Doç. Dr. B. Nazan WALPOTH

nazan.walpoth@insel.ch
25.04.2016 / 13:27

Doç. Dr. B. Nazan WALPOTH

Nargile içmek tehlikeli mi?

Nargile içiciliği akciğer kanseri, kalp damar hastalıkları, ağız dudak ve mesane kanserlerine sebep olabilmekte. Tek bir sigara ile kıyaslandığında, bir nargile içmenin 125 misli fazla duman, 25 misli fazla katran, 2.5 misli fazla nikotin ve 10 misli fazla karbon monoksit solunmasına yol açtığı belirlendi...

Nargile içiciliği Dünya`da çok yaygın... Tahmini 100 milyondan fazla insanın düzenli nargile içicisi olduğu tahmin edilmekte. İstanbul’da yapılan bir araştırmaya göre, İstanbul’daki öğrencilerin özellikle üniversite öğrencilerinin nerdeyse yüzde 50’sinin, nargile kullandıklarını göstermektedir. Sigara içme oranlarının düştüğünü söylerken, hiç farkında olmadığımız bir başka tehdit altında insanlarımız.

İçerken dumanın yumuşak veya meyvemsi hissedilmesi ve su içersinden geçen dumanın filtreniyormuş hissi vermesi, sigara içenlerde daha az tehlikeliymiş düşüncesini uyandırır.
Nargile içimi ortalama 1 saat sürmekte. Bu süre içinde 20 gram tütün karışımı yakılmakta ve o şekilde çokça nikotin ve zararlı madde inhale edilmektedir. Bir nargile içimi sırasında sigaradan alınan nikotinin 10-.15 katı kadar nikotin inhale edilir.

Nargile dumanı önemli ölçüde katran, nikotin ve karbonmonoksit içerir. Sigarada da olduğu bilinen ve kanser yapıcı olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar, arsen , krom, kurşun ve nikel (sigarandan çok fazla ) nargile dumanında bulunmaktadır.

Gliserin nemli tutan madde olarak nargile tütünü karışımına eklenmektedir. Gliserin, ısı altında çok güçlü bir hücre zehiri olan akroleine döner. Akrolein bunun yanında solunum sisteminin kendini temizlemesine yarayan ince tüylerin çalışmasını engeller. Akroleinin akciğere zararı olduğu gibi, akciğer kanseri olsumunda etkilleri vardır.
Bu kadar zararlı olan bir madde olan gliserinin gelişmiş ülklerde bile tütününe %5 oranında katılmasına izin verilmesi anlaşılmazdır (bazı ürünlerde bu oran %20-60‘lara bile çıkmaktadır).



Kandaki nikotin konsantrasyonu nargile içtikten sonra 20 adet sigara içmiş birinin kan konsantrasyonundan da yksektir ( 7 saat sonrasına kadar böyle). Buna göre Nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğunu düşnunmek çok yanlıştır. Paket üzerlerinde yazan katran içermez ifadesi ise yanıltıcıdır, çünkü tütün katran içermez tütün yanınca katran oluşur.
Ayrıca nargile içimi ile dumanından oluşan zararlı tanecikler (bizim partikül dediğimiz) küçük oldukları için daha yüksek konstrasyonlarda akciğer ulasabilmekte ve daha çok zarar verebilmektedir.

Nargile içilen ortamda (nargilenin ve içenlerin ortama bıraktıkları duman) yapılan ölçümler ile bu taneciklerin çok yüksek konstrasyonları göstermiştir, bu da o ortamda tesadüfen bulunanlara çok zarar verebilmektedir.

Aynı sigara bağımlılığı gibi nargile bağımlılığı da vardır
Bunun yanında nargile içilen ortamlarda çok defa kullanılan ağız kısmının yaratığı enfeksyion tehlikesi ayrı bir sorundur. Helikobacter pylori, tüberküloz ve hepatitis bulaştığına dair yayınlar vardır. Bütün bu zararlarından başka aynı şişeyi paylaşmak nedeni ile ağız parçası değiştirilmiş bile bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına sebep olabilmektedir. Aynı şişe havasını paylaşan hastalar birbirlerine hastalık bulaştırmaktadır. Bu nedenle çevrenmizi ve de özellikle gençleri ve ailelerini uyarmalı, nargile sigara içmek kadar, hatta daha tehlikelidir.

Bu bakımdan WHO (Dünya sağlık örgütü) Nargileyi sağlığı tehdit edici maddeler arasına sokmuştur.
Çocuklarımızı ve gençlerimizi mutlaka her türlü tütünden uzak tutmamız gerekiyor buna nargile içimi de dahildir.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Gençlerde ve çocuklarda obezite artmakta - 12.09.2017
>> Kahvaltı yapmalı mı? - 16.05.2017
>> 2017 yılında elektronik sigara - 07.03.2017
>> Hastane dışı ortamlarda ani kalp durması - 05.02.2016
>>  Kırık Kalpler Hastalığı - 05.01.2016
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar