A24.com.tr » teknoloji » 8K teknolojisi geliyor! Destekleyen ekran kartı yok!

8K teknolojisi geliyor! Destekleyen ekran kartı yok!

8K teknolojisi geliyor! Destekleyen ekran kartı yok!

6 Eylül'de piyasaya sürülen ve 8K çözünürlüğü desteklediği iddia edilen Gears 5, test edildi. Bir teknoloji sitesi, yaptığı testlerde mevcut ekran kartlarının 8K çözünürlüğü desteklemediğini açıkladı.

Günümüzün gelişen teknolojisiyle birlikte nihayet 8K, ana akıma dahil olmaya başladı. Hatta 8K destekli birkaç TV ve kamera bile üretilmeye başlandı. Tüm bunlar, 8K’nın yakında yaygınlaşacağının sinyalleri gibi geliyor olabilir fakat aslında çok da yakın bir zamanda gelmeyecek gibi görünüyor.

TweakTown adlı bir teknoloji sitesi, bu ayın başlarında piyasaya sürülen Gears 5 oyunu için bir kıyaslama yaptı. Piyasanın en güçlü ekran kartı Nvidia Titan RTX kullanılarak yapılan 8K oyun testleri, bu çözünürlüğün günümüz teknolojisinde yaygınlaşmasının biraz daha süreceğini kanıtlar nitelikte.

TEST, FARKLI EKRAN KARTLARI ÜZERİNDE DE YAPILDI

8K çözünürlükte başlatılan Gears 5, Nvidia’nın 2.500 dolarlık (Türkiye’de 19.500 TL’den başlıyor) ekran kartı Titan RTX’te sayısız performans testine tabi tutuldu. Test, 'ultra' ve 'orta' olmak üzere iki farklı grafik ayarında uygulandı. Testi yapan site, oyunun 8K çözünürlükte çalışabilmesine rağmen, oyuncuların saniyedeki kare sayısını feda etmek zorunda kalacağını bildirdi.

Nvidia’nın en pahalı GPU’su 'orta' seviye ayarlarda 30 FPS’ye dahi ulaşamadı, bu da AAA oyunlarının 8K çözünürlüğe gelince grafiksel olarak ne kadar zorlayıcı olduğu hakkında bir şeyler söylüyor. Ayrıca site, bir karşılaştırma yapmak amacıyla performans testlerinde Nvidia RTX 2080 Ti ve AMD Radeon VII’ye de yer verdi.

Benzer sonuçların ortaya çıktığı GPU AMD Radeon VII’da 30 FPS’yi geçemedi ve 'orta' ayarlarda ortalama 18.4 FPS, 'ultra' ayarlarda ise 12.8 FPS verebildi. İlginç olan bir nokta ise Nvidia RTX 2080 Ti’ın büyük kardeşi Titan RTX’e oldukça yakın sonuçlar vermesi oldu. RTX 2080 Ti, 'ultra' ayarlarda 18 FPS vermeyi başarırken, orta ayarlarda ise saniyede 25,6 kare verebildi.

Bu sonuçların verdiği en net mesaj, 8K oyunların şu anda piyasada bulunan hiçbir ekran kartı ile 'yeterli' düzeyde oynanamayacağı oldu. Oyunun 8K'da oynanabileceği kanıtlanmış olsa da yüksek kare hızıyla 8K çözünürlükte oyunu oynamak isteyenler, biraz daha beklemek zorunda kalacaklar. 

YORUMLAR
  İşte Salih Müslim'in elleri kelepçeli ilk fotoğrafları
İşte Salih Müslim'in elleri kelepçeli ilk fotoğrafları