A24 Anasayfa   |    Video Galeri

2016'da yaşadığımız kötü olaylar...

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

2016 yılının son günlerine girdiğimiz şu günlerde yıl içerisinde yaşadığımız kötü olaylar listesi...

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

8 Ocak - Beyaz Show'a Bağlanan 'Ayşe Öğretmen' Gündem Yarattı Ayşe Çelik adındaki bir öğretmenin Beyaz Show'da "Ülkenin doğusunda, güneydoğusunda neler olup bittiğinin farkında mısınız?" diyerek yaptığı konuşma gündeme damgasını vurdu. Çelik, "Burada doğmamış çocuklar, anneler, insanlar öldürülüyor. Sanatçı olarak, insan olarak bir şekilde siz de yaşananlara sessiz kalmamalısınız." demişti.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

12 Ocak 2016 - Sultanahmet Meydanı'nda IŞİD Saldırısı Sultanahmet meydanında Suriye kökenli bir IŞİD militanının turist kafilesini hedef alarak gerçekleştirdiği intihar saldırısında 10'u olay günü olmak üzere 12 Alman vatandaşı hayatını kaybetti.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

21 Ocak - İş Adamı Mustafa Koç Hayatını Kaybetti Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, geçirdiği kalp krizi sonucu 56 yaşında hayatını kaybetti.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

29 Ocak - Rüzgar Çetin, 1 Polisin Şehit Olduğu Kazanın Ardından Tutuklandı Ünlü yönetmen Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin'in kullandığı araç, karşı yönden gelen polis aracı ile çarpıştı. Kazada 1 polis memuru şehit olurken 1 polis memuru da yaralandı. Olay sonrası alkollü olduğu tespit edilen ve tutuklanan Rüzgar Çetin için 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Önce yaralı polis, ardından da şehit olan polisin eşi Rüzgar Çetin hakkındaki şikayetlerinden vazgeçti. 9 ay tutuklu kalan Çetin 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edildi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

24 Şubat - Öğretmeninin İstismarına Uğrayan Cansel İntihar Etti Kayseri'de lise son sınıf öğrencisi Cansel Buse, matematik öğretmeninin cinsel istismarına uğradıktan sonra babasının silahıyla intihar etti. Cansel'in ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuklanan matematik öğretmeni cinsel istismar iddialarını reddederek, Cansel Buse ile gönül ilişkisi olduğunu söyledi. Cansel'in ölümünün ardından öğretmenin cezalandırılması için tüm yurtta protesto gösterileri düzenlendi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

19 Mart - IŞİD Terörü Bu Kez İstiklal Caddesi'nde İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı 12 Ocak'ta Sultanahmet saldırısının ardından, 2016'da meydana gelen ikinci bombalı intihar saldırısı oldu. IŞİD militanı Mehmet Öztürk'ün üzerindeki bombayı patlatması sonucu 3'ü İsrail, 1'i İran vatandaşı olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi de yaralandı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

22 Mart - Reza Zarrab Amerika'da Tutuklandı 17-25 Aralık'ın kilit isimlerinden İran asıllı iş adamı Reza Zarrab, "dolandırıcılık, kara para aklama ve İran'a yönelik yaptırımlarını delmek" suçlamasıyla ABD'nin Miami kentinde tutuklandı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

11 Nisan - Özgecan Aslan'ın Cezaevindeki Katili Öldürüldü Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan katili Ahmet Suphi Altındöken, cezaevinde uğradığı silahlı saldırıda öldü, babası Necmettin Altındöken ise yaralandı. Suphi Altındöken'in cenazesini gömmek için uzun süre mezarlık bulunamadı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

4 Mayıs - Davutoğlu'nun Beklenmeyen Vedası Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Davutoğlu, AK Parti'nin olağanüstü kongreye gideceğini ve kendisinin aday olmayacağını açıkladı. 6 aylık başbakanlık dönemi sona eren Davutoğlu, "Kimseye sitem, öfke, kırgınlık taşımıyorum" diyerek görevini Binali Yıldırım'a devretti.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

5 Mayıs - Can Dündar'a Adliye Önünde Silahlı Saldırı Gazeteci Can Dündar'a MİT TIR’larıyla ilgili davaya ara verildiği sırada silahlı saldırı düzenlendi. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önündeki saldırıda Dündar yaralanmazken, muhabir Yağız Şenkal bacağından yaralanmıştı. İki el ateş etmesinin ardından polise teslim olan Murat Şahin, emniyetteki ifadesinde saldırıyı tek başına gerçekleştirdiğini ileri sürmüş, niyetinin öldürme değil korkutma olduğunu söylemişti. Saldırgan daha sonra tahliye edilmişti. Saldırının ardından mahkeme Dündar'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak"tan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül'e de 5 yıl hapis cezası verdi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

25 Mayıs - Uyuyan Kadın Yolcuya Muavinden Cinsel Saldırı Muğla-İstanbul arasında sefer yapan Metro Turizm’e ait yolcu otobüsünde görevli muavinin, araçta uyuyan bir yolcuya bakarak mastürbasyon yapıp spermlerin bir kısmını yolcunun üstüne sıçrattığı ortaya çıkmıştı. Gözaltına alınıp tutuklanan muavin ifadesinde yolcuyu hedef alarak mastürbasyon yapmadığını söylemişti. Mahkeme 27 yaşındaki muavin hakkında "cinsel saldırı' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

7 Haziran - İstanbul Vezneciler'de Terör Saldırısı İstanbul Vezneciler'de çevik kuvvet aracını hedef alan bombalı saldırıda 6 polis şehit oldu, 5 sivil hayatını kaybetti. Yetkililer saldırı ile ilgili PKK'yı işaret ederken TAK örgütü saldırıyı üstlendiğini duyurdu. 17 Şubat'ta askeri personel servisini hedef alan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği Ankara saldırısı ile yine Ankara Kızılay'da 13 Mart'ta 37 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı da TAK üstlenmişti.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

19 Haziran - MHP’de 'Kurultay Savaşları' Peş peşe gelen yargı kararlarıyla Türk siyasi tarihindeki en karmaşık genel başkanlık yarışına sahne olan MHP'de, muhaliflerin düzenledikleri tüzük kurultayının yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu. 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte genel başkan değişikliği, olağanüstü kongre, tüzük kurultayı tartışmaları tamamen gündemden düştü. Partideki muhalif hareketin en popüler ismi olan Meral Akşener ve Ümit Özdağ partiden ihraç edildi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

28 Haziran - Atatürk Havalimanı'nda IŞİD Saldırısı 28 Haziran'da Atatürk Havalimanı'nın dış hatlar terminalinin giriş, çıkış ve otoparkında üç ayrı noktada intihar saldırısı gerçekleşti. Saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybederken 200'den fazla kişi de yaralandı. IŞİD'in gerçekleştirdiği saldırının ardından bir günlük ulusal yas ilan edildi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

Türkiye'nin En Uzun Gecesi: 15 Temmuz FETÖ'nün Darbe Girişimi TSK içindeki bazı generallerin ve askeri personelin de içinde olduğu darbe girişimi halkın sokaklara çıkarak direnmesi ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine başarısız oldu. 15 Temmuz gecesi saat 22:00 sularında Boğaziçi Köprüsü'nde harekete geçerek trafiği tek yönlü olarak kapatan darbeciler, Ankara’da da savaş uçaklarıyla alçak uçuş yapmaya başladı. Kısa süre sonra kamu binalarının önünde darbeci askerler ve polis karşı karşıya geldi, MİT ve emniyet binalarına uçak ve helikopterlerle saldırılar gerçekleşti, Genelkurmay Karargahı'nda silah sesleri duyuldu.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

Darbecilerin TRT binasına girerek 'darbe bildirisi'ni okuttukları sıralarda ise yurttaki tüm camilerde sela okunmaya başlandı, halk darbeye karşı direnmeye çağrıldı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

CNN Türk'e FaceTime üzerinden bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişimi "küçük bir azınlığın kalkışması" olarak niteledi ve tüm vatandaşlara "sokaklara çıkın" çağrısı yaptı. Savaş uçakları TBMM'ye bomba yağdırırken Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar darbecilerin elinde rehin tutuluyordu. Gün ağarıncaya kadar devam eden çatışmalar sonunda darbe girişiminin başarısız olduğu anlaşıldı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

Darbeciler tek tek teslim olmaya ya da kaçmaya başladı. Tatbikat bahanesiyle kandırılan erlere linç girişiminde bulunuldu. O gece darbeye karşı direnen 241'den fazla kişi şehit oldu, 2 binden fazla kişi de yaralandı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

21 Temmuz - 'Olağanüstü Hâl' İlan Edildi Darbe girişiminden sonraki ilk MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 aylık OHAL kararı alındığını açıkladı. 4 Ekim'de OHAL 3 ay daha uzatıldı. 80 binden fazla kişi ihraç edildi OHAL kapsamında Aralık ayına kadar toplam 12 kanun hükmünde kararname (KHK) yayımlandı. Bu KHK’lar ile toplam 83 bin kişi kamudan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Kamuda en fazla ihraç 30 bin ile Milli Eğitim Bakanlığı'nda gerçekleşirken MEB'i 18 bin ihraç ile Emniyet Genel Müdürlüğü izledi. Yine bu KHK'lar ile çoğunluğu dernek ve özel eğitim kuruluşu olan 2 bin 614 kurum kapatıldı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

40 Bine Yakın Kişi Tutuklandı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ soruşturmaları kapsamında 22 Kasım'a kadar 92 bin 607 kişi hakkında işlem yapıldığını, 39 bin 378 kişinin de tutuklandığını söyledi. Tutuklananlar arasında Nazlı Ilıcak, Mümtazer Türköne, Atilla Taş, Ahmet Altan ve Mehmet Altan gibi gazeteci ve sanatçılar da bulunuyor.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

7 Ağustos - Liderleri Buluşturan Yenikapı Mitingi 15 Temmuz’daki darbe girişimine direnip darbeyi püskürten milyonlar Yenikapı’da tarihi bir buluşma gerçekleştirdi. Yenikapı'daki cumhuriyet tarihinin en büyük meydan mitingine yaklaşık 5 milyon kişi katıldı. Cumhurbaşkanı ile AK Parti, CHP ve MHP liderlerinin ilk kez aynı miting meydanında verdiği mesajlar "Yenikapı ruhu" olarak adlandırıldı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

10 Ağustos - Uçak Krizi Sonrası Rusya ile İlişkilerde Yeni Dönem Haziran sonunda Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektupta "düşürülen Rus uçağı nedeniyle derin üzüntü duyduğu" belirtilmişti. Mektup diplomasisi ilişkilerdeki sert havayı yumuşatmış, iki lider uçak krizinin ardından ilk kez St. Petersburg'da bir araya gelmişti. Burada ekonomi, ticaret, enerji ve turizm konularında bir dizi mutabakat sağlanmıştı. Başta Rusya ile yaşanan uçak krizi ve terör olayları nedeniyle turizm sektörü, son 15-20 yılın en kötü dönemini geçiriyordu. Öyle ki borçlarını ödeyemez hale gelen esnaf, turist duasına çıkmaya başlamıştı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

11 Ağustos - Sıla'nın Yenikapı Mitingi Açıklaması Tartışma Yarattı Şarkıcı Sıla'nın darbe girişimi sonrası 3 partinin katıldığı Yenikapı'daki miting için sarf ettiği “Yenikapı’daki şova katılmayacağım” tartışma yarattı. Bu açıklamanın ardından Sıla'nın farklı illerdeki konserleri peş peşe iptal edildi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

20 Ağustos - IŞİD Bu Kez Gaziantep'te Kına Gecesini Hedef Aldı Gaziantep'te Siirt'li bir ailenin kına gecesine canlı bomba saldırı düzenledi. IŞİD'in düzenlediği belirtilen saldırıda çoğu çocuk 56 kişi yaşamını yitirmiş, 100'e yakın kişi de yaralanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyı 12-14 yaşlarında bir canlı bombanın gerçekleştirdiğini söyledi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

24 Ağustos - Türk Askeri Suriye'de: Fırat Kalkanı Harekâtı Türk Silahlı Kuvvetleri, başta Cerablus olmak üzere Türkiye'nin Suriye sınırından IŞİD'in temizlenmesi için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte harekât başlattı. Türk ordusuna ait tanklar Suriye topraklarına girdi. Harekat'tan bir gün önce Cerablus'tan atılan havan toplarının düştüğü Karkamış'ta vatandaşlar can güvenlikleri için ilçeyi boşaltmıştı. 3 ayı geride bırakan harekâtta Aralık ayına kadar 5 tank saldırıya uğradı, 18 asker şehit oldu.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

16 Eylül - Türk Sinemasının Efsane Aktörü Tarık Akan Hayatını Kaybetti Türk sinemasının efsane jönü Tarık Akan 66 yaşında aramızdan ayrıldı. Usta sanatçının bir süredir akciğer kanseri tedavisi gördüğü biliniyordu. Ardında 100'den fazla sinema filmi bırakan Tarık Akan, Hababam Sınıfı, Yol, Ah Nerede ve Canım Kardeşim gibi pek çok filmle Türk sineması tarihine adını yazdırmıştı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

Hemşire Ayşegül Terzi 'Şort Giydiği' İçin Otobüste Saldırıya Uğradı Hemşire Ayşegül Terzi, İstanbul Çekmeköy'deki bir belediye otobüsünde şort giydiği için darp edilmesiyle gündeme gelmişti. Olayın medyaya yansımasının üzerine saldırgan Abdullah Çakıroğlu gözaltına alınmış ve hakkında 2 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Ruh sağlığının yerinde olmadığı belirtilen Çakıroğlu iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

21 Ekim - Minik Irmak'ın Katilinden Canlı Yayında Kan Donduran İtiraf Manisa'da 4 yaşındaki Irmak Kupal'ın katili Himmet Aktürk, cinayeti işlediğini Müge Anlı'nın programında itiraf etti. Aktürk, kanal binasında gözaltına alınıp tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hazırlanan iddianamede ağırlaştırılmış müebbet istendi. Yapılan çalışmaların ardından küçük çocuğun cansız bedeni toprağa gömülü olarak bulundu.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

4 Kasım - 'İfadeye Gitmeyeceğiz' Diyen HDP'li Vekiller Tutuklandı Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından ifade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen ve aralarında Eş Başkanlar Demirtaş ile Yüksekdağ'ın da bulunduğu 15 HDP'li vekilden 10'u tutuklandı. 3'ü adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız yurt dışında olduğu için gözaltına alınamadı. HDP yönetimi tutuklamaların ardından TBMM çalışmalarını durdurma kararı aldı.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

18 Kasım - Cinsel İstismar Düzenlemesi Tepkilerin Ardından Geri Çekildi Meclis'e sunulan cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme büyük tepki topladı. Düzenlemeye tepki gösteren hukuk camiası ve kadın hakları savunucuları düzenlemenin derhal geri çekilmesini istedi. Sosyal medyada imza kampanyaları başlatıldı. Hükümet "düzenlemenin sadece evlenmiş, ama yaş şartı nedeniyle nikah yapmamış olanların resmi nikahla evlenmeleri halinde uygulanacağını" savunurken, karşıt görüşte olanlar ise "mağdurun tecavüzcüsüyle evlendirileceği" ve küçük yaşta evliliklerin önünü açacağı gerekçesiyle önergeye karşı çıktı. Hükümetin muhalefete uzlaşma çağrılarının sonuçsuz kalması üzerine düzenleme geri çekildi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

29 Kasım - Aladağ'daki Kız Yurdu 11'i Çocuk 12 Kişiye Mezar Oldu Adana'nın Aladağ ilçesinde 'Süleymancılar' olarak bilinen cemaate bağlı bir kız öğrenci yurdunda yangın çıktı. 11'i çocuk, 1'i eğitmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti. 22 kişi yaralandı. Facia sonrası binadaki yangın merdiveninin kapısının kilitli olduğu iddia edildi. Yangının elektrik panosundan çıktığı değerlendirilen bilirkişi ön raporunda yangın merdiveni kapısının kolunun olmadığı belirtildi. Yurt yönetimi ise yangına müdahale eden itfaiyeyi suçlayarak gerekli teçhizattan yoksun, personelinin ise eğitimsiz olduğunu söyledi.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

2 Aralık - Dolardan Rekor Üstüne Rekor Türk Lirası Dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 22'lik bir değer kaybı yaşayarak, Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumuna geldi. Bu değer kaybının yarısından fazlası ise sadece son 50 gün içerisinde gerçekleşti. Başbakan Yıldırım "Bu dalgalanma 20 Ocak'a kadar sürecek" derken Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Dolarınızı bozdurun" çağrısı yapıyor. Son yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında maliye, bankacılık, finans sektörü, reel sektör ve işgücü piyasasına yönelik belirlenen tedbirlerin hafta içi açıklanacağı belirtilmişti.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

10 Aralık - AKP ve MHP'nin Anayasa Değişikliği Teklifi Meclis'te AK Parti ile MHP arasındaki yeni anayasa görüşmelerinde uzlaşma sağlanmasının ardından teklif 316 imza ile TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklife göre seçilme yaşı 18'e indirilecek, milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak. Cumhurbaşkanının yürütmenin başı olacak ve bakanları ile yardımcılarını kendisi atayacak. Teklife göre Cumhurbaşkanı parti üyesi ve parti başkanı olabilecek. Cumhurbaşkanı 401 milletvekilinin imzasıyla Yüce Divan'da yargılanabilecek.

2016'da yaşadığımız kötü olaylar... A24

10 Aralık Cumartesi- İstanbul Bir Kez Daha Terörün Hedefi Yılın son günlerine yaklaşırken İstanbul bir kez daha terörün hedefi oldu. İstanbul Beşiktaş Vodafone Arena önünde bombalı araç ve diğeri Maçka Parkı'nda canlı bomba olmak üzere art arda iki saldırı yaşandı. Resmi açıklamalara göre 7'si sivil, 30'u polis olmak üzere toplam 38 kişi şehit oldu, 155 kişi de yaralandı. Ülkede bir günlük yas ilan edildi...