A24.com.tr » yaşam » Adıyaman'da art arda deprem! Çok sayıda yaralı var okullar tatil edildi

Adıyaman'da art arda deprem! Çok sayıda yaralı var okullar tatil edildi

Adıyaman'da art arda deprem! Çok sayıda yaralı var okullar tatil edildi

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle bugün okullar tatil edildi. Çok sayıda yaralı var.

Sağlık Bakanı Demircan: "Adıyaman'daki depremden 39 kişi etkilendi, 35 yaralının tedavisi sürüyor. Ağır bir hastamız görünmüyor" dedi. Depremde yıkılan evin altında kalan 147 küçükbaş hayvan telef oldu.

AFAD: Saat 09:09'da 4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.34'te merkez üssü Samsat olan 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Sarsıntının yerin 7 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

SARSINTILAR SABAHA KADAR DEVAM ETTİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.3 olarak açıkladı.

Depremin ardından bölgede artçılar sabaha kadar devam etti. Saat 07.11'e kadar büyüklükleri 1.0 ile 3.4 arasında değişen 32 artçı sarsıntı daha meydana geldi.

SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Demircan: "Adıyaman'daki depremden 39 kişi etkilendi, 35 yaralının tedavisi sürüyor. Ağır bir hastamız görünmüyor."

ADIYAMAN VALİSİNDEN AÇIKLAMA: 19 KİŞİ PANİKTE YARALANDI

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Samsat ilçesindeki 5,1 büyüklüğündeki depremle ilgili, "Depremden dolayı yaralımız yok, deprem paniğiyle kaçışırken ayağı takılan, düşen, kolunu çarpan 19 civarında vatandaşımız var." dedi.

Samsat ilçesinde geçen yıl da 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsatan Kalkancı, şöyle konuştu: "Bundan dolayı takdir edersiniz ki bir mağduriyet oluşmuştu. 15 gün önce burada yeni deprem konutlarının temellerini atmıştık. Son meydana gelen depremde gördüğüm kadarıyla daha önce az hasarlı, hatta hasarlı olmayan binalarda ciddi sıkıntı meydana gelmiş. Hiçbir mağduriyet oluşmaması için devlet olarak her türlü tedbiri alacağız. Samsat'ta maddi mağduriyetlerin olduğu anlaşılıyor. Bunları da en kısa sürede atlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu bulunduğumuz yerde bir vatandaşımızın 120 civarındaki küçükbaş hayvanı göçük altında kalmış. Bunlardan 7-8 tanesi canlı olarak kurtarıldı, Diğerlerini de kurtarabilir miyiz diye çalışıyoruz. Fazla bir mağduriyetimiz de yok. Can kaybımızın olmaması tesellimiz. Depreme karşı her türle tedbiri alıp dayanaklı konutlar yaparak bundan sonra depremi gündemimizden çıkaracağız." Kalkancı, yaralı sayısıyla ilgili bir soru üzerine de "Depremden dolayı yaralımız yok, deprem paniğiyle kaçışırken ayağı takılan, düşen, kolunu çarpan 19 civarında vatandaşımız var. Bulunduğumuz bölgedeki 1 vatandaşımızın üzerine de duvar devrilmiş, Kendisi hastanede ve şükürler olsun hayati tehlikesi görünmüyor. İnşallah en kısa sürede aramıza katılacaklar." diye konuştu.

Zarar gören yapıların hasarlarını karşılamak için çalışmaların yürütüleceğini belirten Kalkancı, şu anda yapacakları ilk işin evi oturulamayacak durumdakilere çadır ulaştırmak olduğunu söyledi. Kalkancı, ilçede bugün eğitime ara verileceğini anımsatarak, artçı sarsıntıların durumuna göre ilerleyen günlerde de eğitime ara verilip verilmemesiyle ilgili karar alınacağını sözlerine ekledi.
Samsat Kaymakamı Sedat Sezik, Samsat ve köylerinde can kaybının yaşanmadığını, 13 hafif yaralı olduğunu ve can kaybının olmadığını söyledi. İlçe genelinde arama tarama faaliyetlerine başlandığını aktaran Sezik, AFAD ekiplerinin de bölgeye intikal etmeye çalıştığını kaydetti.Bu arada, depremin etkisiyle ilçe merkezi ve köylerdeki bazı binalarda hasar oluştu. Sarsıntı anında panikleyen bazı vatandaşlara da 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti.

İLK VE ORTA DERECELİ OKULLAR BİR GÜN TATİL

Adıyaman’ın Samsat ilçesine bağlı Kırmacık köyü olan 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından Samsat ve köylerindeki tüm okullar tatil edildi. Samsat Kaymakamı Sedat Sezik, tüm ilk ve orta dereceli okulların bir gün süreyle tatil edildiğini açıkladı.

147 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU

Merkez üssü Adıyaman’ın Samsat ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki depremde yıkılan bir evin altında kalan yaklaşık 150 küçükbaş hayvandan sadece 3’ü canlı olarak kurtarılabildi.

Merkez üssü Samsat’ın Kırmacık köyü olan ve sabaha karşı saat 03.34’de meydana gelen depremde Samsat ilçe merkezi Yavuzselim Mahallesinde Hacı Berk’e ait iki katlı ev yıkıldı. Ahır olarak kullanılan evin alt katında bulunan 150 küçükbaş hayvan yıkılan evin altında kaldı.

AFAD ve İtfaiye ekipleri küçükbaş hayvanları canlı olarak kurtarmak için uzun uğraşlar verdi. Küçükbaş hayvanlara ulaşmak için iş makineleriyle delik açıldı. Ekipler ahıra ulaştı ancak içindeki hayvanların telef olduğunu gördü. Ekipler 3 adet küçükbaş hayvanı canlı olarak kurtarabildi.

Ekipler yıkılan evin artçı sarsıntıda tamamen yıkılma ihtimaline karşı evi yıkmaya başladı.

VATANDAŞLAR EŞYALARINI KURTARMA TELAŞINDA

Depremin ardından vatandaşlar hasar gören binaların içerisine girerek, eşyalarını kurtarma telaşına girdi.
Samsat ilçesine bağlı Kırmacık köyü merkez üssü olan ve gece saat 03.34’de meydana gelen deprem sonrasında vatandaşlar eşyalarını kurtarmaya çalıştı. Vatandaşlar kısmen veya büyük kısmı yıkılan binalara girerek hayatlarını hiçe saydı. Vatandaşlar evlerinde bulunan eşyaları çıkartmanın telaşına düştü.

5.1 büyüklüğündeki deprem ile birlikte büyük panik yaşayan, artçı sarsıntılara aldırış etmeyen vatandaşlar eşyaları tek tek çıkarttı.

Depremzedeler yaşadıklarını anlattı

Samsat ilçesinde 5,1 büyüklüğündeki depreme uykularında yakalanan vatandaşlar, yaşadıklarını anlattı.

Depremzedelerden Ali Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarsıntılar nedeniyle babasına ait evin kolonlarında hasar oluştuğunu dile getirdi.

Geçen yılki depremi de yaşadığını anlatan Yılmaz, korktuklarını ifade ederek, ilçenin başka bir yere taşınmasını istediklerini belirtti.

Yılmaz, "90 yaşındaki annemle babamın yaşadığı evde zarar var. Adıyaman merkezde yaşıyordum, depremi duyunca nasıl geldiğimi inanın hatırlamıyorum. Annem ve babam evde mahsur kalmıştı, sağ olsunlar kapıyı kırıp kurtarmışlar." dedi.

İlçe esnafından Mustafa Yakaryılmaz da deprem sırasında panik yaşadıklarını ifade etti.

Tek tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu söyleyen Yakaryılmaz, "Zaten evlerimizin çoğu boştu, kalanlar da darbe yedi. Geçen seneden beri evlere girmiyorduk. Ayakta kalan evler de gitti. Mağduruz ama Allah'tan gelene yapacak bir şey yok." diye konuştu.

Geçen yıl da 5,5 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı

Samsat ilçesinde 2 Mart 2017 tarihinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Peşinden çok sayıda artçı depremin de yaşandığı ilçede gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarında, Samsat merkez ve köylerinde 2 bin 48 yapının bin 289'unun ağır hasarlı, 168'inin orta hasarlı, 542'sinin de az hasarlı veya hasarsız olduğu, buna göre ilçe merkezindeki yapıların yüzde 78'inin, köylerdeki yapıların ise yüzde 69,5'inin ağır hasarlı olduğu belirlenmişti.

YORUMLAR
  Renkleri festivali 'Holi' Nepal'de kutlandı
Renkleri festivali 'Holi' Nepal'de kutlandı