A24 Anasayfa   |    Video Galeri

Saç dostu 10 besin

Saç dostu 10 besin A24

Demir Demir, hücrelere oksijen taşıyan alyuvarlarda bulunan hemoglobin molekülünün merkezinde yer alır. Saç büyümesi dâhil pek çok vücut işlevi için önemli bir mineraldir. Kansızlığa neden olan demir eksikliği, saç dökülmesinin başlıca nedenlerini oluştururken özellikle kadınlarda sık görülüyor. Deniztarağı, istiridye, yumurta, kırmızı et ve mercimek demir açısından zengin gıdalar arasında yer alıyor.

Saç dostu 10 besin A24

Biotin Saçlar, gerekli B vitaminini biotin denilen B7'den alıyor. Biotin eksikliği, saç dökülmesine neden oluyor. Takviyesi ise daha çok vücudunda biotin eksikliği olan kişilerde fayda gösteriyor. Diğer B vitaminleri saçlı deri ile saç köklerine oksijen ve besin taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol aldıklarından saçlar için dolaylı bir öneme sahiptir. Tam tahıllar, badem, et, balık, deniz mahsulleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler B vitamini kaynaklarını oluşturuyor.

Saç dostu 10 besin A24

Çinko Çinko, vücutta yüzlerce enzimin yapısında bulunan yaşamsal bir mineraldir. Saç yapımı ve onarımında da önemli rolü olan çinko, saç köklerinin çevresinde yer alan yağ bezlerinin çalışmasına yardım eder. Çinko eksikliğine bağlı saç dökülmesi, çinko destekleriyle azalabiliyor. Ancak çinkonun fazlası da saç dökülmesine neden olur. O nedenle sağlıklı kişiler, çinko desteği almak yerine istiridye, karides, kırmızı et, ıspanak, buğday rüşeymi, kabak çekirdeği ve mercimek gibi doğal kaynaklardan tüketerek çinko ihtiyacını karşılamalıdır.

Saç dostu 10 besin A24

E Vitamini C vitamini gibi E vitamini de oksidatif stresi önler. Saç dökülmesi olan kişilerde yapılan bir çalışmada, 8 ay süreyle E vitamini desteğinden sonra saç büyümesinde yüzde 34,5 artış saptanmış. Plasebo grubunda ise artış sadece yüzde 0,1 bulunmuş. Ay çekirdeği, badem, ıspanak ve avokado iyi birer E vitamini kaynağıdır.

Saç dostu 10 besin A24

Pantotenik Asit ( Pantenol ) Pantenol, B vitamini açısından oldukça önemlidir. Pek çok fonksiyonu arasında büyümeyi sürdürme, sinir sistemine destek ve saç yapımını takviye en önemli görevlerini oluşturuyor. Diğer adı B5 vitamini olan bu madde, saç sağlığının değerli ve vazgeçilmez bir koruyucusu olduğundan özellikle kalsiyum pantotenot formu desteği olarak büyük önem taşıyor.

Saç dostu 10 besin A24

D Vitamini Araştırmalarda D vitamininin yeni saç köklerinin oluşmasına yardımcı olduğu gösterilmiş. D vitamininin saç yapımında rolü olduğu düşünüldüğünden, saç dökülmesi şikâyeti de D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Vücudumuz D vitaminini güneş ışınlarından üretiyor ama yine de yağlı balıklar, morina karaciğeri yağı, bazı mantarlar ve D vitamini katkılı gıdalarla da takviye yapılabilir.

Saç dostu 10 besin A24

B12 Vitamini B12 vitamini de bir çeşit “hücre büyüme faktörü” gibidir ve saç sağlığını destekler. B12 zengini besinlerin en başında hayvansal ürünler; et, balık, tavuk, yumurta ve süt ürünleri bulunuyor.

Saç dostu 10 besin A24

Protein Saç, tümüyle proteinden ibarettir. O nedenle saçların sağlıklı olması için yeterli protein alınması gerekiyor. Protein eksikliği saçları etkiler hatta dökülmesine yol açar. Kemik suyu, yumurta, somon, tavuk eti kaliteli protein içeren gıdaları oluşturuyor. Düşük kalorili diyetler ve proteinden fakir beslenme tarzı saç dökülmesini tetikliyor.

Saç dostu 10 besin A24

C Vitamini Serbest radikal molekülleri saçların yaşlanmasına yol açar. C vitamini güçlü bir antioksidan olduğundan, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese karşı saçı koruyor. Ayrıca vücudun saç yapısının önemli bir parçası olan kolajen proteinini üretmesi için C vitaminine gereksinim duyulur. C vitamini, saç büyümesi için gerekli bir mineral olan demirin vücutta emilmesine de yardım ediyor. Çilek, yeşil biber, turunçgiller iyi birer C vitamini deposudur.

Saç dostu 10 besin A24

A Vitamini Bütün hücrelerin çoğalmak için A vitaminine ihtiyacı vardır. A vitamin, sebum adı verilen yağlı bir madde üreten deri bezlerine de yardımcı olur. Sebum, saçlı deriyi nemlendirir ve saçın sağlıklı kalmasını sağlar. A vitamini noksanlığı, saç dökülmesi dâhil pek çok soruna yol açabilir. A vitamininin en iyi kaynakları havuç, bal kabağı, ıspanak, tatlı patates, kale gibi bitkilerdir. Bunun dışında A vitaminini süt, yumurta, yoğurt gibi hayvansal gıdalarda da bulabilirsiniz. Özellikle morina balığı, karaciğeri yağı (cod liver oil) da bu vitamine iyi bir kaynaktır.