A24.com.tr » yaşam » Bakanlar Kurulu'ndan OHAL kararı - OHAL nedir? - OHAL ne zaman bitecek?

Bakanlar Kurulu'ndan OHAL kararı - OHAL nedir? - OHAL ne zaman bitecek?

Bakanlar Kurulu'ndan OHAL kararı - OHAL nedir? - OHAL ne zaman bitecek?

Bakanlar Kurulu'nun ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, OHAL'in süresi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Bekir Bozdağ, 19 Ocak'ta sona erecek OHAL'in bir kez daha uzatılacağını söyledi.

Toplantıda 19 Ocak'ta sona erecek olan OHAL'in, Bakanlar Kurulu'nun en önemli gündem maddesi olması bekleniyor. Gündem maddeleri arasında Mor Beyin mağdurlarına yönelik yeni KHK da yer alacak. Terörle mücadele ve ABD'deki Hakan Atilla davasının da gündeme alınması bekleniyor 

OLAĞANÜSTÜ HAL (OHAL) NEDİR?

Olağanüstü hal, yani kısaca OHAL durumunda yönetim makamlarının yetkisini genişlemesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır. OHAL'in tartışmalı yönü yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır. OHAL, doğal afet, salgınlar, ekonomik bunalım, yaygın şiddet olayları gibi hallerde uygulanmaktadır. Türkiye'de olağanüstü hal; 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır. OHAL gerektiren durumların görülmesi durumunda Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.

 

YORUMLAR
  Börü ne zaman başlıyor? - Börü dizisi oyuncu kadrosunda kimler var?
Börü ne zaman başlıyor? - Börü dizisi oyuncu kadrosunda kimler var?