A24.com.tr » yaşam » Bedelli askerlikte son durum nedir? - 2018'de bedelli askerlik çıkacak mı?

Bedelli askerlikte son durum nedir? - 2018'de bedelli askerlik çıkacak mı?

Bedelli askerlikte son durum nedir? - 2018'de bedelli askerlik çıkacak mı?

TSK'nın askerlik süresi uzatılıyor haberlerini yalanlamasının ardından gözler bir kez daha bedelli askerliğe çevrildi. Peki bedelli askerlikte son durum nedir? 2018'de bedelli askerlik çıkacak mı?

Hürriyet'te yer alan zorunlu askerlik süresi 18 aya çıkarıldı şeklinde haber Genelkurmay ve hükümet tarafından yalanlandı. Peki bedelli askerlikle ilgili yeni bir gelişme var mı?

Bedelli askerlik hakkında merak edilenler ve son açıklamalar haberimizde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Külliyesinde yaptığı basın toplantısında kendisine yöneltilen soruları cevaplamış ve bedelli askerlik hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için çıkartılan bedelli askerlikten, bu güne kadar yaklaşık 400 bin kişi faydalandı. İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalanırken, bu tarihten yaklaşık 5 yıl sonra, 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerlik başvurularından ise 35 bin 111 kişi faydalandı.

Bedelli askerlik için resmi açıklama geldi!

Bedelli askerlik bekleyenler için dün Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli açıklamalarda bulundu. Bedelli askerlik çıkacak mı? sorusuna Canikli, 'şu an söz konusu değil, gündemimizde yok' yanıtını verdi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli: "Şu anda hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil."

Nurettin Canikli, bedelli askerlikle ilgili soru üzerine bu konunun şu anda gündemlerinde olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Şu anda hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil. Özellikle içinde bulunduğumuz böyle bir dönemde bu mücadeleye büyük zarar verebilecek bir düzenleme yapılması söz konusu değil, doğru da değil zaten" dedi.

EN SON BEDELLİ ASKERLİK NE ZAMAN ÇIKMIŞTI?

Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için çıkartılan bedelli askerlikten, bu güne kadar yaklaşık 400 bin kişi faydalandı. İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalanırken, bu tarihten yaklaşık 5 yıl sonra, 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerlik başvurularından ise 35 bin 111 kişi faydalandı.

Bu rakam 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 69 bin 073, en son 2014 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasında ise 203 bin 824 kişi bedelli askerlik uygulamasına dahil olmuştur.

2011 yılında gerçekleştirilen başvurulardan, 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014 yılında başvuruya açılan uygulamada ise 1987 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi.

BEDELLİ ASKERLİK SON DURUM NEDİR?

Geçtiğimiz aylarda hükümet yetkilileri bedelli askerlik konusunda kesin ve net bir şekilde çıkmayacağı bilgisini vermişti. Fakat yakın zamanda hem yetkililer, hem başbakan hem de Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın bedelli askerlik sorularına ''şu an'' gündemde yok cevabı verse de kesin ve net bir dil kullanarak çıkmayacağını ifade etmiyorlar. Bedelli askerliğin KHK ile 3-4 ay içinde çıkacağı iddiası da bu durumda güçlenmiş oluyor.

Bedelli askerlik konusu yaklaşık 3 aydır gündemdeki yerini koruyor. Özellikle sosyal medya üzerinden bedelli askerlik bekleyenler gündem oluşturmaya devam ediyor

BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMALARI

Başbakan Binali Yıldırım, sık sık sosyal medyaya da konu olan bedelli askerlik ile ilgili açıklamada bulundu. Askerlik çağında olan gençler, bir süredir ‘2018’de bedelli çıkacak mı?’ sorularına yanıt arıyordu. Peki başbakan, bedelli askerlik sorularına ne yanıt verdi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan sonra Başbakan Binali Yıldırım da bedelli askerlik ile ilgili açıklamada bulundu. Cuma namazı sonrası basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan, "Bedelli askerliğin 2017 yılı içinde gündeme gelmeyeceğini söylemiştiniz ama bu yıl içinde bedelli askerliğin çıkması bekleniyor mu?" sorusuna "Aynı şeyi söylüyoruz, değişik bir şeyimiz yok." karşılığını verdi.

İBRAHİM KALIN DA BENZER BİR AÇIKLAMADA BULUNMUŞTU

Kısa bir süre önce 2017’ye ilişkin değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da benzer bir açıklamada bulunmuştu. “İşsizlik oranında büyük bir düşüş gerçekleşti, 2017 içerisinde. Taşeron işçilere verilmiş söz de hayata geçirildi. 1 milyondan fazla işçinin kadroya alınması için gerekli düzenlemeler yapıldı. Turizmde ciddi ivme yakalandı. Turist sayısı 39 milyona doğru gidiyor.” Değerlendirmesinde bulunan Kalın, bedelli askerlik için ise "Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok." yanıtını vermişti.

BEDELLİ ASKERLİK YÖNTEMLERİ

Peki kimler bedelli askerlik yapabilir?

1 - Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

3 SENE YURT DIŞINDA ÇALIŞMA ŞARTI

2- 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

SON BEDELLİ ASKERLİK

En son yürürlüğe giren bedelli askerlik yasasından, 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan yaklaşık 600 bin kişiden 160 bini faydalanmıştı.

Bedelli askerlik ücreti 18 bin TL olarak belirlenmişti. 

YORUMLAR
  Geçmişten günümüze En iyi film Oscar ödülü alan filmler
Geçmişten günümüze En iyi film Oscar ödülü alan filmler