A24 Anasayfa   |    Video Galeri

Yeni nesil çocukların yaşayamayacağı deneyimler

Yeni nesil çocukların yaşayamayacağı deneyimler A24

Her bir nesilde çocuklar hayatları gittikçe değişiyor. Sizler için bu jenerasyonda doğacak çocukların yaşayamayacağı deneyimleri derledik.

Yeni nesil çocukların yaşayamayacağı deneyimler A24

Mobil cihazlar ve uçak içi eğlence sistemleri uzun bir yolculuk esnasında daha az sıkılmamızı sağlıyor. Son yıllarda ulaşım sektöründe yaşanan gelişmeler seyahat sürecini daha da hızlandıracak gibi duruyor. Böylece, günümüzde doğan çocuklar sonsuza kadar sürecekmiş gibi görünen tatsız uçak ve araç yolculuklarını tecrübe etmemiş olacak.

Yeni nesil çocukların yaşayamayacağı deneyimler A24

2018'de doğan çocuklar ehliyet alabilecek yaşa geldiğinde, sürücüsüz araçlar ehliyet alma ihtiyacını ortadan kaldıracak kadar yaygınlaşmış olacak. Elon Musk, şu anda elektrikli ve yarı otonom araç üreten şirketi Tesla'nın önümüzdeki iki yıl içinde tamamen otonom araçlar üreteceğine güveniyor. Birkaç araç çağırma hizmeti de şu anda sürücüsüz araçları test ediyor.

Yeni nesil çocukların yaşayamayacağı deneyimler A24

Günümüzde satranç oynamak ya da geri dönüştürülebilir materyalleri ayırmak gibi belirli işlerde insanlarla yarışabilen ve hatta geçebilen yapay zeka sistemlerine sahibiz. Ancak uzmanlar 20-30 yıl kadar sonra bilinci olan yapay zeka sistemlerinin insan aklıyla yarışabilir hale geleceğini düşünüyor. Hanson Robotics'in Sophia'sı gibi gelişmiş robotlar insanlar ve makineler arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmaya başladı bile. Dolayısıyla 2018'de doğan çocuklar, insanların yeryüzündeki en akıllı varlıklar olduğu bir zamanda çalışmanın ya da okumanın nasıl bir şey olduğunu asla tecrübe etmeyecek gibi görünüyor.

Yeni nesil çocukların yaşayamayacağı deneyimler A24

Yapay zekanın umut vadeden kullanım alanlarından biri de iletişim. Bu teknoloji bir gün dünya üzerindeki dil engelini ortadan kaldırabilir. Google'ın neredeyse anlık olarak çeviri yapabilen bir kulaklığı var. Waverly Labs gibi diğer şirketler de anlık çeviri hizmetlerini iyileştirmek için yoğun şekilde çalışıyor. Bu yüzden 2018'de doğan çocukların herkesin herkesle konuşabildiği, ‘yabancı dil' fikrinin kendilerine tamamen yabancı olduğu bir dünyada yaşaması muhtemel görünüyor.

Yeni nesil çocukların yaşayamayacağı deneyimler A24

Elon Musk, SpaceX şirketiyle insanlığı Mars'a yerleştirecek teknolojiyi geliştirmek için uzay keşifleri yapıyor. Musk 2024 yılına kadar Kızıl Gezegen'e bir ekip gönderebileceğine inanıyor. Bu yüzden, 2018'de doğan çocuklar, insanlığın kozmik ayak izini genişletmesinden önceki zaman dilimine dair pek bir şey hatırlamayacak gibi görünüyor. Kentleşme, geleneksel çiftçilik için yeterli alan bırakmasa da tarım alanındaki yenilikler sayesinde yiyecek kıtlığı yakın bir zamanda tarihe karışabilir. Kent çiftçiliği, önceden gıda çölü (taze ve işlenmemiş besinlere erişimi olmayan bölgeler) olarak adlandırılan birçok yere taze yiyecekler ve hatta balık ulaştırılmasını sağlıyor. Dikey tarım da kırsal alanlardaki açlığı sona erdirmeye yardımcı olacak. Bu esnada, birçok şirket yiyecek artıklarını geri dönüştürmenin yenilikçi yollarını arıyor. Mesela kahve telvesinden mantar yetiştirmek bu çözümlerden sadece biri. Eğer bu tür çalışmalar artarsa, 2018'de doğan çocuklar yeryüzündeki herkesin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için ihtiyaç duyduğu besinlere erişebildiği bir dünyada yaşayabilir.