A24 Anasayfa   |    Video Galeri

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat A24

İcatlar insanlığın gelişiminin temel taşlarıdır. Günümüzde yararlandığımız birçok buluşun aslında kaza eseri olduğunu düşünürsek şansa gelişmiş bir tür olduğumuzu söyleyebiliriz. İşin şakasını bir kenara bırakıyoruz ve hayatımıza etki eden şans eseri yapılmış icatlara bir bakıyoruz.

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat A24

1- Penisilin 1928 yılında Alexander Fleming hastalıklarla baş edebilecek mucize bir ilaç peşindeyken bir kenara atarak unuttuğu bir kutu Petri'nin içinde etrafındaki diğer bakterileri değiştirebilen bir küfün varlığını keşfeder. Bu küfü biraz daha kurcaladığında frengiden iltihaplanmalara kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini bulur.

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat A24

2- Kola Modern çağların en büyük bağımlılıklarından olan kolanın da hikayesi çok ilginç. Baş ağrıları ve sinir hastalıklarına iyi gelmesi ümidiyle 1880li yıllarda Atlanta'da eczacı olan John Pemberton'ın ürettiği bir şurup olan kola, içki yasağı döneminde biraz tatlandırıcı ile karıştırılarak popüler bir içecek haline gelir.

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat A24

3- Röntgen 1895 yılında Alman fizikçi Wilheim Roentgen bir deney sırasında floresan özellikli bir kartın odanın diğer ucunda parladığını fark eder. Işık partiküllerinin bu katı cisimden geçmesini katot yayıcı ve radyasyonlu kartın bir özelliği olduğunu fark eden Roentgen ilk olarak karısını kullanarak bu cihazı test eder.

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat A24

4- Kalp Pili Bir başka güzel tesadüf ile kalp rahatsızlıklarına devrimsel bir çözüm bulan John Hopps'u bu yola götüren şey sıcaklığı düşen kalbi yapay bir uyarıcı ile tekrar çalıştırabileceği fark etmesi oldu. Yıllar 1951'i gösteriyordu.

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat A24

5- Anestezi Tarih boyunca tıbbi müdahalelerde acıyı azaltmak için birçok maddeyi kullanma çalışmaları olmuştur. 1884 yılında Crawford Long ve arkadaşları bir parti sırasında gülme gazının etkisindeyken hiç bir acı hissetmeyen birini farkederler. Ardından Horace Wills bu gaz bileşimini diş çekerken kullanır. Long ise ameliyatllarında uygulamaya başlamıştır bile.

Yanlışlıkla yapılmış 6 önemli icat A24

6- Dondurma Külahı Hayatımıza çok fazla etkisi yokmuş gibi görünse de dondurma külahları hayatımıza 1904 yılında girmiştir. Daha öncesinde tabaklarda servis edilen dondurmalar huni şekline getirilmiş wafflelar üzerinde servis edildiğinde adeta bir çılgınlık yaşanmaya başlar. Dondurma yerken bir el boşa çıkmıştır. İnsanlık adeta bunu bekliyormuşcasına 1904 yılındaki dünya fuarında dondurma reyonlarını parçalamıştır.