A24.com.tr » ajanda » Asgari ücret toplantısı ne zaman | Asgari ücret son toplantı ne zaman saat kaçta | Asgari ücret ne kadar oldu?

Asgari ücret toplantısı ne zaman | Asgari ücret son toplantı ne zaman saat kaçta | Asgari ücret ne kadar oldu?

Asgari ücret toplantısı ne zaman | Asgari ücret son toplantı ne zaman saat kaçta | Asgari ücret ne kadar oldu?

2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. Milyonlarca işçi gözünü kulağını komisyonun son toplantısına çevirdi. Peki asgari ücret son toplantısı ne zaman, saat kaçta?

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, işçilerin yanı sıra ailelerini de yakından ilgilendiriyor. Çalışanlara yaşamlarını devam ettirip ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için verilmesi gereken minimum tutar olan asgari ücret konusunda meraklı bekleyiş devam ediyor. 

Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri, asgari ücreti belirlemek için yıl sonuna doğru 3 kez bir araya geldi. Şimdi gözler dördüncü ve son toplantıda. Bu toplantıyla birlikte asgari ücret de resmen açıklanacak.

Uzun pazarlıklar sonucu işçi kesimi açlık sınırının altında bir maaşı kabul etmeyeceğini belirtiyor. Özellikle Rahip Brunson krizinden sonra Türk Lirası'nın döviz karşısında değersizleşmesi, üretim azaldığı için yurt dışına bağımlı hale gelen ülkemizde gıdadan giyime, sağlıktan ulaşıma pek çok sektörde fiyatların fırlamasına neden olmuştu.

Peki 2020 asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücretin son toplantısını ne zaman yapılacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?

Komsiyon, dördüncü ve son toplantısını 26 Aralık Perşembe günü saat 14.00'te yapılacak. 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak asgari ücret bu toplantıda netleşecek.

ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET İÇİN JEST SİNYALİ

Başkan Erdoğan, asgari ücretle ilgili çok önemli bir açıklama yapmıştı. Cuma günü asgari ücretle ilgili bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, asgari ücretliye müjde vermişti.

Erdoğan, "İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

2020 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Buna göre, bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesaplandı.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Komisyonun gerçekleştireceği dördüncü ve son toplantı ise bu hafta içi bakanlıkta yapılacak. Aralık ayının son haftasında gerçekleştirilecek toplantının sonrasında 2020 yılı asgari ücret miktarı ve AGİ açıklanacak.

YÜZDE 15 ZAM BEKLENİYOR

Yeni Ekonomi Programı'nda ve Merkez Bankası'nın tahminlerinde 2019 yılının enflasyon oranının yüzde 12 civarında olması bekleniyor. Bu rakamdan yola çıkılınca asgari ücretteki artışın yüzde 15 civarında olacağı beklentisi oluşuyor.

Buna göre net asgari ücret 2.323 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine pazarlıklarla yapılacak seyyanen artışların eklendiği düşünülürse 2.500 liralık net rakam da öngörülebilir. Tabi bu rakama ulaşmak için pazarlıkların sonucunu beklemek gerekiyor.

İŞÇİ SENDİKALARI 2 BİN 578 TL İSTİYOR

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK asgari ücret 2020 zammına ilişkin açıklama yapmıştı. 3 sendika 2020 yılı için asgari ücret talebini 2 bin 578 lira olduğunu duyurdular.

TÜİK'İN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ

TÜİK temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla paylaşmıştı. Bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesaplanmıştı.

YORUMLAR
  Çocuklar duymasın setinin laneti!
Çocuklar duymasın setinin laneti!