Galatasaray   |   Beşiktaş   |   Fenerbahçe   |   Süper Lig   |   Şampiyonlar Ligi   |   UEFA Avrupa Ligi   |   NBA   |   Eurolig   |   Beko Basketbol Ligi

Beşiktaş'ın kadrosunda neden 22 kişi var?

A24.com.tr » spor » Beşiktaş'ın kadrosunda neden 22 kişi var?
Beşiktaş'ın kadrosunda neden 22 kişi var?

Bu yıl ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecek olan Beşiktaş'ın UEFA'ya gönderdiği oyuncu listesinde neden 22 kişi var?

Beşiktaş, UEFA'yla 2015 yılında yaptığı mali anlaşma gereği 2015-16 sezonunda 22 kişilik, 2016-17 sezonunda ise 23 kişilik kadrolar ile Avrupa kupalarında mücadele etme hakkına sahip olacaktı. Fakat siyah beyazlıların Şampiyonlar Ligi için UEFA'ya yolladığı listede 22 oyuncu var. Bunun nedeni ne?

ALTYAPI VE YEREL LİGDEN 8 OYUNCU ZORUNLULUĞU
UEFA kuralları gereği kulüpler altyapıdan yetişen ya da yerel liglerde yetişen toplam 8 oyuncuyu Avrupa kadrolarında bulundurmak zorundalar. Bildirilen kadroda yerel liglerde yetişen oyuncu sayısı 4'ü geçemiyor. Altyapıdan yetişen oyuncu bildiriminde ise bir üst sınır yok. Bir kulüp isterse kendi altyapısından yetişen 6 oyuncuyu ve yerel liglerde yetişen 2 oyuncuyu UEFA'ya bildirebiliyor.,

Toplamda 8'in bulunması şart olarak aranıyor. Eğer bir kulüpte bu kaidelere uyan toplam 8 oyuncu yer alamıyorsa, o kulüp, kadrodaki oyuncu sayısından, bildiremediği altyapı-yerel futbolcu sayısı kadar feragat etmek zorunda kalıyor.

BEŞİKTAŞ'TA ALTI OYUNCU VAR
Beşiktaş, Necip Uysal ve Atınç Nukan'ı altyapı kontenjanından gösterirken, Tolga Zengin, Caner Erkin, Gökhan Gönül ve Utku Yuvakuran'ı ise yerel kategoriden listeye dahil etti. Siyah beyazlılar bu kritere uyan toplamda 6 oyuncuyu UEFA'ya kaydettirebildiler. Peki iki eksiğe rağmen, futbolcu sayısı 23'ten neden 21'e düşmedi?

UEFA, Beşiktaş halihazırda kadrodaki oyuncu sayısına yönelik bir ceza aldığı için, iki eksiğin birini yok sayıyor. Diğer eksik ise kadrodaki sayıdan düşülüyor. Beşiktaş, eğer yerel kategoriden toplam 7 oyuncuyu kadrosunda gösterebilmiş olsaydı, UEFA'ya 23 kişilik bir kadro sunabilecekti. 7 yerine 6 kişilik bir kadro sunabildiği için, 23 kişilik hakkından 1 kişi daha feragat etmek zorunda kaldı.

BENZERİNİ MAN CITY DE YAŞADI
2014'te UEFA'dan FFP'ye yönelik ağır cezalar alan Manchester City, 2014-15 Şampiyonlar Ligi sezonunda kadrosunda 21 oyuncu bulundurmak zorunda kalmıştı. UEFA, o sezon City'ye kadrosunda 8 değil 5 yerel oyuncu bulundurma hakkı tanıdı.

Bu koşullar dahilinde Beşiktaş'ın 2016-17 sezonu Şampiyonlar Ligi kadrosuna giremeyen isimler Veli Kavlak, Oğuzhan Aydoğdu, Ömer Şişmanoğlu ve Aras Özbiliz oldu.


YORUMLAR

İlginizi çekebilecek diğer haberler