A24.com.tr » sağlık » Bcaa nedir ne işe yarar | BCAA sağlığa zararlı mı?

Bcaa nedir ne işe yarar | BCAA sağlığa zararlı mı?

Bcaa nedir ne işe yarar | BCAA sağlığa zararlı mı?

Özellikle vücut geliştirme sporları yapanların kullandığı takviyelerden biri olan BCAA, birçok kişi tarafından da merak ediliyor. Peki bcaa nedir ne işe yarar?

Bcaa nedir? Bcca ne işe yarar? BCAA sağlığa zararlı mı? İşte BCAA hakkında merak edilenler...

BCAA; tam açılımı "branched chain amino acids" olan ve Valin, İzolösin, Lösin’den oluşan zincirli amino asit destekleridir.

BCAA olarak bilinen dallı zincirli amino asit destekleri, yağsız kas kütlesini ve performansını arttırmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla kullanılır. BCAA’lar Valin, İzolösin ve Lösin’den oluşur.

Pek çok kez gittiğiniz spor salonunda hızlı kilo vermeye ve kasları geliştirmeye yarayan amino asit supplementleri ile karşılaşmışsınızdır. Ancak az karbonhidrat - çok protein denklemine sadık kalarak da istediğiniz hedeflere ulaşabileceğinizi bildiğiniz için bu supplementleri kullanma gereği hissetmemiş olabilirsiniz. Ama mutlaka bu amino asit supplementlerinin mucizevi olduğunu söyleyen sizden daha kaslı ve daha güçlü bazı kişiler olduğunu hepimiz biliyoruz.

BCAA olarak bilinen dallı zincirli amino asit destekleri, yağsız kas kütlesini ve performansını arttırmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla kullanılır. BCAA’lar Valin, İzolösin ve Lösin’den oluşur. Yapılan bazı araştırmalar BCAA’ların kana karıştıktan sonra doğruca beyine giderek serotonin seviyesini düşürdüğünü ve bunun da mental olarak güçlenme sağladığını söylemektedir.

Eğer daha güçlü ve kaslı bir vücuda kavuşmak için antrenman yapıyorsanız, kaslarınızı hücre seviyesinde uyarmanız gerekmektedir. BCAA’lar kas proteinlerinin 1/3’ünü oluştururlar ve kas yorgunluğunu azaltır, iyileşme dönemini hızlandırır ve antrenman sırasında kaslardan amino asit kaybını önleyerek, vücudun daha iyi protein absorbe etmesini sağlar. Valin, İzolösin ya da Lösin’den herhangi biri vücutta yeterli seviyede yoksa, kas kaybı oluşacaktır. Diğer amino asitlerin aksine BCAA’lar karaciğerde değil kaslarda metabolize edilir.

BCAA’lar karşılıklı etkileşim içinde olduğundan, biri olmadan diğerinin de kaslar tarafından emilim oranı azalmaktadır. Aynı zamanda antrenman sırasından kaslardaki BCAA miktarı hızla düşüşe geçer. Bu sebeple antrenmandan önce, antrenman sırasında ve sonrasında BCAA takviyesi almak, performansınızı arttırır ve yorulmayı geciktirir. Antrenmandan hemen sonra tek başına ya da bir öğün ile birlikte BCAA almak, kasları harap eden kortizol seviyesini azaltır ve kaslardaki boşalan BCAA depolarını daha hızlı doldurur. 

YORUMLAR
  Ezgi Mola yaptığı canlı yayında fiziğine gelen eleştirilere isyan etti!
Ezgi Mola yaptığı canlı yayında fiziğine gelen eleştirilere isyan etti!