A24.com.tr » dünya » Yüzen nükleer santral yolculuğunu tamamladı

Yüzen nükleer santral yolculuğunu tamamladı

Yüzen nükleer santral yolculuğunu tamamladı

Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Rusya’nın yüzen nükleer santrali, 5.000 kilometrelik arktik yolculuğunu tamamladı. Akademik Lomonosov ismindeki nükleer santral Pevek şehrine ulaştı.

Rusya’nın ürettiği Akademik Lomonosov ismindeki nükleer santral, dünyanın ilk yüzen nükleer santrali olma unvanını taşıyor. Rosatom nükleer ajansının belirttiğine göre Akademik Lomonosov, 23 Ağustos’ta yola çıktı ve 14 Eylül Cumartesi akşamı yolculuğunu tamamladı.

Gemi, yanıcı nükleer yakıtla doldurulduktan sonra Murmansk şehrinden yola koyulmuştu. Yaklaşık 5.000 kilometrelik uzun bir yolculuktan sonra 21 ton ağırlığa ve 144 metre uzunluğa sahip olan gemi sonunda Pavek şehrine ulaşarak ilk görevini tamamlamış oldu.

35 MEGAWATTLIK İKİ REAKTÖR TAŞIYOR

Akademik Lomonosov gemisi, iki adet 35 megawattlık reaktör barındırıyor. Yeni nesil nükleer tesis, 1.000 MW enerji kapasitesine sahip. Bu nükleer santral, yaklaşık 100.000 kişi için enerji sağlayacak ve bunun yanında Alaska’nın birkaç kilometre uzaktaki mineral zengini bir bölgede doğal kaynakların çıkarılması için petrol platformları geliştirecek.

Rosatom nükleer ajansının başkanı Alexei Likhacev, “Arktik’te sürdürülebilir gelişim için küçük bir adım olabilir ancak dekarbonizasyon ve küçük modüler nükleer santrallerin gelişiminde dev bir adım olacak” açıklamasını yaparak, Akademik Lomonosov’un geleceği iyi yönde etkileyeceğini belirtti. Bunların yanı sıra Greenpeace üyeleri, fırtına veya kaza durumunda ekosistemin çok kötü etkileneceğini ve kalıcı sonuçları olacağını belirtti 

YORUMLAR
  İşte Samsung'un son sürprizi: Galaxy S9 ve Galaxy S9 Plus
İşte Samsung'un son sürprizi: Galaxy S9 ve Galaxy S9 Plus