A24.com.tr » ekonomi » Avrupa bankalarında iyimserlik dalgası

Avrupa bankalarında iyimserlik dalgası

Avrupa bankalarında iyimserlik dalgası

Fransız bankası Société Générale de iyimserlik dalgasına kapılan Avrupa bankaları arasında. Kearney tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Avrupa'nın bankacılık sektörü korona virüs krizinden güçlenerek çıkacak.

Geçtiğimiz hafta Société Générale’nin üst yönetimi için rahatlatıcı nitelikte oldu. Fransız bankası uzun bir süre sonra ilk kez yükselen karlarıyla övünme imkanı buldu. 2008 yılından bu yana bankanın CEO’su olarak görev yapan Frédéric Oudéa bankanın yıllık strateji gününde toparlanma sözü verdi. Bunun ardından SocGen’in hisse fiyatlarında güçlü bir ralli görüldü ve bu da beklentilerin yükseldiği yönünde yorumlara neden oldu.

Ancak bankanın hisselerinde meydana gelen kısa vadeli yükseliş, bankayı yatırıma değer bir kurum haline getirmiyor. SocGen portföy yöneticilerine pandemi sonrası toparlanma potansiyeli ve düşük bir değerleme sundu. Geçtiğimiz yıl eylül ayında piyasalar bankayı defter değerinin beşte birinden daha az bir seviyede değerledi. Fransız hükümetinin bankanın batışına izin vermeyeceğine kesin gözle bakıldığı için, bu durum aşırı tepki olarak yorumlandı.

O dönemden bu yana bankaya yönelik yatırımcı algısında iyileşme oldu. Ancak banka iyimserlik dalgasında yalnız değil. Birçok Avrupa bankası ortaya çıkan iyimserlik dalgasından fayda gördü. Yükselen küresel tahvil eğrileri, kredi fiyatlaması ve fonlama maliyetleri etkili oldu. SocGen’in geleceğiyle ilgili iyimserlik gerçek olduğu takdirde, banka hisselerinin değerlemesinin diğer Avrupa bankalarına kıyasla yaşadığı düşüşün sona ermesi gerekiyordu.

Ancak bunun tam tersi oldu. Bankanın hisse fiyatı ve defter değeri arasındaki fark eylül ayından bu yana arttı. Bu seviye ise Bloomberg’in verilerine göre 2019’da yaşanan düşüşten çok uzak değil. Yine de bankanın CEO’su takdiri hak ediyor. finansgundem.com'un derlemesine göre, CEO dikkat çekici bir şekilde maliyetleri kısma çabası içinde ve maliyet-gelir oranının 2023’te %65’e düşmesini hedefliyor. Bu rakam ise bankanın iki yıl önce açıkladığı %70’lik orandan çok uzak değil.

Yine de BNP Paribas ve Crédit Agricole gibi rakiplerinin beklentileriyle benzer seviyelerde. Maliyet kısma çabası bankanın önümüzdeki iki yılda normatif özsermaye seviyesine dönüşünü %10 oranında artırabilir. SocGen hisseleri geçtiğimiz yıl yüksek bir satış dalgasıyla karşılaştı. Ancak bankanın hisseleri önümüzdeki dönemde karların artış göstermesiyle birlikte yeniden yatırımcıları mutlu edebilir.

Bununla birlikte küresel danışmanlık şirketi Kearney yaptığı araştırmanın sonucunda, ticari bankaların performansının üç ila beş yıl içinde pandemi öncesi seviyelere dönebileceğini açıkladı. Ancak araştırmanın sonuçlarına göre karlılığın önümüzdeki iki yılda baskı altında kalması bekleniyor. Araştırmada 22 Avrupa pazarında yer alan 89 ticari Banka incelendi. Bankaların 51’i Batı Avrupa’da yer alırken 38’i Doğu Avrupa’da yer alan bankalardan seçildi.

Korona virüs nedeniyle bankacılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların ve sektördeki toparlanmanın analiz edildiği araştırmanın sonucunda Kearney ortaklarından Simon Kent, “Avrupa bankalarının korona virüs öncesi performanslarına üç ila beş yıl içinde dönmesini bekliyoruz ancak bu süreçte karlılığı artırmak için 35 ila 45 milyar euro maliyet kısma çabaları gerekecek” dedi.

Açıklamasının devamında, “Avrupa’nın bankacılık sektöründe resim değişti ancak bu yeni normale adapte olurken, Avrupa ekonomileri toparlanırken, bankalar toparlanmanın lideri olabilir” ifadelerini kullandı. Kent Avrupa’nın bankacılık sektörünün ekonomik toparlanmanın tetikleyicisi olmasını ve korona virüs krizinden güçlenerek çıkmasını bekliyor.

YORUMLAR
  Araçlara göre MTV ödemeleri ne kadar olacak?
Araçlara göre MTV ödemeleri ne kadar olacak?