A24.com.tr » teknoloji » 2019 Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

2019 Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

2019 Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

2019 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahipleri belli oldu. Ödülün bu yılki sahipleri Esther Duflo, Abhijit Banerjee ve Michael Kremer oldu.

2019 Nobel Ekonomi Ödülü Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer'e verildi.

Abhijit Banerjee kimdir?

Abhijit Vinayak Banerjee, Calcutta Üniversitesi, Jawaharlal Nehru Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde 1988 yılında doktora derecesini aldı. Halen Massachusetts Institute of Technology'de Ford Foundation International İktisat Profesörüdür. 2003 yılında Abdul Latif Jameel Yoksulluk Eylem Laboratuvarı'nı (J-PAL), Esther Duflo ve Sendhil Mullainathan ile birlikte kurdu ve laboratuvarın yöneticilerinden biri olarak kaldı. Banerjee, Gelişmenin Ekonomik Analizinde Araştırma Bürosu, NBER'in bir Araştırma Görevlisi, CEPR araştırma görevlisi, Kiel Enstitüsü Uluslararası Araştırma Görevlisi, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi ve Econometric Society, Guggenheim Üyesi ve Alfred P. Sloan Üyesi ve Infosys ödülü kazandı. Goldman Sachs Yılın İşletme Kitabını kazanan, Poor Economics (www.pooreconomics.com) dahil olmak üzere çok sayıda makale ve dört kitabın yazarıdır. Üç kitabın editörü ve iki belgesel filmi yönetti. Ayrıca, ABD Genel Sekreteri’nin 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Üst Düzey Seçkin Kişiler Paneli’nde görev yaptı.

Esther Duflo kimdir?

Esther Duflo, Abdul Latif Jameel, Massachusetts Institute of Technology'de İktisat Bölümünde Yoksullukla Mücadele ve Gelişme Ekonomisi Profesörü ve Abdul Latif Jameel Yoksulluk Eylem Laboratuvarı (J-PAL) kurucu ortağı ve eş direktörüdür. Araştırmalarında, sosyal politikaların tasarlanmasına ve değerlendirilmesine yardımcı olmak amacıyla fakirlerin ekonomik yaşamlarını anlamaya çalışmaktadır. Sağlık, eğitim, finansal katılım, çevre ve yönetişim konularında çalıştı.

Profesör Esther Duflo’nun ilk dereceleri Paris’te Ecole Normale Superieure’den tarih ve ekonomi dalındaydı. Daha sonra doktora aldı. MIT’den 1999’da Ekonomi’de.

Duflo, Asturias Prensesi Sosyal Bilimler Ödülü (2015), A.SK Sosyal Bilimler Ödülü (2015), Infosys Ödülü (2014), David N. Kershaw Ödülü (2011), John da dahil olmak üzere birçok akademik onur ve ödül aldı. Bates Clark Madalyası (2010) ve MacArthur “Genius Grant” Bursu (2009). Abhijit Banerjee ile Poor Economics: 2011'de Financial Times ve Goldman Sachs Yılın İş Kitabı Ödülü'nü kazanan ve 17'den fazla dile çevrilen Global Yoksullukla Mücadele Yolunun Radikal Bir Düşüncesi olarak yazdı.

Duflo, Amerikan Ekonomik İnceleme'nin editörü, Ulusal Bilimler Akademisi üyesi ve ilgili İngiliz Akademisi Üyesi'dir.

Michael Kremer kimdir?

Michael Kremer, Harvard Üniversitesi İktisat Bölümünde Gelişmekte Olan Toplumlar konusunda çalışıyor. Amerika Sanat ve Bilim Akademisi Üyesi, MacArthur Bursu ve Başkanlık Fakültesi Bursu aldı ve Dünya Ekonomik Forumu tarafından Genç Küresel Lider olarak seçildi. Kremer'in yakın tarihli araştırması, gelişmekte olan ülkelerde eğitim, sağlık, su ve tarımı incelemektedir. Scientific American’ın yılın 50 araştırmacısından biri olarak seçildi ve sağlık ekonomisi, tarım ekonomisi ve Latin Amerika’daki çalışmaları için ödüller kazandı. Aşı araştırmalarına özel yatırımları teşvik etmek ve aşıların gelişmekte olan dünyadaki hastalıklar için dağıtımını sağlamak için aşılar için gelişmiş pazar taahhüdünün (AMC) geliştirilmesine yardımcı oldu. 2010 sonbaharında, USAID'de Geliştirme İnovasyon Girişimleri'nin (DIV) Bilimsel Direktörü oldu. Dr. Kremer, İktisat Doktorasını Harvard Üniversitesi'nden aldı. Kalkınma için Hassas Tarım yönetim kurulu üyesidir.

YORUMLAR
  İstanbul'da pasta festivali
İstanbul'da pasta festivali