A24.com.tr » dünya » ABD 45. başkanını seçti

ABD 45. başkanını seçti

ABD 45. başkanını seçti

ABD'deki başkanlık seçimlerinde sonuç belli oldu. Hillary Clinton ile Donald Trump arasındaki yarışın kazananı, Cumhuriyetçilerin adayı Trump oldu.

ABD seçimlerinde 270 delegeye ulaşan aday başkanlık koltuğuna oturuyor. Ülke genelindeki oylarda Trump yüzde 48.2, Clinton yüzde 47.1 oy oranında... Ancak başkanlık için önemli olan ülke genelindeki oy değil, toplam delege sayısı!

ABD seçimlerini kimin kazandığı sorusu kısa süre sonra yanıtını bulacak. ABD'nin ve dünyanın geleceğini etkileyecek bu seçimlerde birçok eyaleti hangi adayın kazanacağı şimdiden belli oldu. Cumhuriyetçi Parti, Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki üstünlüğünü korumayı garantiledi. Adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için 50 eyalet ve başkent Washington D.C.'deki toplam 538 delegenin en az 270'ini kazanması gerekiyor.

ABD'deki seçimlerin kaderini belirlemesi beklenen Pensilvanya eyaletinde de Cumhuriyetçi aday Donald Trump kazandı. Pensilvanya eyaletinden gelecek 20 delege, kazanan ismin belli olması açısından büyük önem taşıyordu.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, başkan seçilebilmek için gerekli delege sayısı olan 270'i aşarak ABD'nin 45. başkanı oldu.

Trump Georgia, Utah ve Iawo ve Pensilvanya eyaletlerindeki başarıyla delege sayısını 274'e çıkardı.

Ohio, Florida ve Kuzey Carolina gibi kritik eyaletleri kazanan Trump, son olarak Georgia, Utah ve Iawo ve Pensilvanya eyaletlerinde de rakibine üstünlük kurdu.

Trump, bu sonuçlarla seçici kurul delege sayısını 274'e yükseltti. Böylelikle Trump kendisini başkanlığa götürecek 270 sayısını aşmış oldu.

Trump, şimdiye kadar Florida, Wisconsin, Iowa, Georgia, Ohio, Kentucky, Utah, Indiana, Batı Virginia, Güney Karolina, Montana, Tennessee, Alabama, Mississippi, Wyoming, Teksas, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Arkansas ve Pensilvanya eyaletlerinde oyların çoğunluğunu aldı. Trump, 274 seçici kurul delegesi kazandı.

Clinton ise Kaliforniya, Nevada, Washington State Hawai, Oregon, Virginia, Rhode Island, Illinois, New York, Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware ile başkent Washington DC ve Connecticut eyaletlerini kazanarak 215 delegeye ulaştı.

YORUMLAR
  Cem Yılmaz'dan 1969 temalı yılbaşı partisi
Cem Yılmaz'dan 1969 temalı yılbaşı partisi