A24.com.tr » ekonomi » BES'ten nasıl çıkılır 2019 | BES nasıl iptal edilir kesinti ne kadar | Bireysel Emeklilik Sistemi'nden vazgeçmenin yolu

BES'ten nasıl çıkılır 2019 | BES nasıl iptal edilir kesinti ne kadar | Bireysel Emeklilik Sistemi'nden vazgeçmenin yolu

BES'ten nasıl çıkılır 2019 | BES nasıl iptal edilir kesinti ne kadar | Bireysel Emeklilik Sistemi'nden vazgeçmenin yolu

2019 yılına girişle birlikte pek çok çalışan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil edildi. Peki BES'ten nasıl çıkılır? Zorunlu BES iptal edilir mi? BES kesintisi ne kadar?

2019'un Ocak ayı maaşını alan bazı çalışanlar, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedeniyle maaşlarındaki kesintiyi görünce bu sistemden vazgeçme kararı aldı. Ancak pek çok vatandaş BES'ten nasıl çıkacağını bilmiyor. Peki zorunlu BES'ten cayılır mı? BES kesintisi kaç para oluyor? BES iptal edilir mi?

2019 BES iptaliyle ilgili ayrıntıları haberimizden öğrenebilirsiniz...

BES CAYMA İŞLEMİ - BİREYSEL EMEKLİLİK İPTALİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

BES cayma işlemi sigorta şirketlerinin her birinde değişiklik gösteriyor. Kimi şirket SMS ile iptal ederken, kimisi mail yöntemi ile kimisi de müşteri hizmetleri numarası ile sesli işlem yaptırarark zorunlu BES'ten cayma işlemini yaptırıyor.

BES'ten çıkmak için "CAYMA" yazıp boşluk bırakın, TC KİMLİK NUMARASI'nı da yazıp 5755'e mesaj gönderin (Örneğin; CAYMA 12345678910 yaz 5755'e gönder). Ardından telefonunuza gelen mesajı onaylayarak BES'ten cayma talebinizi resmen iletmiş olacaksınız.

Ayrıca;

Avivasa: Avivasa Müşteri Memnuniyet Merkezini 444 11 11 numarasından arayarak iptal işlemi yapılabilir.

Garanti Emeklilik: 444 0 336 Garanti Emeklilik Çağrı Merkezi’ni arayarak sesli yanıt sisteminden gerçekleştirebilirsiniz.

Ziraat Emeklilik: 444 97 00 Ziraat Emeklilik hattını arayarak BES'ten cayma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Anadolu Hayat Emeklilik: Cayma ve ayrılma taleplerinin işveren veya emeklilik şirketinden hangisi tarafından karşılanacağı hususu, işveren ile emeklilik şirketi arasında kurulacak emeklilik sözleşmesinde kararlaştırılır. Söz konusu talep, çalışan tarafından elden teslim, posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla iletilebilir.

BİREYSEL EMEKLİLİK (BES) NEDİR?

Bir kişinn aylık olarak elde ettiği gelirin bir kısmını bankaya düzenli olarak yatırarak belirlenen sürede emekli olmasını sağlayan sisteme Bireysel Emeklilik denir. Sistemde belirlenen süre kalanlar devlet katkısından faydalanır.

OTOMATİK BES

Otomatik BES ise; düzenli birikim yapma imkanı sağlayan, devlet katkısıyla desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir. Otomatik BES, 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsamaktadır. Otomatik BES katılımında son şirket tipi de olan çalışan sayısı 5-9 arasında olan şirketler 1 Ocak 2019 tarihinde katılımları tamamlandı.

E DEVLET'TE BES SORGULAMA

E Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" yazarak sorgulama yapabilirsiniz. (Hemen sorgulamak için: https://www.turkiye.gov.tr/emeklilik-gozetim-merkezi-bireysel-emeklilik-sistemi-devlet-katkisi-kullanim-ve-limit-bilgileri-sorgulama)

E-DEVLET BES SAYFASI (TIKLAYINIZ)

NE KADAR KESİNTİ OLACAK?

Yeni yılla birlikte ilk etapta bin ve üzerinde istihdamı olan özel sektör çalışanları sisteme dahil edilecek. Peki, BES kesintisi ne kadar olacak? Bu kapsamda çalışanların prime esas kazançlarından yüzde 3 kesinti yapılacak. Çalışanlara yüzde 25 devlet katkısının yanı sıra bin lira tutarında da teşvik sağlanacak.

BES’TE YAŞ SINIRI VAR MI?

Sistem ile ilgili merak edilen bir diğer soru ise yaş sınırı olup olmadığı. Bu konuyla ilgili açıklama da . Bireysel Emeklilik Yasası’nda ifade ediliyor. Yasaya göre kamu ve özel sektördeki 45 yaşını doldurmamış çalışanlar, zorunlu BES’e dahil olacak.

Çalışanlara 2 aylık caya süresi tanınacak. Bu süre sonunda sistemde devam etmeye karar verenlere bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak. Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek. Otomatik katılım sistemine şartları taşıyan tüm çalışanlar dahil olacak. Çalışanlar otomatik katılım kapsamı dışındaki BES sözleşmesiyle otomatik katılım sistemine devam edemeyecek. 

YORUMLAR
  Merakla beklenen ve 2018'de vizyona girecek filmler
Merakla beklenen ve 2018'de vizyona girecek filmler