A24.com.tr » politika » Başkanlık sisteminde uzlaşma tamam

Başkanlık sisteminde uzlaşma tamam

Başkanlık sisteminde uzlaşma tamam

Başkanlık sistemi görüşmelerinde AK Parti ile MHP uzlaştı, teklif haftaya TBMM'ye sunulacak.

Kritik görüşme için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü’ne gitti.Yıldırım ile Bahçeli arasındaki anayasa görüşmesi sona erdi. Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile yürütülen anayasa değişikliği sürecinde son görüşmeyi bugün mini paketle ilgili olarak “birkaç pürüz var” ifadesini kullanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Çankaya Köşkü'nde yaptı. Görüşme sonrası ikilinin ortak açıklama için kameralar karşısına geçti.
İlk olarak söz alan MHP lideri Bahçeli “Görüşme olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa süre içerisinde (yeni anayasa taslağı) Meclis’e sunulmuş olacaktır” dedi. Başbakan Yıldırım ise “Değerli basın mensupları MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de ifade ettiği gibi anayasada sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız. Ondan sonraki iş meclisimizin iradesidir. 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletimizin kararıdır. Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Önümüzdeki hafta teklifi TBMM’ye sunacağız” diye konuştu.
Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği ile ilgili en çok merak edilen ayrıntıyı da paylaştı. Yıldırım, Hazırlanan taslak metinde Cumhurbaşkanının seçilirse eğer partisiyle ilişiğinin kesilmesinin yer almadığını açıkladı ve yaz başında bir referandum olabileceğini sözlerine ekledi.

İŞTE BİNALİ YILDIRIM’IN AÇIKLAMASI

Anayasada sınırlı değişiklik yapılması konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Birlikte yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirilmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifimizi sunmuş olacağız. Tabii ondan sonraki iş meclisimizin iradesidir. Mecliste 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletin kararıdır. Ülkemiz milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Biz niyet hayr, akıbet hayr anlayışıyla hareket ettik. Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyorum, yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle birlikte cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi anayasaya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Mevcut durumun anayasa ile uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarının çok daha net bir şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın istikrarı ve güveni sağlayacak tesisi için bu şekilde değişiklik elbette ki geleceğimiz için çok yerinde bir karar olacak.
Soru: Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi üyelikle mi sınırlı olacak?
Değerli arkadaşlar, bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada partisiyle ilişiği kesiliyor hükmü var, yeni düzenlemeyle devam edecek…

YORUMLAR
  Ünlülerin gerçek isimleri
Ünlülerin gerçek isimleri