A24.com.tr » yaşam » Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü' etkinlikleri yapıldı

Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü' etkinlikleri yapıldı

Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü' etkinlikleri yapıldı

Kutlamalar, ‘Ekolojik Adalet için Döngüsel Peyzaj’ teması çerçevesinde gerçekleşti.

‘Ekolojik Adalet için, Döngüsel Peyzaj’ teması ile 28.Yılı kutlanan ’13 mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü’ etkinlikleri kapsamında TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi tarafından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde, 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü Söyleşisi, meslekte 25. Yıl plaket töreni ve Kokteyli gerçekleştirildi.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez GÜLER’in açılış konuşması ile başlayan törende, İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan DOYGUN, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit ERDEM, UNESCO İzmir Koordinasyon ve İletişim Ofisi Başkanı Abdülaziz EDİZ, Şube geçmiş dönem başkanlarından Bilgi Yarcı BUKREK ve CHP İzmir Milletvekili Murat BAKAN konuşma yaptı.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez GÜLER açılış konuşmasında; “15. Dönem Yönetim Kurulu olarak TMMOB çatısı altındaki mesleki örgütlenmemizin 28. yılını ve Türkiye de peyzaj mimarlığı eğitiminin 54. Yılını kutladığımız 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü etkinliklerimizin bu yılki temasını # Ekolojik Adalet İçin Döngüsel Peyzaj olarak belirleyerek, bütüncül bir bakış açısı ile sosyal ve ekolojik adaletin sağlanmasında peyzajların etkisinin anlatılması, korunması ve iyileştirilmesi için bir farkındalık ve hatta eyleme geçilen bir süreci başlatmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda, peyzajda döngüsellik kavramının tartışılması, ekolojik restorasyon çalışmalarının tanıtılması ve yaygınlaştırılması konularında Peyzaj Mimarlığı meslek disiplininin sorumluluklarının anlatılabilmesi, güncel gelişmelerin meslektaşlarımızla paylaşılması ve kamuoyunun bilinçlendirilmesini amaçlamaktayız’’ dedi.

"Yaşlanan ve yıpranan dünyamız artık kendi döngüselliği içinde kendine yük olan ya da kırılgan olan ekosistemleri taşıyamaz ya da onaramaz hale gelmiştir. Bu kırılgan yapının içinde ciddi bir yaşamsal tehditle ilk sıralarda yüz yüze gelen insanoğlu, bu durumu bertaraf edebilmek için yeniden doğal döngüye uyumlu yaşamaya mecbur bir noktaya gelmiştir. İşte bu noktada doğal döngüye yeniden adapte olunabilmesinde peyzaj mimarları insanların yoğun yaşadığı ve en kırılgan yapıda olan kentlerde çözüme yönelik yaklaşımlar üretebilecek en etkin meslek gruplarının başında gelmektedir. Günümüz koşullarında bizlere yüklenen en öncelikli sorumluluk bizlerin artık acil aksiyon gerektiren bu süreçlerde daha aktif rol alarak işimizi yapmamıza olanak sağlanmasıdır. Çünkü mesleğimiz; doğal peyzajlardan kent ölçeğine, kent ölçeğinden yerleşim alanlarına kadar sunduğu doğa tabanlı çözümler ile küresel iklim krizine uyum ve etkilerinin azaltılması konusunda yaptığı çalışmalarla sürdürülebilir bir dünya kurmayı amaçlayan anahtar bir meslek konumundadır” sözlerine yer verdi.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen törenin açılış konuşmalarının ardından, etkinlik programı kapsamında gerçekleştirilen söyleşide; Moderatör olarak Prof. Dr. Meltem ONAY görev yaparken, söyleşide konuşmacı olarak Prof. Dr. Hayriye Eşbah TUNCAY, Peyzaj Yüksek Mimarı Enise Burcu DERİNBOĞAZ ve Avukat Özlem ALTIPARMAK yer aldı.

Törenin devamında 2020 yılında aramızdan ayrılan 8. Ve 11. dönem yönetim kurulu üyesi Esen Kurt adına bir anma töreni yapıldı.

Anma töreninin ardından plaket taktim töreni düzenlendi. Düzenlenen törende; Söyleşi katılımcılarına, 2020 yılında kaybettiğimiz Esen KURT adına ablası Esin ÖZYURT’a, Meslekte 25. Yıl plaketleri 25,26 ve 27. Yıllarını tamamlayan Peyzaj Mimarlarına ve etkinliğin gerçekleşmesine destek olan Sponsor firmalara plaketleri takdim edildi.

YORUMLAR
  Spora gitmeden önce ne yemek lazım?
Spora gitmeden önce ne yemek lazım?