A24.com.tr » yaşam » Ankara Zafer Anıtı 94 yıl sonra ilk kez restore ettiriliyor

Ankara Zafer Anıtı 94 yıl sonra ilk kez restore ettiriliyor

Ankara Zafer Anıtı 94 yıl sonra ilk kez restore ettiriliyor

Anıtın özgün yapısına sadık kalınacak.

Ankara Ulus Zafer Anıtı 94 yıl sonra ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkalığı ile işbirliği halinde Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) tarafından restore ettiriliyor.

Türk halkının 1927 yılında Kurtuluş Savaşı kahramanları için kendi imkanlarıyla yaptırdığı tarihi Ankara Zafer Anıtı, ilk kez özgün yapısına sadık kalınarak restore ettiriliyor.

ANITIN ÖZGÜNLÜĞÜNE SADIK KALINACAK

Ulus Zafer Anıtının özgünlüğüne sadık kalınarak, yerinde bakım ve onarım yapılacağını ifade eden Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, vatandaşların Ulus’ ta üç ay sonra ‘çok daha başka bir çevreyle’ karşılaşacağını belirtti.

Tuncay, “Geçmişe karşı sorumluluklarımızın parasal bir karşılığı yok. Biz Cumhuriyetin abidesi, emperyalist ülkelere karşı alınan zaferin simgesi olan bu anıtın restorasyonunun yapılmasından mutluluk duyuyoruz. Atatürk, Cumhuriyeti kuran irade ve şehitlerimiz bugün varlığımızın sebebi oldular. Açıkçası Ankara’ da Mansur Yavaş ile birlikte bir milat yaşandı. Mansur Bey ile ilk defa Başkentin tarihsel kimliğine bu denli önem verildi. Biz de bir parçası olabildiğimiz için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ ne ve ayrıca Kültür ve Tabiat Koruma Daire Başkanlığına teşekkür ediyoruz. Restorasyonun ilk haftasını geride bıraktık. Restorasyon çalışmasında kesinlikle kimyasal madde kullanılmıyor. Temizlik mekanik yöntemle yapılıyor. Eserin özgünlüğüne sadık kalınacak. Anıtın etrafındaki asker ve kadın heykellerinin temizliği tamamlandı ve tas temizliğine geçilecek. Temizliğin ardında da Nem testleri, koruma ve rötuşlar tamamlanacak. Dikkatli bir şekilde çalışmalar devam ediyor.

ULUS TARİHSEL GÜZELLİĞİNE YENİDEN KAVUŞUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ise Ulus Zafer Anıtı’ nın tarihsel önemine değindi ve devam etti:

Hepimiz çok heyecanlıyız. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra ilk heykel olma özelliği taşıyan Ankara Zafer Anıtı, Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapıldı. Bu eserin en büyük özelliklerinden biriside o dönem Türkiye Halkı Kurtuluş Savaşı kahramanlarına bir şükran simgesi olarak, kendi cebinden yaptırdı. 94 yıl önce nasıl ki milletimiz Kurtuluş Savaşı kahramanlarına bir minnet duygusuyla masrafını kendileri karşıladıysa, şimdi de Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Daire Başkanlığımızla işbirliği halinde bunu bir gönüllük projesi olarak yapıyor. Sayın Başkanımız Mansur Yavaş’ da aynı duygular ile bu projeye yaklaşıyor. Biliyorsunuz, Büyükşehir Belediyemiz için burası çok büyük bir bütçe değil ama 94 yıl önce Kurtuluş Savaşına bir minnet olarak yaptırıldıysa, 94 yıl sonra biz de Cumhuriyetin kuruluşunu örnek alan nesiller olarak Anadolu Organize Sanayi Bölgesi ile çalışmamızı başlattık. Konservasyon raporunun hazırlanmasında emeği geçen eski Eserler Müzeler Müdürü Gökçek Ünal’ ı saygıyla anıyorum. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği olan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığındaki çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tabi ki Anadolu Organize Sanayi Bölgesine’ de teşekkür ediyorum. İnanıyoruz ki, Cumhuriyet ilelebet yaşayacak”

 

YORUMLAR
  Rol aldıkları her dizi hayal kırıklığı yaratan 10 ünlü isim...
Rol aldıkları her dizi hayal kırıklığı yaratan 10 ünlü isim...