A24 Anasayfa   |    Video Galeri

Time dergisine kapak olan 10 Türk

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

İngilizlerin dünyaca ünlü haftalık dergisi Time, kuruluşundan bu yana 10 Türk'ü kapak sayfasına taşıdı.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

1. Mustafa Kemal Atatürk - 24 Mart 1923: Atatürk iki defa Time'ın kapağında kendine yer buldu. İlki 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile tüm dünyada ses getirmesiyle oldu. Time dergisi onu şöyle tanıtmıştı: “Mustafa Kemal Paşa; ‘Türk nerede kendisinin efendisidir?’ deyimine, her zamanki ‘cehennemde’ yanıtının yerine, ‘Türkiye’de yanıtını vererek bu sözün aksini ispat etti. O hiç şüphesiz modern tarihin en büyük isimlerinden biridir. Ve şimdi Türkiye’nin kazandıklarına sahip çıkmaya azimli olarak Batı’nın gizli güçlerine karşı duruyor.”

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

2. Mustafa Kemal Atatürk - 21 Şubat 1927 Atatürk ikinci defa Time kapağına, genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti henüz 4'üncü yılında yüzde 8,5'lere varan muhteşem bir büyüme yakaladığında çıktı. Balkanlar ve Ortadoğu'da büyük bir güç olarak ortaya çıkan Türkiye, Atatürk ilke ve inkılapları ile yeniden dünya kamuoyunun gündemine oturacaktı. Avrupa'da yavaş yavaş totaliter rejimlerin türemeye başladığı bir ortamda Türkiye'nin demokrat ve cumhuriyetçi adımlar atması, tüm dünyayı şaşırtıyordu. Bütün bu gelişmeler Atatük'ü, 4 yıl aradan sonra yeniden Time'ın kapağına taşıyordu.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

3. İsmet İnönü - 19 Mayıs 1941 Kurtuluş Savaşı'nın 22. yıldönümünde Time kapak seçimini yine bir Türk'ten yana kullandı; İsmet İnönü. Nazi ordularının Fransa'yı ve Balkanlar'ı ilhak edip namlularını Rusya ve Türkiye'ye doğrulttukları bir ortamda Time'ın kapağını süsleyen İsmet İnönü, aslında Alman ordularının yeni hedefi olarak lânse edilmişti. Haksız da sayılmazlardı; zira tüm Türkiye'de seferberik ilan edilmiş, Alman işgaline karşı hazırlıklar başlamıştı. Ancak bir ay sonra 3 milyon askerden müteşekkil Alman ordusunun Sovyetlere saldırması, hem Time'ın öngörüsünü hem de Türk halkının endişelerini boşa çıkaracaktı. Derginin kapağında Turancı politikalara karşı “Allah’a çok şükür sağırım” sözleri yer aldı.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

4. Şükrü Saracoğlu - 12 Haziran 1943 Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlarından olan Saracoğlu'nun kapak olmasındaki en büyük etken, Türkiye'nin dönemin süper güçlerinden birinin (ABD-SSCB-Nazi Almanyası) yanında olmasının bölgeye getireceği yeni düzenin önemi idi. Türkiye, 2. Dünya Savaşı'nda iyiden iyiye geri çekilmeye başlayan Almanlara mı, Pearl Harbour'da ağır darbe yiyen ABD'ye mi, yoksa Berlin'e doğru ilerlemeye başlamış SSCB'ye mi sadık olacaktı? İşte bu önemli karar; dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu tarafından verilecekti. Time, başbakanı şöyle anlatıyordu: “Saraçoğlu, ABD’nin siyasi arenasında kendine kolayca yer bulacaktır. ABD’yi, Amerikalıları, Amerikan otomobillerini, sigaralarını, filmlerini, hükümetini seviyor. Avrupalı liderlerin aksine ulaşılabilir, resmi değil, kalpten ve dolaysız.”

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

5. Adnan Menderes - 3 Şubat 1958 Adnan Menderes Türkiye’yi IMF ve NATO’ya sokmasının ardından “Türkiye’nin başbakanı” başlığıyla kapak oldu. Ancak seçimlerin ardından ekonomi ile beraber siyasal yaşamında krize girmesi, Time Dergisinin gözünden kaçmayacaktı. Time Menderes’i şöyle anlatmıştı: “İyi ya da kötü Türkiye’nin bugünkü şeklini Adnan Menderes verdi. Ancak görev başında olduğu her yıl, Menderes daha otokratik, eleştiriye daha hassas oldu. Politikalarını sorgulayan herkese öfkeyle çıkışarak basını ve muhalefet partilerini baskıcı yasalar ile hapsetti.”

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

6. Kenan Evren - 29 Eylül 1980 Time'ın, 29 Eylül 1980 tarihli Avrupa, Asya ve Güney Pasifik baskısının kapağında Kenan Evren'in fotoğrafı bulunuyordu. "Türkiye'yi bir arada tutuyor" başlıklı sekiz sayfalık kapak yazısında, Türkiye'nin darbeye gidiş süreci ve Kenan Evren anlatılmıştı. Ancak Time dergisi bilinmeyen bir sebepten ötürü bu kapağı arşivinden çıkarttı. Dergiyi şahsi arşivinde saklayan bir Türk sayesinde gerçekliği ispatlandı.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

7. Mehmet Ali Ağca - 9 Ocak 1984 Papa suikastının ardından tüm dünyanın gündemini oluşturan Mehmet Ali Ağca, Time'a kapak olan 4. Türk oluyordu. "Neden Bağışladı?" başlığı ile basılan 9 Ocak 1984 tarihli Time Dergisi, Papa'nın Ağca'yı affetmesinin nedenlerini bulmaya çalışmıştı.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

8. Naim Süleymanoğlu - 3 Ocak 1988 "Cep herkülü" lâkâplı Naim Süleymanoğlu, 1996'ya kadar neredeyse her girdiği organizasyonda madalyaları toplamış, dünya rekorlarını kırmıştı. Seul Olimpiyatları’nda gösterdiği üstün başarı “Herkes kazanıyor” başlığıyla Time’a kapak olmuştu. Naim Süleymanoğlu, dönemin ABD başkanı Reagan ile de 1 saate yakın görüşmüştü.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

9. Mine Karakaş - 15 Temmuz 2007 22 Temmuz seçimlerine bir hafta kala Time Dergisi'nde yayınlanan kapak, başta Türkiye olmak üzre birçok ülkede gündemi oluşturdu. Türkiye'de türban sorununu konu alan sayı, seçimlere bir hafta kala yayınlanması ile kafalarda soru işaretleri bıraktı. Karakaş dergiye türbanla üniversiteye alınmayınca ABD’de okuduğunu anlattı.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

10. Mehmet Öz - 13 Haziran 2011 ABD'de "sağlık gurusu" olarak ün kazanan, Amerikan Fox kanalında gündüz kuşağında yayınlanan "Dr. Oz" isimli programıyla izlenme rekorları kıran doktor Mehmet Öz, dünyanın en saygın dergilerinden TIME'ye kapak olan 9'uncu Türk oldu. Haziran ayındaki kapakta, kalın bağırsağında polip tespit edilmesinin ardından kanser riskine karşı korkularını anlattı.

Time dergisine kapak olan 10 Türk A24

11. Recep Tayyip Erdoğan - 17 Kasım 2011 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde TIME dergisine kapak olan 10., Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Şükrü Saracoğlu’nun ardından TIME’a kapak olan 5’inci lider oldu. TIME'ın Erdoğan için attığı manşet "Erdoğan'ın Yolu" (Erdoğan's Way). Erdoğan'ın kendi doğru bildiği yolda gittiği vurgulanan haberde, Türkiye'nin bölgesinde Arap baharı için giderek güçlü bir model oluşturduğu belirtildi.