A24.com.tr » yaşam » 2018 yılı Berat Kandili ne zaman?

2018 yılı Berat Kandili ne zaman?

2018 yılı Berat Kandili ne zaman?

Recebin ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Perşembeyi cumaya bağlayan gece, Regaib gecesidir. 2018 yılı Berat Kandili ne zaman?

  Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor.

Allahü teâlâ bu gecede müminlere ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua red olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevablar verilir.

İslam dininde yeri olan önemli gecelerden biri Berat Kandili'dir. Berat Arapçada temize çıkma demektir. Bu sebeple bu mübarek gecede Yüce Allah'tan bolca af dilenip, ibadet edilmelidir. Berat Kandili, üç aylardan bir olan Şaban ayının 15. gecesine denk gelmektedir. Berat Kandili, Allah'ın kulları için her şeyi bilmesi ve bu bildiklerinin kader olarak yazıldığı gecedir.

Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Hz. Muhammed şöyle buyurur: “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" (İbn Mâce, Sünen, "İkâmetü's-salât", 191.)

Şa'bân-ı şerîfin 15'inci gecesi "Berâet gecesi"dir. Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Bu yıl Berat Kandili 30 Nisan 2018 tarihine denk gelmektedir. Berat Kandili'ne saylı günler kala Berat Kandili'nin anlam ve önemine, yapılması gerekenlerle ilgili ayet ve hadislerde belirtilen hususlar şu şekildedir.

Berat gecesinde tesbih namazı kılınabilir. Berâet gecesinde 100 rek'atlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur.

Namaza şöyle niyet edilir:

"Yâ Rabbî, niyet ettim senin rızâ-i şerîfin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip süedâ defterine kaydeyle, Allâhü Ekber"

Her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'atte tamamlanır. Her rek'atte 100 İhlâs-ı şerîf okumak sûretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir.

Namazdan sonra, (Hz. Allâh'ın HÛ ism-i şerîfinin ebced hesâbına göre adedi olan) 11 şey, (TÂHÂ'nın ebced hesâbıyla adedi olan) 14 kere okunur. (TÂHÂ Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in ismidir.)

Okunacak olanlar

İstiğfâr-ı şerîf: 14 kere


Salevât-ı şerîfe: 14 kere


Fâtiha-i şerîfe (besmeleyle): 14 kere


Âyetü'l-Kürsî (besmeleyle): 14 kere


"Lekad câeküm..." (besmeleyle): 14 kere


14 kere "Yâsîn" dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf


İhlâs-ı şerîf (besmeleyle): 14 kere


"Kul eûzu birabbil-felak..." (besmeleyle): 14 kere


"Kul eûzu birabbin-nâs..." (besmeleyle): 14 kere

14 kere:


سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"

Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir): 14 kere

Bunlardan sonra duâ yapılır.

YORUMLAR
  Sanat camiası Vatan Şaşamaz'a ağlıyor...
Sanat camiası Vatan Şaşamaz'a ağlıyor...