A24.com.tr » politika » Avrupa Birliği'ne tam üyelik reformları yeniden masada

Avrupa Birliği'ne tam üyelik reformları yeniden masada

Avrupa Birliği'ne tam üyelik reformları yeniden masada

Avrupa Birliği'ne tam üyelik girişimlerini hızlandıran Türkiye, reformları yeniden masaya yatırırken basının karşısına geçen 4 bakan soruları yanıtladı.

ABD ile yaşanan siyasi ve ekonomik krizin ardından yüzünü yeniden AB'ye dönen Türkiye, AB'ye tam üyelik reformalarını yeniden gündemine aldı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nda düzenlendi.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.

"SİYASİ ENGELLERİN ÇIKARILMASINI İSTEMİYORUZ"

Toplantı sonrası 4 bakan kameraların karşısına geçti. İlk açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı:

Önümüzdeki süreçte Avrupa Konseyi ile daha yakın adımlar atacağız. İşbirliği iki tarafında yararına olmuştur. Gümrük birliği müzakerelerinin yeniden başlatılması ile ilgili çalışmalarımızı Hazine ve Maliye Bakanımız ve bizler sürdürüyoruz. AB kurumları ve komiserlerle çalışmayı sürdürüyoruz. 6 kriter kaldı. Bunlarla ilgili çalışıyoruz.Sadece parlamanter meclis değilm insan hakları dahil yakın ilişkilerimiz var. Bu konudaki tüm çabaların karşılığını almayı, siyasi engellerin çıkarılmasını istemiyoruz. AB üyelerinden son zamanlarda gelen desteklerden bunu istiyoruz. PKK, PYD, FETÖ gibi konularda daha fazla destek vermeliler. Bu konularda işbirliği bekliyoruz.

REFORMLARIN UYGULANMASI İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamaları:

Türkiye'nin AB ile diyaloglarının artırılması için toplantı icra ettik. AK Parti iktidarının reformcu duruşu malumdur. Reformların uygulanması için önemli kararlar aldık. Yeni sistemin imkanlarından da yararlanarak yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı bir dönem olacak. 23. ve 24. fasıllar tek tek masaya yatırdık. Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. AB ile diyalogları sürdüreceğiz. İnsan hakları ve özgürlükleri geliştirecek çalışmaları artıracağız.

AB'ye katılım sürecinde siyasi kriterler, Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Fasılları kapsamında reformların en üst düzeyde takip edilebilmesi ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla toplam 30 Reform İzleme Grubu ve sonrasında yeni ismiyle 3 Reform Eylem Grubu Toplantısı düzenlenmişti.

Siyasi reform önerilerinin hazırlanması ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif rol oynayan REG toplantılarının ilki, 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015 ve üçüncüsü 11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmıştı. 

YORUMLAR
  Türk televizyonlarının en uzun süren ilk 10 dizisi
Türk televizyonlarının en uzun süren ilk 10 dizisi