A24.com.tr » yaşam » Zeytin Dalı Harekatı için okunacak olan Fetih Suresi anlamı nedir?

Zeytin Dalı Harekatı için okunacak olan Fetih Suresi anlamı nedir?

Zeytin Dalı Harekatı için okunacak olan Fetih Suresi anlamı nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye'deki 90 bin camide Fetih Suresi okunacak. Peki Fetih Suresi nedir, anlamı ve önemi nedir?

TSK'nın Afrin'deki terör yuvalarına yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye genelindeki 90 bin camide Fetih Suresi okunması talimatını verdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı"nın zaferle sonuçlanması için ülke genelindeki 90 bin camide kılınan sabah namazında Mehmetçik'e dua edilip Fetih Suresi okundu. Adını ilk âyette geçen fetih kelimesinden alan Fetih sûresinin değeri ve özelliği hakkında Hz. Peygamberimiz “Bu gece bana, üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha değerli ve güzel bir sûre gönderildi” ifadelerini kullandı. İşte Fetih suresi anlamı ve önemi.

ınır ötesi harekatın zaferle sonuçlanması için İstanbul'daki camilerde sabah namazında Fetih Suresi okundu. Cemaat, okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından cami imamlarının rehberliğinde ellerini semaya açarak dua etti. 90 bin camide kılınan sabah namazında Mehmetçik'e dua edilip Fetih Suresi okundu. İşte Fetih suresi anlamı ve önemi.

Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde dün akşam yayımlanan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın mesajının da yer aldığı açıklamada, Türkiye genelindeki 90 bin camide söz konusu sınır ötesi harekatın zaferle sonuçlanması için yatsı ve sabah namazlarında dua edileceği belirtilmişti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın din görevlilerine gönderdiği mesajda, vatanı ve milletin huzurunu tehdit eden terör yapılanmalarına karşı kahraman güvenlik güçlerince başlatılan harekatın amacına ulaşması için namaz öncesi veya sonrasında Fetih Suresi'nin okunması, Türk ordusuna ve milletine dua edilmesi istenmişti.

Fetih suresinin önemi

Hicretten sonra gelen âyetler ve sûreler, başka bir yerde vahyedilse bile Medine’de gelmiş sayıldığı için Fetih sûresi de hicretin 6. yılında, Hudeybiye Antlaşması’ndan sonra, bir gece Mekke yakınlarında, Cum‘a sûresinden sonra, Mâide’den önce nâzil olduğu halde Medine’de gelen sûreler listesinde yerini aldı.

Sûre adını ilk âyette geçen fetih kelimesinden aldı. Buradaki fetihten maksat Mekke’nin fethi değil, bu fethin de yolunu açan Hudeybiye barışıdır.

Ana konu Hudeybiye Antlaşması’nın değerlendirilmesi, niyetlendikleri umre ibadetini yapamadan döndükleri için büyük üzüntü ve hayal kırıklığı içinde olan müminlerin teselli edilmesi, bu harekât içinde ve sonrasında olup bitenlerin Allah nezdindeki değerinin açıklanmasıdır. Bu genel çerçeve içinde Hz. Peygamber ve ashabının Allah katındaki durum ve dereceleri, onları ibadetten meneden müşrikler ile yalnız bırakan münafıkların acı sonları hakkında önemli bilgiler verilmiş, bu barışı takip edecek olan fetihler müjdelendi. 

YORUMLAR
  Hababam Sınıfı'nın 4 Kız öğrencisinden biriydi, son haline bakın!
Hababam Sınıfı'nın 4 Kız öğrencisinden biriydi, son haline bakın!