A24.com.tr » yaşam » AİHM, Türkiye'nin Demirtaş başvurusunu kabul etti

AİHM, Türkiye'nin Demirtaş başvurusunu kabul etti

AİHM, Türkiye'nin Demirtaş başvurusunu kabul etti

AİHM, Edirne'de tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili Türkiye'nin temyiz başvurusunu kabul etti.

Türkiye'nin temyiz başvurusunu kabul eden AİHM, Demirtaş için verilen "tutuklulukta makul sürenin aşılması ve tahliye" kararını yeniden ele alacak. Selahattin Demirtaş'ın davası, AİHM tarafından belirlenecek bir tarihte Büyük Daire tarafından görüşülerek karara bağlanacak.

NE OLMUŞTU?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kasım 2018'de, HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna hemen son verilmesi yönünde karar aldı. Yüksek Mahkeme, Demirtaş'a 3 ay içinde 25 bin Euro da manevi tazminat ve masraf bedeli ödenmesine hükmetti.

Yüksek Mahkeme, tutukluluk hali ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru reddedildikten sonra Şubat 2017'de AİHM'e başvuru yapan Demirtaş ile ilgili dosyayı karara bağladı.

AİHM, HDP eski liderinin makul tutukluluk süresinin aşıldığını vurgulayarak Demirtaş’ın tutuklu yargılanmasına son verilmesi gerektiğini ve bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi AİHS'e aykırı olduğuna hükmetti. Türk hükümetinin savunmasında, 'Demirtaş'ın tutuklanmasının makul şüpheye dayandığı' tezini kabul eden AİHM, ancak bu makul şüphenin tutukluluk süresinin uzatılması için yeterli gerekçe oluşturmadığını vurguladı. 

YORUMLAR
  Google'ın en şanslı çalışanları: Zooglers
Google'ın en şanslı çalışanları: Zooglers