A24.com.tr » teknoloji » Adil Kullanım Kotası nedir (AKK) neden kaldırılıyor, Adil Kullanım Kotası kaldırılması iyi mi, kötü mü?

Adil Kullanım Kotası nedir (AKK) neden kaldırılıyor, Adil Kullanım Kotası kaldırılması iyi mi, kötü mü?

Adil Kullanım Kotası nedir (AKK) neden kaldırılıyor, Adil Kullanım Kotası kaldırılması iyi mi, kötü mü?

Adil Kullanım Kotası nedir (AKK) 2019 yılında tamamiyle kaldırılacağının duyurulmasının ardından kafalarda soru işaretleri belirdi. Adil Kullanım Kotası nedir, neden kalkıyor?

 Uzun bir süredir gündemde olan ve akıbeti merak edilen Adil Kullanım Kotasının kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusunun yanıt cevap buldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Adil kullanım kotası 2019'da kaldırılacak." dedi.

ADİL KULLANIM KOTASI NEDİR?

Örneğin normal şartlarda internetinden 20 mbps hız ile faydalanan kullanıcıya adil kullanım kotası çerçevesinde sunulan hizmetin, 5 gb kullanımdan sonrasındaki alacağı hizmetlerde hızının 3 mbps hıza düşürüleceği bir koşul olduğunu varsayalım; bu durumda 700 mb boyutundaki bir dosyayı ortalama 5 dakika gibi bir sürede indirebilirken, belirlenen 5 gb kullanım sınırı aşıldığında hızı 3 mbps hıza düşürüleceğinden, yine aynı boyuttaki dosyayı ortalama 19 dakikalık bir sürede indirebilecek.

Adil Kullanım Koşulları (AKK) kapsamında tanımlı olan internet paketlerinde belirlenen AKK değerleri aşıldıktan sonra ay sonuna kadar internet erişim hızınızda bazı kısıtlar uygulanmaktadır. Ay başında tekrar internet paketinizin hızı normal erişim hızınıza dönmektedir.

1 Mayıs 2017 itibarıyla AKK'ya tabi olan internet paketlerinde AKK dolduktan sonra uygulanacak yeni veri indirme (download​) hızları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. Bu düzenlemeden ilgili tarihten itibaren geçerli olmak üzere bütün mevcut müşteriler ve yeni müşteriler etkilenecektir.

AKK uygulanan Tüm Fiber internet paketlerinde AKK sonrası yükleme (upload) hızı 1 Mbps’ye düşecektir.

xDSL AKK'lı internet paketlerinde yükleme (upload) AKK uygulaması olmadığı için AKK sonrası yükleme (upload) hızları değişmemektedir. Sadece indirme (download) hızları yukarıdaki tablo kapsamında düşmektedir.

Ayrıca hem Fiber hem xDSL'de 02:00 - 08:00 saatleri arasında gerçekleştirilen internet kullanımlarının AKK’ya dahil edilmeyecek ve AKK’nın aşılıp aşılmadığına bakılmaksızın söz konusu zaman dilimlerinde AKK sonrası hız kısıtları uygulanmayacaktır.

Adil Kullanım Kotası ne zaman kaldırılıyor?

Bakan Bakan Arslan, açıklamasında internet kullanıcılarını yakından ilgilendiren 'Adlil Kullanım Kotası'nın son bulacağı tarih ile ilgili de konuştu. Bakan Arslan, "Adil Kullanım Kotası noktası ile ilgili, Mayıs ayından itibaren kademeli bir geçiş olacak ve 2018 sonu itibariyle tamamen kaldırılacak. Özellikle gece kullanılan internette kotadan düşülmeyecek" dedi.

Kurulacak bilinçlendirme merkezinde, internetin bilinçli kullanımına ilişkin bilinçlendirme çalışmalarından, çocuk ve gençlere yönelik atölye çalışmalarına kadar birçok faaliyetin yürütüleceğini belirten Bakan Arslan, şunları kaydetti:

"Bu atölye çalışmalarında robotik uygulamalar, çocuklar için kodlama, web tasarımı gibi birçok faaliyetin de yürütüleceğini bununla birlikte internetin bilinçli ve güvenli kullanımına ilişkin şimdiye kadar yaptığımız farkındalık çalışmalarının da devam edeceğini bir kere daha vurgulamak isterim. Kurulacak olan yeni yardım merkezi bünyesinde psikologlardan, bilişim öğretmenine, sosyal medya uzmanından, bilgi güvenliği uzmanına kadar birçok kişinin interneti en geniş boyutuyla ele aldığı uzman bir grup çalışacak ve bu merkezde bu uzmanlar eşliğinde çocuklarımız, gençlerimiz ve ailelerinin internet kullanımıyla ilgili karşılaştıkları problemlere ilişkin tavsiyeler sunulacak ve danışmanlık hizmeti verilecek.

Türkiye’de öğretim gören ilköğretim ve lise çağındaki gençlerimizden ‘internettesiniz, güvende misiniz?’ videoda çekin gönderin diye bir yarışma düzenlendi. Memnuniyetle ifade etmek gerekir ki özellikle ortaokul çağındaki gençlerimizden çok güzel fikirler çıktı, bu yarışma bence çok güzel oldu. Adil Kullanım Kotası noktası ile ilgili, Mayıs ayından itibaren kademeli bir geçiş olacak ve 2018 sonu itibariyle tamamen kaldırılacak. Özellikle gece kullanılan internette kotadan düşülmeyecek bunu da tekrar vurgulayalım."

YORUMLAR
  Elon Musk kendine yeni hedef belirledi!
Elon Musk kendine yeni hedef belirledi!