A24.com.tr » dünya » Zimbabwe'de Mugabe karşıtları meydanlarda

Zimbabwe'de Mugabe karşıtları meydanlarda

Zimbabwe'de Mugabe karşıtları meydanlarda

Ordunun yönetime el koyduğu Zimbabwe'de Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin görevi bırakmasını isteyen onbinlerce protestocu, ülke sokaklarına inerek "Mugabe gitmeli" sloganları attı.

Devlet Başkani Robert Muhabe'nin muhalefetten önemli isimleri görevden almasıyla başlayan gerginlik, darbeye dönüşürken, Mugabe karşıtları sokaklara indi.

Harare sokaklarında binlerce kişi, Zimbabwe lideri Robert Mugabe'nin görevinden istifa etmesini istedi. Protestocular ‘Mugabe gitmeli' pankartları taşıdı.

Daha önceleri başkentteki benzer gösterileri engelese de ordu bu sefer protestocuları konuşmaların yapılacağı Zimbabwe Grounds meydanına doğru yönlendirdi.

Zimbabwe Grounds meydanı sembolik bir önem taşıyor. 1980 yılında, beyaz azınlığın yönetiminin son bulmasından sonra, Zimbabweliler sürgün sonrası ülkeye dönen Mugabe'yi bu meydanda karşılamıştı.

Mugabe'nin görevini bırakması için ülkenin

diğer kentlerinde de protestolar yapılıyor.

93 yaşındaki Mugabe'nin, ordu ve partisi ZANU-PF üyeleri tarafından görevi bırakması taleplerine direndiği belirtiliyor. Robert Mugabe, 37 yıldır Zimbabwe'nin lideri.

Çarşamba günü Harare'de tanklar devriye gezerken, Mugabe'nin ev hapsine alındığı belirtilmişti. Mugabe'nin yanısıra, Mugabe'nin eşi Grace Mugabe'nin ülkenin başına geçmesini desteklediği belirtilen bazı yetkililer de gözaltında.

Mugabe, ay başında yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı kovmuş ve yerine kendi eşini getirmeyi planladığının işaretini vermişti.

Mugabe, üzerinde mavi ve sarı renkte akademik kıyafetle başkent Harare'deki bir mezuniyet töreninde ev hapsine alındıktan sonra ilk defa Cuma günü görüldü.

Öte yandan, muhalif gruplar, Mugabe'nin siyasi geleceği üzerindeki tartışmaların yavaşlığından şikayetçi.

Zimbabwe Ulusal Özgürlük Savaşı Muharipleri başkanı Christopher Mutsvangwa, gazetecilere, bugün yapılan protestoların Mugabe'yi görevini terk etmesi için zorlama amacı taşıdığını belirtti.

Transform Zimbabwe'den Jacob Ngarivhume ise Mugabe'nin görevini bırakacağı ümitlerinn yavaş yavaş dağıldığını söyledi.

Amerika'nın Sesi Zimbabwe bölümüne konuşan Ngarivhume, ‘Mugabe'nin ülkenin lideri olmasına hiçbir şekilde izin verilmemeli. Eğer devam ederse, Zimbabwe sorunlar içinde yüzecek. Bence şu an Mugabe'nin gidişi hakkındaki tartışmalar sürüncemede ancak eninde sonunda gitmeli. Artık kendisinin bir faydası yok' dedi.

Zimbabwe muhalefet lideri Morgan Tsvangirai de, Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin istifa etmesi gerektiğini kaydetti. Tsvangirai, seçimlerden önce müzakere edilmiş, kapsayıcı bir geçiş süreci mekanizması ve kapsamlı reformlar çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, ülkede sivil yönetime geçişin vaktinin geldiğini belirtti. Tiillerson, ‘Zimbabwe'nin, demokratik seçimleri ve insan haklarına saygıyı da kapsayan kendi yolunu belirleyeceği bir fırsatı var şu an. Zimbabwe halkı kendi hükümetini seçmeli' dedi.

Mugabe'nin görevini gönüllü olarak bırakacağına dair hiçbir işaret yok.

Mugabe, ülke 1980 yılında bağımsızlığını kazandığından beri Zimbabwe'nin lideri.

Uzun zamandır bocalayan ülke ekonomisi özellikle son bir yılda daha da kötüye gitti. Ancak bütün bunlara rağmen, 2018 seçimleri için Mugabe yeniden aday gösterilmişti.

Ülkede yaşanan krizin patlağı, Mugabe'nin ay başında yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı kovmasıyla başladı. Savaş kahramanı olarak anılan Mnangagwa'ya destek özellikle muharipler arasında yüksek.

Şu an nerede olduğu bilinmeyen Mnangagwa'nın Güney Afrika'da olduğu tahmin ediliyor. 

YORUMLAR
  Sansa Stark'tan (Sophie Turner) Game of Thrones'un 8. final sezonu hakkında ipucu
Sansa Stark'tan (Sophie Turner) Game of Thrones'un 8. final sezonu hakkında ipucu