Recep Ali AKSOYLU

medya@acoor.net
11.06.2018 / 13:28

Recep Ali AKSOYLU

İnsan kaynağına değer veren şirketlerde çalışmak

Eskilerde az ya da yüksek sayıda personel istihdam eden şirketlerde yönetici iken yönetici kadrolara personel gereksinimimiz olduğunda İK Departmanımız başvuru formları üzerinden daha önce belirlediğimiz kriterlere göre ilk seçimi yapar, uygun gördüklerinin CV’lerini de tarafıma teslim ederdi.

Başvuru formları üzerinden kendimce bir eleme daha yaptıktan sonra kalan adayları bizzat telefonla arar, yüz yüze görüşmeye davet etmeden kısa bir görüşme yapardım.

Mülakat amaçlı aradığım kişiler arasında bundan hoşnut olmayanlarda olmuştur ama ben çok önemli bir sosyal sorumluluğu yerine getirdiğime inanırdım. Hoşnut olmayanlar genelde yüz yüze kendilerini daha iyi ifade edebileceklerine inanırdı. Elbette bunun idrakinde idim. Bu yüzdende telefon iletişimimde kişinin sunabileceği performans dışında ki konularda bilgi edinmeye çalışırdım.

Düşününüz, İstanbul gibi bir metropoldesiniz, ikametgahınıza epeyce uzak bir mesafeden internet üzerinden iş başvurusunda bulunduğunuz (güncel dille CV gönderdiğiniz) şirketten bir sekreter sizi arıyor, “şu gün şu saatte sizi görüşmeye davet ediyoruz” denilerek çağrılıyorsunuz. Bir başka şirkette çalışıyor konumda iseniz izin koparıyorsunuz, çalışmıyorsanız erkenden kalkıp üstelik bayansanız çocukları bir yakınınıza teslim edip kuaföre gidiyor, kıyafetiniz toplu ulaşımda bozulmasın, rahatsızlık vermesin diye taksi ile verilen adrese gidiyorsunuz.

İşe ihtiyacınız var, kim bilir kaç aydır iş görüşmelerine çağrılıp duruyorsunuz ve yine işe alınıp alınmayacağınız belirsizken eksik bütçenizden harcama yapmak durumunda kalıyorsunuz.

Bu fotoğrafı iyi bildiğimden hem yüz yüze görüşeceğimiz kişi sayısını azaltıp kendime zaman tasarrufu sağlamak hem de işe alınma olasılıkları düşük adayları bu zahmete ve mali külfette maruz bırakmamak için telefonda kısa mülakatları yıllarca önemsedim, gerçekleştirdim.

Hatta mülakatı olumsuz seyreden adayı incitmeden üretimimiz ürünlerle ve şirket servislerinden yararlandırarak yolcu ettirdiğimde çok olmuştur.

MÜLAKATA GELEN ADAYLARA TEŞEKKÜR ZARFI

Tüm bu satırları bugün sosyal medyada gördüğüm bir fotoğraftan hareketle yazdım. İnsan Kaynağına yaklaşım açısından yalnız olmadığımı anımsattı bana bu fotoğraf. Bir zarf içerisinde ucu gözüken 50 TL ile bir mesaj kağıdının yer aldığı fotoğrafı paylaşacağım ama yine de kağıtta yer alan cümleyi aynen paylaşmak istiyorum.

“…..Shipping kültürü gereği iş görüşmesine gelen adaylarımızın iş başlangıçları henüz kesinleşmediğinden yük olmamak adına ulaşım giderlerini karşılamak isteriz. Bugününüzü bize ayırdığınız için teşekkür ederiz.Birlikte Çalışmak Dileğiyle”

Fotoğrafı paylaşan kişi şirketin adını vermemiş ama bildiğim kadarıyla dünyada, kurumlarının başarısına yönelik ilk önceliğin insan kaynağının ve gelişiminin bir organizasyonun en değerli varlığı olduğuna inanan bu tarz uygulamaları olan şirketler mevcut.

Ama tüm bu paylaştıklarımın aksine uygulaması olan şirketlerde yok değil. Örneğin sosyal medya ve İnsan Kaynakları Platformlarında sıkça dile getirildiği üzere Pegasus Hava Yolları iş başvurusu yapacak adaylardan 15 lira peşin alıyormuş. Mülakatta değil, başvuru anında. İki yıl önce rakam bu idi, şimdi artmış da olabilir.

Bir yanda mülakata çağırdığı adaya takdir edilecek yaklaşımı olan sosyal sorumluluk anlayışları yüksek kurumlar, bir yanda da"havacılık sektöründe farklı ve öncü uygulamalara imza atmış olan Pegasus Havayolları, insan kaynakları alanında da verimli stratejiler uygulamak adına "ücretli başvuru" uygulamasını başlatmıştır” diyen paraya odaklanmış, insanı görmeyen şirketler.

Ek yoruma gerek kalmayacak kadar açık ve net. Ama yine de küçük bir ek yapayım, ben insana değer verene kuruşum nasip olsun isteyenlerdenim. Bilmem anlatabildim mi?

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi - 20.09.2020
>> Fatih'in mirası Ayasofya'nın kilise olmamasını sağlayan Atatürk'e müteşekkiriz - 13.07.2020
>> 80'lerden sonra çay ve Rizeli bir daha mı? - 27.04.2020
>> Krediler 3 ay ötelendi, peki çekler ne olacak? - 08.04.2020
>> Ulaştırma ve Altyapı Bakanı apar topar mı gitti? - 30.03.2020
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar