A24.com.tr » sağlık » AIDS tedavisinde devrim gibi buluş!

AIDS tedavisinde devrim gibi buluş!

AIDS tedavisinde devrim gibi buluş!

Araştırmacılar, tıpta devrim niteliğinde bir keşif yaptılar. Araştırmacıların keşfettiği yöntem sayesinde, AIDS hastalığına neden olmasıyla bilinen HIV virüsünün tamamen etkisiz hale getiriliyor.

Bir dönem dünya çapında çok tartışılan bir hastalık olan AIDS ve AIDS’e sebep olan virüs HIV virüsü, insanlık için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Şu ana kadar HIV hücrelerinin en fazla uyku modunda tutulmasını sağlamayı başarabilen araştırmacılar, kesin bir çözüm bulamamıştı. HIV virüsü taşıyanlar, hayatları boyunca semptomları bastırmak ve AIDS’in önüne geçmek için Antiretroviral adı verilen bir tedavi görüyorlar. Bu tedavi gerçek anlamda hastaları iyileştirmiyor.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi (UCSD) araştırmacıları, bu konuda yıllardır beklenen atılımı gerçekleştirmiş olabilir. Araştırmacılar, HIV’yi ortadan kaldırmak için bir yol bulmayı başarmaya oldukça yakın.

Canlılar, genetik bilgilerini nükleik zincirlerle aktarır. Bunların en bilineni DNA’dır. Hücrelerin içinde tek zincirli olan RNA yapıları da bulunur. HIV hücrelerinin RNA’larında bulunan ve HEAL adı verilen bir molekül, araştırmacıların hedeflerine ulaşmasının yolunu açmış oldu.

Bu özel molekül teknik olarak RNA’nın kopyalanmasında rol oynamıyor, onun yerine genetik materyalin bir nevi açma kapama düğmesi görevi görüyor ve kopyalama işini başlatıyor. Bu geni susturmak ya da yok etmek ise hücredeki bastırılmış HIV’nin, antiretroviral tedavi devam etmese bile baskın hale gelmesini, semptomlara neden olmasını engelliyor.

Araştırmacılardan Tariq Rana, bu molekülü bulmanın son otuz yıldır araştırmacıların amacı olduğunu söylerken, RNA’daki kodlamada kullanılmayan parçayı modifiye ederek T hücrelerinde HIV oluşumunu engellediklerini belirtti. Kültür ortamında yetiştirilmiş olan hücrelerde yapılan kontrol ve testler de olumlu sonuç verdi.

Elbette ki bu oldukça başlangıç aşamasındaki bir çalışma ve daha değil insanlarda, laboratuvar hayvanlarında bile denenmedi. Yine de araştırma, mBio dergisinde yayınlandı. 

YORUMLAR
  Ünlü isimlerin çocukluk fotoğrafları şaşırtıyor
Ünlü isimlerin çocukluk fotoğrafları şaşırtıyor