A24.com.tr » ajanda » Yıldırım Akbulut kimdir kaç yaşında nereli boyu kaç?

Yıldırım Akbulut kimdir kaç yaşında nereli boyu kaç?

Yıldırım Akbulut kimdir kaç yaşında nereli boyu kaç?

Geçirdiği rahatsızlık gündeme gelen eski başbakan ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yıldırım Akbulut, kimdir, nereli, kaç yaşında, rahatsızlığı nedir?

Yıldırım Akbulut kimdir, nereli, kaç yaşında, rahatsızlığı nedir? | Geçirdiği kalp rahatsızlığı hastanete kaldırılan eski başbakanlardan ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut bir anda gündeme oturdu. 84 yaşında Akbulut durumu ile ilgili ilk açıklamayı ise kendisini ziyaret eden Ankara Valisi Vasip Şahin yaptı. Şahin, Akbulut'un durumunun iyi olduğunu söyledi.

Bu haberlerin gündeme gelmesiyle birlikte Yıldırım Akbulut, tanımayan vatandaşlar tarafından merak edilmeye başladı. 

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?

Yıldırım Akbulut, Hukukçu, Siyaset ve Devlet Adamı, Milletvekili, TBMM  Eski Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti 20. Başbakanı. 15 Kasım 1935, Erzincan doğumlu. Anayasa Mahkemesi eski üyesi üyeliği yapmış Saime Akbulut eşidir. Babası Ömer Bey’in PTT’de memur olması nedeniyle ilk ve ortaöğrenimini yurdun değişik yerlerinde yaptı. İlkokulu Eskişehir’de, Ortaokulu Samsun’da, liseyi Erzincan’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip askerliğini yaptıktan sonra Erzincan’da serbest avukat olarak çalıştı.

Yıldırım Akbulut, 1983 genel seçimlerinde Anavatan Partisi (ANAP) listesinden Erzincan Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi ve milletvekilliği 1991 yılına kadar sürdü. Turgut Özal Hükümetinde İçişleri Bakanlığı (1984-87) yaptı.

24.12.1987 - 9.11.1989 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı görevinde bulundu. Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Başbakanlığa (1989-91) getirildi. 1989-1991 yılları arasında ANAP Genel Başkanlığı da yapan Akbulut, 1995 yılında yapılan genel seçimlerde milletvekilliğine aday olmadı.

18 Nisan 1999 genel seçimlerinde ANAP listesinden yeniden milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

20 Mayıs 1999 tarihinde üçüncü kez Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi.

Meclis Başkanlığı ile Başbakanlığı dönemlerinde hakkında türetilen fıkralar ve çıkarılan kitaplarla adı akıllarda yer etti.

Yıldırım Akbulut, Anayasa Mahkemesi eski üyesi Saime Akbulut ile evli; Çiğdem Kırca, Gülsüm Yazganarıkan, Lale Akbulut adlarında üç çocuk babasıdır.

YORUMLAR
  Ünlülerin 14 Şubat Sevgililer Günü paylaşımları
Ünlülerin 14 Şubat Sevgililer Günü paylaşımları