A24.com.tr » kültür-sanat » 9. Uluslararası İpekyolu Film Ödüllerine başvurular başladı

9. Uluslararası İpekyolu Film Ödüllerine başvurular başladı

9. Uluslararası İpekyolu Film Ödüllerine başvurular başladı

İpekyolu Film Ödülleri, bu yıl 9. kez Kadim İpekyolu coğrafyasından topladığı filmleri İstanbul’da sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 9.Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından düzenleniyor.

Festival Direktörü Feza Sınar;  İpekyolu ülkelerinin  yeni yeteneklerinin keşif serüvenine katkı sağlayan İpekyolu Film Ödülleri için müracaatların başladığını bildiriyor. Sınar; “önemli bir ticari rota olan İpekyolu’nun tarih boyunca en cezbedici limanı İstanbul’un kültürler arası birleştirici rolüne festivalimizle katkı sunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu Yıl. 9 uncusunu düzenlediğimiz film yarışmamız giderek büyüyor ve uluslararası alanda tanınırlığı artıyor,  kalıcı ve anlamlı bir festivale  evrileceğini umuyorum. Kurucu Genel Sekreterliğini üstlendiğim Meslek Birliğimiz her zaman sesini duyurmaya çabalayan  Genç Sinemacılara kucak açtı ve destekledi, bu hedefe uygun projeler üretti. “SETEM bünyesinde oluşturduğumuz Akademimizin eğitimlerine katılan  gençlerin emeklerini değerlendirmek için başlattığımız daha sonra Ulusal çapta yaygınlaştırdığımız SETEM AKADEMİ BAK -Belgesel, Kısa Film, Animasyon- yarışmaları Uluslararası nitelik kazanınca İpekyolu Film Ödülleri olarak anılmaya başlandı. Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Gürcistan, Suriye, Mısır, Hindistan, Irak gibi antik İpekyolu ülkelerinden sinemacıların katılımı ile gerçekleştiren festivale geçtiğimiz yıl uluslararası alanda 3058, ulusal alanda ise 242 belgesel, animasyon ve  kurmaca film olmak üzere toplamda 3300 film katıldı” dedi. 

SETEM her sene duayen bir sinemacıya Emek Ödülü veriyor. Festival direktörü Feza Sınar; “Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri’nde genç sinemacıları desteklemenin yanı sıra Türk Sinemasının duayen isimlerine de emek ödülleri veriyoruz, geçtiğimiz yıllarda; Vedat Türkali, Ertem Göreç, Safa Önal, Mehmet Dinler, Ülkü Erakalın, Aram Gülyüz, Necip Sarıcı, Yılmaz Atadeniz, Memduh Ün, Duygu Sağıroğlu, Ertunç Şenkal, Tolgay Ziyal, Hüsamettin Ünlüoğlu, Annie Pertan, Aycan Çetin ve Aytekin Çakmakçı Emek Ödülü alan isimlerdi. 

Önümüzdeki günlerde bu senenin Emek Ödülünü alacak ismi açıklayacağız” dedi. 

9.Uluslararası İpekyolu Film Ödüllerinde Ulusal ve Uluslararası Kategorilerde Ödüller Sahiplerini Bulacak

Ulusal ödül kategorileri; 

Belgesel film kategorisinde; en iyi belgesel film, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi senaryo, en iyi kurgu dallarında ödül veriliyor. 

Animasyon film kategorisinde; en iyi animasyon film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi animatör ve ödülü veriliyor. 

Kısa film kategorisinde; en iyi kısa film,  en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu, en iyi senaryo dallarında ödül veriliyor. 

Jüri Özel Ödülü ise katılımcı tüm filmler arasından, ön elemeyi geçme şartı aranmaksızın veriliyor. 

Uluslararası ödül kategorileri; 

En İyi Kurmaca Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, Jüri Özel Ödülü, En İyi Belgesel, En İyi Animasyon 

ATÖLYELER 

Festival kapsamında 4  ayrı atölye sektörün uzman isimleri tarafından düzenlenecektir. Atölyelere katılmak isteyenler için önümüzdeki günlerde detaylı program paylaşılacaktır. 

 

ŞARTNAME

1. Yarışmaya, süresi 20 dakikayı aşmayan Kurmaca Film ve Animasyon Filmler ile süresi 45 dakikayı aşmayan Belgesel Filmler katılabilir.

2. Yarışmaya 1 Ocak 2020’den sonra çekilmiş filmler katılabilir.

3. Yarışmaya filmin yasal sahibi başvurabilir. Filmin birden fazla yasal sahibi varsa, her birinin onayı gereklidir. Yarışmaya birden fazla filmle başvurulabilir.

4. Yarışmaya katılmak isteyenler, başvuru formunu SETEM veya SETEM Akademi (www.setem.org.tr veya www.setemakademi.com) web sayfasından sağlayabilirler.
5. Yarışmaya gönderilen filmlerin, yönetmen adı belirtilerek, ticari amaç gözetmeksizin SETEM etkinliklerinde yer alması, gösterime sunulması yarışmacı tarafından kabul edilmiş sayılır.
6.Festivalde ön jüriyi geçen filmler, Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri tarafından belirlenecek bir internet platformunda festival süresince üyelik oluşturarak izleyici ile buluşturulabilir.

7.Festival tanıtımı için her bir eserin en fazla 20’şer saniyelik kısa bölümünün ya da fragmanının tanıtımı amaçlı (TV, radyo, basılı yayınlar, internet v.b. ortamlarda) kullanımı yarışmacı tarafından kabul edilmiş sayılır.
8. Ön seçici kurul ve jürinin yargısı kesindir.
9. Festivale katılmak için son başvuru tarihi 03 Ekim 2021’dir.
10. Katılımcıların en geç bu tarihe kadar doldurmuş oldukları katılım başvuru formlarını info@setem.org.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.

11. Telif hakları konusunda sorumluluk başvuru sahibinindir.

12. Festivale katılan filmler önce ön elemeden geçecektir. Belirlenen filmler sektörün profesyonelleri tarafından oluşturulacak jüri tarafından değerlendirilecek ve Aralık ayı içerisinde yapılacak ödül töreni ile duyurulacaktır.

13. Uluslararası Ödüller için başvuru www.filmfreeway.com adresinden yapılmalıdır. Aynı katılımcılar ulusal yarışma için de başvurmak istiyorsa www.setem.org.tr veya www.setemakademi.com  adresindeki başvurunu formunu da doldurmaları gerekmektedir.

14. Ulusal kategoride yarışacak filmlerin ödül adaylarının T.C. Vatandaşı olması gerekmektedir.

15. Ayrıca yarışmaya katılan filmler arasında (Belgesel, Animasyon, Kısa Film) kategorisinde ön elemeden geçme koşulu aranmaksızın jüri özel ödülleri verilecektir.

16. Yurtiçi finalist yarışmacılar filmlerinde kullandıkları bir objeyi, ileride oluşturulacak müze ya da sergi için kullanılmak üzere SETEM’e teslim edeceklerdir.

  

Başvuru takvimi; 

Başvurular  23 Ağustos 2021  tarihinde başlayacak olup 03 Ekim 2021 tarihinde sona erecek. 

Başvurular için ayrıntılı bilgi  www.setem.org.tr  ve www.setemakademi.com 

adreslerinden alınabilir. 

Ayrıntılı bilgi için; 

SETEM              – 0212 230 15 08 

Nazım Özdemir  – 0532 509 20 12 

 

 

YORUMLAR
  Ülkeler savaşçı birer insan olsaydı nasıl görünürdü?
Ülkeler savaşçı birer insan olsaydı nasıl görünürdü?