptir. 

YORUMLAR
  Renkleri festivali 'Holi' Nepal'de kutlandı
Renkleri festivali 'Holi' Nepal'de kutlandı