A24.com.tr » sağlık » AFO NEDİR? AFO NE İŞE YARAR? KİMLER KULLANIR?

AFO NEDİR? AFO NE İŞE YARAR? KİMLER KULLANIR?

AFO NEDİR? AFO NE İŞE YARAR? KİMLER KULLANIR?

AFO ayak bileği ortezidir. İngilizcesi Ankle Foot Ortez kısaltılmasıdır. Peki AFO ne işe yarar? Kimler kullanır? Soruların cevapları haberimizin detaylarında.

Hemipilejik veya paraplejik (tek ve çift taraflı felç) hastalarda düşük ayak deformitesi gelişir. Bu ürün ayağı 90 derece dorsfleksiyonda stoplamak ve yürüyüş konforunu artırmak için kullanılır. Hastadan ölçü alınarak özel olarak yapılır. Diz altından başlayıp ayağı da içine alan, bazen ayak tarak kemiklerinin ucuna , bazen de parmaklara kadar uzanan plastik malzemeden yapılan alt ekstremite ortezleridir. Ayak bileği eklemlerini, bacak ve ayağı düzgün pozisyonda tutar. İstenilen etkiye göre farklı tipleri vardır.

Eklemli AFO

Eklemli AFO; Aynı zamanda eklemli ayak ayakbileği ortezi olarakda adlandırılır. Hemipilejik veya paraplejik (tek ve çift taraflı felç) hastalarda düşük ayak deformitesi gelişir. Bu ürün ayağı 90 derece dorsfleksiyonda stoplamak ve yürüyüş konforunu artırmak için kullanılır. Afo dan farkı ayak bileğinin hareketli olmasıdır. Hastadan ölçü alınarak özel olarak yapılır. Menteşe veya değişik eklemlerle ayak bileğinde belirli açılarda harekete izin verir. Fakat normalde olduğu gibi üç eksenli harekete izin vermez, sadece dorsi ve plantar fleksiyon hareketine izin verir.

Eklemsiz AFO

Eklemsiz Solid AFO; Destek bacağın arkasından verilir ve ayak bileğini nötralde tutar. Eğer dizde aşırı hiperekstansiyon yani bacağın dizden öne doğu açılaşması varsa bunu engellemek için, ayak bileğinden ortez 5 derece kadar dorsi fleksiyonda kilitlenir. (dengeortopedi.com.tr) 

YORUMLAR
  Saçınızın dökülmesine neden olan 10 hata
Saçınızın dökülmesine neden olan 10 hata