A24.com.tr » » Müzikte ergen devrimi

Müzikte ergen devrimi

Müzikte ergen devrimi

İnternetin dünya üzerinde yaygınlaşmasının ardından müzik dünyasına birçok isim adını yazdırmaya başladı. Youtube üzerinden şarkı söyleyen ergen kişiler çok geniş kitlelere ulaşmayı başardı.

 A24ÖZEL Ülkemizde son yıllarda ortaya çıkan ve büyük kitleler tarafından dinlenen Aleyna Tİlki, Çağatay Akman, Eypio gibi isimlerin sosyal medyada dinlenme oranları yüz milyonlara ulaştı. Peki ama bu isimler bu kadar kısa sürede nasıl bu derece ünlendi?

ALEYNA TİLKİ'DEN REKOR

Henüz 16 yaşında olan Aleyna Tilki ekranlara ilk olarak Yetenek sizsiniz Türkiye programında çıktı. Programı çıktığında 14 yaşında olan Aleyna Tilki, Emrah Karaduman ile birlikte çıkardığı 'Cevapsız Çınlama' isimli şarkı ile büyük bir başarıya imza attı ve 200 milyondan fazla bir izlenme oranı yakaladı. Aleyna Tilki bu başarısıyla Miley Cyrus, Justin Bieber gibi dünyaca ünlü isimler ile karşılaştırılmaya başlandı. Aslen Konya doğumlu olan Aleyna Tilki nasıl oldu da bu kadar kısa sürede büyük bir üne kavuştu? İşte ilginç ayrıntılar...

YETENEK SİZSİNİZ'DE BİRÇOK KEZ REDDEDİLDİ.

İlk olarak Acun Ilıcalı'nın programı Yetenek sizsiniz'de ekranlara çıkan Aleyna Tilki aslında eleme sürecinde defalarca reddedilmiş. Ancak en sonunda istediğini aldı ve elemeleri geçmeyi başardı. Henüz 14 yaşındayken çıktığı sahnede ilk olarak Gesi Bağları türküsünü söyleyen Aleyna Tilki büyük beğeni topladı. Programın sevilen Jurisi Murat Boz Aleyna Tilki'nin kendisine has bir tarzı olduğnu belirtirken Aleyna Tilki bütün jurilerden evet oyu almayı başardı. Katıldığı programda yarı finale kadar çıkan Aleyna Tilki yarışmayı birinci bitiremesede adından söz ettirmeyi başardı.

CEVAPSIZ ÇINLAMA' İLE ORTALIĞI SALLADI

Yetenek Sizsiniz programından 2 sene sonra besteci Emrah Karaduman ile birlikte çıkardığı 'Cevapsız Çınlama' şarkısı ile büyük bir patlama yaşayan Aleyna Tilki Youtube'da 200 milyondan fazla dinlenme oranıyla büyük bir başarıya imza attı ve dünya sıralamasında ilk 100'e girmeyi başardı. Aleyna Tilki bu başarısının ardından şunları söyledi. "Emrah Karaduman ile yaptığımız proje dünya listesinde 21.sırada. Emrah Karaduman'ın desteği ile birlikte hızlı bir şekilde yükseldim. Ellerimi arkaya koyup 'oh tamam' diyemiyorum. Besteler yapmaya devam ediyorum." 

EMRAH KARADUMAN VE ALEYNA TİLKİ: İLİŞKİLERİ NEDİR?

Aleyna Tilki'nin böylesine bir üne kavuşmasında büyük emeği olan Emrah Karaduman'la ilişkisi Yetenek Sizisiniz adlı programda başladı. Birçok ünlü isme beste yapan Emrah Karaduman, Aleyna'nın hem güzelliği hem de sesinden etkilendiğini belirtiyor.

MÜZİĞE NASIL BAŞLADI?

2 yaşından bu yana şarkı söylediği dile getiren Aleyna Tilki'nin en büyük destekçileri ise anne ve babası. 8 yaşına kadar psikolog olmak istediğini söyleyen Aleyna Tilki kendisini küçükken dünya starı zannediyormuş. 8 yaşında katıldığım bir kanalda şarkı söylediğinde, kendisinde yaşça büyük insanların ayağa kalkıp alkışlamalarından çok etkilenen Aleyna Tilki hayatının dönüm noktasını o gün olarak görüyor.

EKİP ARKADAŞLARINDAN BİRİSİNİ KAYBETTİ

Yetenek Sizsiniz programındayken bir itirafta bulunan Aleyna Tilki yakın zamanda sevdiği bir arkadaşını kaybettiğini ve şarkılarını bu yüzden hissederek söylediğini açıklamıştı. 7 Temmuz günü yayınlanan progamda kaybettiği arkadaşı için "Ruhu buradaydı, yanımızda şarkı söylüyordu" ifadelerini kullandı.

ALEYNA TİLKİ İZLENME ORANI VE ŞARKI SÖZÜ 

Kağıt kesiğinden daha çok çok acıtır.
Hemen geçmez öyle vicdanın izi,
Aklımda ne varsa, dilimde hepsi.
Sağduyum herkesten önce arazi…

Kulağımda sayısız cevapsız çınlama… 
Biri beni mi anıyor, seviyorum sanıyor. 
Köprüleri yakalı, kaldırıp kenara atalı. 
Yüzünü unutalı uzun zaman oluyor…

Kalbimde kırılmadık yer mi bıraktı? 
Yaptığıyla söylediği nedense farklı. 
Mazlumun ahı aheste aheste alınır. 
Bırakın kazandım zannetsin zavallı

ÇAĞATAY AKMAN

Bir diğer izlenme rekorunu kıran isim ise Çağatay Akman. Söz ve bestesi kendisine ait olan Gece Gölgenin Rahatına Bak ile yalnızca 3 hafta gibi kısa bir sürede 38 milyon kişi tarafından izlenmeyi başaran genç isim  Fizy, Spotify ve Deezer'da gibi müzik platformlarında ilk sıraya da oturmayı başardı. Yayınladığı ilk klibi ile Aleyna Tilki gibi bir başarıya ulaşabileceği iddia edilen Çağatay Akman şuan itibariyle 75 milyon izleyiciye ulaşmış durumda. 1 günde 300 bin kişi tarafından izenen Çağatay Akman, Youtube’un trend videolar listesine yirminci sıradan girmeyi başarmıştı.

GÜNDE 1,5 MİLYON İZLENME ORANI

Henüz 19 yaşında olan genç şarkıcı günlük ortalama 1,5 milyonluk izlenme oranıyla kendini bir anda trend videoların içinde buldu. Daha çok rap müzikle ilgilenen şarkıcı sosyal medya hesabından sürekli gitar çalarak söylediği şarkıları paylaşıyor. Aktif bir sosyal medya kullanıcısı olan Çağatay Akman'ın söylediği şarkının nakarat kısmı birçok kişi tarafından ezberlendi. 

Popüler video uygulamalarından Scorp'ta şarkı ile açılan başlığa birçok video gönderen Çağatay Akman istediği başarıya şimdilik ulaşmış gibi görünüyor. İşte dilden dile dolaşan o şarkını sözleri...

Gece gölgenin rahatına bak
Bir de dön kaderimin bahtına yar
Seni düşlerin anlayacakta
Dön memleketin haline bak

Aldı dünya çantasını
Gidiyor bıraktı bize fazlasını
Dönüp bakmaz arkasına
Bir de gel tat kalbimin bombasını

Adaleti koyduk ortasına
Dön dedi döndük voltasına
Fakirin paradan haberi yok ama
Zenginin meyvesini koy votkasına

Hadi gönlümü vurdun da
Söyle kim kimin umrunda
Yılan yatıyor koynunda
Bir öpücük kondur boynundan

Biraz dur başucumda
Kan ter kalmışım uçurumda
Azrail göz kırpsa
Ecel bize kucak açsa

Sabah gecenin üstünden
Üstüne düştüm üstünden
Üstüne üslük küskünler
Geceye küskünler

Kalem kağıda almışsa
Güneş geceyi sarmışsa
Ölüm kapıda durmuşsa
Ecel sonumuz olmuşsa

EYPİO

Youtube'da "Hata Benim" isimli şarkısı ile inanılmaz bir çıkış yakalayan Eypio ise bir diğer izlenme rekoruna sahip kişi. Abdurrahim Akça adıyla bilinen Eypio 1983 tarihinde Konya'da dünyaya geldi. Türkmen asıllı şarkıcı aslında ilk albümünü 2005 yılında çıkardı. Ancak onun tanınmasını sağlayan şarkı "Hata Benim" isimli parça oldu. Youtube'da 170 milyon defa izlenen şarkı en çok izlenen video klipler arasına girmeyi de başarıdı. 

Müzik hayatına Hollanda'da başlayan Eypio ilk albümünü de bu ülkede çıkardı. HipHop tarzıyla dikkat çeken isim İstanbul'da bu tarza yönelik bir giyim mağazası da açtı. 2009 yılında ise kendi müzik stüdyosunu kurdu. 2013 yılında Eypio adını kullanmaya başladı.

LİSEDE OKULDAN ATILDIM, ARDINDAN 20 ÜLKE GEZDİM

Değişik bir kültürden gelen Eypio evlerinde Farsça ve Türkmence konuşulduğunu söylüyor. Hint müzikleri ve Bollywood filmleri ile büyüdüğünü belirten başarılı şarkıcı 20 ülke gezdiğini, Afganistan'da yaşadığını  ve lisede okuldan atıldığını da belirtiyor. Rap müzikle uğraşan Eypio belli bir kalıplarının olmadığını Tekrarlamak ve taklit etmekten çok sıkıldığını belirtiyor.

ESAS DİNLEYİCİM RAP’LE ALAKASI OLMAYAN VATANDAŞ

Verdiği bir röportajda rap yapmadıkları sorusu üzerine Eypio şöyle bir cevap verdi. “O kadar yavaşsın ki bu rap mi?” diyen oluyor. Hızlı tarz, rap’te alternatif bir tarzdır. Herkesin yaptığı bir şey değildir. Ama o alternatif tür, Türkiye’de aslı buymuş gibi algılanıyor. Yapacak bir şey yok.

İşte Eypio'yu üne kavuşturan o şarkı sözü

Eypio
Günah Benim Suç Benim
Kurdum Bırak Bu Düş Benim
Bu Kendime Verdiğim Rüşvetim
Dokunma Elimde Bi Düşlerim Var

Burak King
Yazarım Derdimi Kendime
Kaderin Benle Bu Derdi Ne
Fakir Yar Olmuyo Zengine
Diyo Davul Bile Dengi Dengine
Bak Kalbimde Cengime
Yine Kalmışım Kendi Kendime
Sensin Çare Derdime
Verdim Ömrümü Vergine
Yine Kalmışım Gece Bir Başına
Bir Başına Girdim Yılbaşına
Dönmüşüm Baktım En Başına
Sarıldım Bazen De Yanlışıma
Yazarım Derdimi Kendime
Kaderin Benle Bu Derdi Ne
Fakir yar Olmuyo Zengine
Diyo Davul Bile Dengi Dengine
Bak Kalbimde Cengime
Yine Kalmışım Kendi Kendime
Sensin Çare Derdime
Verdim Ömrümü Vergine

Eypio
Hep Azap Mı Faça Kolunda
Söyle Yar Kasap Mı Hep Hesap Mı
Yapılan Akılda Yat Mı Kat Mı
Club Mü Pub Mı Bu bi iltifat Mı
Gönlüm Kaçak Yanında inzibat Mı
Uzaktayım Kopan Da irtibattı
Kalbindeki Söyle Kir Mi Pas Mı
Bana Yazdıran Bu Gece Kick Mi Bass Mı
Kumar Bi Aşk Mı Devam Mı Pas Mı
Garip Bi Yas Mı O Afgan Mı Fas Mı
Yanlış Mı Rast Mı Hep De Cana Kast Mı
Aşk Deniz Gören Evdeki Teras Mı

Burak King
Yine Kalmışım Gece Bir Başına
Bir Başına Girdim Yılbaşına
Dönmüşüm Baktım En Başına
Sarıldım Bazen De Yanlışıma
Yazarım Derdimi Kendime
Kaderin Benle Bu Derdi Ne
Fakir Yar Olmuyo Zengine
Diyo Davul Bile Dengi Dengine
Bak Kalbimde Cengime
Yine Kalmışım Kendi Kendime
Sensin Çare Derdime
Verdim Ömrümü Vergine

Eypio
Günah Benim Suç Benim
Kurdum Bırak Bu Düş Benim
Bu Kendime Verdiğim Rüşvetim
Dokunma Elimde Bi Düşlerim Var

Bilal ŞAHİN / A24

YORUMLAR
  Sağlıkları ve rolleri gereği kilo veren ünlü isimler
Sağlıkları ve rolleri gereği kilo veren ünlü isimler