A24.com.tr » yaşam » Uçucu mürekkep nedir nasıl anlaşılır

Uçucu mürekkep nedir nasıl anlaşılır

Uçucu mürekkep nedir nasıl anlaşılır

Seçim sırasında ortaya çıkan uçucu mürekkep tartışmalarından sonra vatandaşlar uçucu mürekkebin ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki uçucu mürekkep nedir, nasıl anlaşılır? İşte detaylar...

Geçtiğimiz dakikalarda ortaya çıkan seçimlerde uçucu mürekkep kullanılldı iddiasından sonra vatandaşlar uçucu mürekkebin ne olduğunu araştırmaya başladı.

Peki uçucu mürekkep nedir, nasıl anlaşılır? İşte merak edilen sorunun cevabı...

Uçucu mürekkep nedir?

Uçucu mürekkep adı altında satılan mürekkep aslında açık havaya maruz kaldığında renkli formundan renksiz forma dönüşen su bazlı asit-baz indikatör (pH indikatör) çözeltisidir.

Bu mürekkebin üretiminde en çok kullanılan pH indikatörleri timolftaleyn (mavi) ve fenolftaleyn (kırmızı yada pembe) ‘dir. Ancak isteyen olursa daha farklı indikatörlerde kullanabilirler. Bu indikatörler; havayla temas temas ettiği zaman daha asidik hale gelerek renk değişimine sebep olan bazik bir çözelti ile karıştırılırlar.

Uçucu mürekkep nasıl çalışır ?

Mürekkep gözenekli yüzeye püskürtüldüğü zaman, mürekkebin içindeki su havadaki karbondioksit (CO2) ile reaksiyone girer ve karbonik asit (H2CO3) oluşur. Oluşan karbonik asit, çözelti içinde bulunan sodyum hidroksit (NaOH) ile nötralizasyon reaksiyonu vererek sodyum karbonatı (Na2CO3) oluştururlar. Bu şekilde gerçekleşen bazın nötralizasyonu, indikatörde renk değişimine sebep olur, renkli çözelti renksiz hale döner ve mürekkep lekeleri de böylece yok olur. Harika değil mi !?

Havadaki karbondioksitin; karbonik asit oluşturmak için su ile verdiği reaksiyon:

CO2 + H2O –> H2CO3

Karbonik asidin sodyum hidroksit ile verdiği nötralizasyon tepkimesi :

2 Na(OH) + H2CO3 –> Na2CO3 + 2H2O

YORUMLAR
  NASA'dan Kıyamet Senaryolarına dair bir cevap ve itiraf geldi...
NASA'dan Kıyamet Senaryolarına dair bir cevap ve itiraf geldi...