A24.com.tr » sağlık » Türkiye'de kadınların yüzde 41'i obez

Türkiye'de kadınların yüzde 41'i obez

Türkiye'de kadınların yüzde 41'i obez

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırma ortaya çarpıcı sonuçlar serdi. Buna göre; Türkiye'deki kadınların yüzde 41'i, erkeklerinse 20.5'i obez.

Sağlık Bakanlığı Ulusal Beslenme ve Sağlık Araştırması, Türkiye'de obezite hastalarının daha çok kadın olduğunu ortaya koydu.

İşte o araştırmanın ayrıntıları...

Araştırmaya göre, obezite çoğunlukla ülkenin Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olarak görülmekte olup, yerel halkın yüzde 33,1'i klinik olarak obezdir.

AB'den Türkiye'ye yönelik istatistikler de umut verici değildir; Eurostat, ülkedeki kadınların yüzde 56,7'sinin aşırı kilolu olduğunu göstererek, aşırı kilolu ve obez kadınların oranı bakımından ülkeyi en kötü Avrupa ülkeleri arasında yapmaktadır.

Türk Kardiyoloji Derneği başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, obezitenin Türkiye'de “salgın” olduğunu öne sürdü. Avrupa Kardiyovasküler Hastalık İstatistikleri'ne göre Türkiye, obez erkekler için en kötü 15. ülke ve Avrupa Kardiyoloji Derneği üyesi olan 56 ülkeden obez kadınlar için en kötü ülkedir.

Şahin, obezitenin kardiyovasküler hastalıklar için tüm risk faktörleri olan yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol ile kuvvetle ilişkili olduğunu söyledi.

“Türkiye'deki yüksek koroner kalp hastalığı oranı, Türkiye'de kadınlarda sedanter yaşam tarzlarının, obezitenin, yüksek kan yağlarının ve yüksek tansiyonun sıklıkla görülmesi ile bağlantılıdır” diye ekledi.

“Yedi kalori nedeniyle enerji tüketimi azalırken yenen kalori miktarı artar. Başka bir deyişle, yaşam tarzımız hastalıklar üretir ”diye ekledi Şahin.

Bu arada, Türkiye Diyabet Vakfı başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, ülkedeki son 20 yıldaki yüksek obezite artışına işaret etti.

“Bu yüksek artış oranının iki önemli nedeni var. Birincisi, geleneksel mutfağımızın yağlar ve karbonhidrat açısından zengin olmasıdır. İkincisi, yeterince egzersiz yapmadığımız ”dedi.

“Bazı bilimsel çalışmalar, sağlıklı bir diyete sahip insanların düzenli egzersiz yapmamalarına rağmen obezite sorunu yaşamadıklarını göstermektedir. Bu, obezitenin ardındaki temel nedenin sağlıksız beslenme olduğunu göstermektedir ”diye ekledi.

Bu arada Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş, obezitede genetiğin de önemli olduğunu söyledi.

Son zamanlardaki rakamlar, Türkiye'nin obezite oranlarında ABD'nin 31 eyaletinden bile daha kötü olduğunu göstermektedir.

Ulusal Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre, 0-5 yaş grubunun yüzde 17,9'u aşırı kilolu, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon, diyabet ve kanserde beklenen bir geleceğe işaret ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, obezite, tip 2 diyabet vakalarının yüzde 80'ini, kardiyovasküler hastalık vakalarının yüzde 35'ini ve Avrupa'da yetişkinlerde görülen hipertansiyon olgularının yüzde 55'ini oluşturmaktadır. Ayrıca 1 milyondan fazla insanın ölümüne neden olur.

YORUMLAR
  Bahçede bulunan 1 cm den daha ufak canlı bakın büyüdüğünde ne oldu!
Bahçede bulunan 1 cm den daha ufak canlı bakın büyüdüğünde ne oldu!