A24.com.tr » ekonomi » Bankasız bir gelecek mi yaklaşıyor?

Bankasız bir gelecek mi yaklaşıyor?

Bankasız bir gelecek mi yaklaşıyor?

Merkez bankalarının dijital para planları ve hızlanan dijitalleşme, bankalara yönelik ihtiyacın giderek azalmasına neden oluyor.

1 Mayıs’ta İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) websitesinde 26 iş ilanı vardı. Bu 26 ilanın yedisi siber riskler alanında ve yedisi merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) alanındaydı. Bu durum birçok açıdan bankacılığın yöneldiği dijital geleceğe ışık tutuyor ve bankaların bugün karşı karşıya olduğu kilit konuları ve kritik tehditleri özetliyor. Bunun karşısında borç ödeme kabiliyeti, karlılık, gelirler, provizyonlar, maliyetler ve banka CEO’ları bankacılık alanında geri planda kalıyor.

Ödemeler bazı bankaların gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bankacılık dijitalleşmeye devam ettikçe bu oran da artacak. Yeni nesil dijital bankalar, fintek şirketleri ve büyük teknoloji şirketleri ise pastanın dilimleri için mücadele veriyor. Rekabet ise Avrupa’da tüketicilere kendi verilerini kontrol etme hakkının verilmesine yönelik düzenlemelerin eşiğinde hız kazanıyor.

''The Asset’in haberine göre, dijitalleşmenin hız kazanması, merkez bankalarının dijital para birimi (CBDC) planları ve ödemelerin giderek aracısızlaşması bankaları gelirlerinden etmekle kalmayıp, tamamen ortadan kaldırabilir. Tüketiciler gelecekte BoE blockchain’i üzerinden dijital sterlin kullanarak işlem yapmayı tercih ederek, bankaların sunduğu güvenliği yetersiz bulabilir. Bu süreçte en büyük zorluklardan biri ise düzenleme alanında olacak. CBDC’lerin hayata geçtiği bir dünyada merkez bankalarının rolünün yeniden belirlenmesi gerekecek.

Bunun nedeni ise merkez bankalarının en üst denetleyici kurum olma rölünün dışına çıkarak, denetlenmesi gereken bir ürünü piyasaya sürüyor olması. Ancak bu durum tüketiciler için bir sorun oluşturmayacak. Dijitalleşmenin hızlı ilerleyişi, korona virüs sürecinde alınan karantina önlemleriyle de hızlanıyor. Perakende, tüketici ve kurumsal bankacılık faaliyetlerinin banka şubelerinden yapıldığı dönem hızla tarihe karışıyor. Benzer bir şekilde fiziki paranın kullanımı da giderek azalıyor.''

Bazı ülkeler dijital ödemeler konusunda diğerlerinden daha ileride ancak Avrupa’da nakit kabul etmeyen perakende mağazalarının sayısı artıyor. Siber saldırılar ve siber dolandırıcılık gibi suçlar ise bugün Banka soygunundan çok daha ciddi bir tehdit. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Çin Halk Bankası’nın liderliğinde, BoE, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer merkez bankaları aktif olarak CBDC projeleri üzerinde çalışıyor. Batı ülkelerinin perspektifine göre ise Çin’in pozisyonu, Soğuk Savaş dönemi benzeri bir mücadeleyi ortaya çıkardı.

Yaklaşık bir hafta önce BoE ve İngiltere Maliye Bakanlığı potansiyel bir CBDC projesi için işbirliği yaparak bir araştırma ekibi kurdu. Yapılan açıklamada CBDC’nin oluşturulmasının, nakit paranın kullanılmayacağı anlamına gelmediği söylendi. Merkez bankasından yapılan açıklamada, CBDC’ye ihtiyaç olup olmadığı konusunda henüz karar verilmediği söylenmiş olsa da, geçtiğimiz birkaç günde BoE CBDC alanında işe alımlara başladı. Tüm bu gelişmelerin ışığında, bankalara yönelik ihtiyacın ortadan kalmasının ne kadar zaman alacağı merak konusu.

YORUMLAR
  Tarık Akan'ın rol aldığı unutulmaz karakterler
Tarık Akan'ın rol aldığı unutulmaz karakterler