A24.com.tr » eğitim » Türkiye gıda israfıyla mücadele eğitimlerine devam ediyor

Türkiye gıda israfıyla mücadele eğitimlerine devam ediyor

Türkiye gıda israfıyla mücadele eğitimlerine devam ediyor

GIDANI KORU kampanyası kapsamında FAO, gıda girişimcilerine, tedarikçilerine ve perakendecilerine gıda israfıyla mücadele eğitimleri vermeye devam ediyor.

3 Ağustos 2021, Ankara – Dünyada her yıl üretilen 1.3 milyar tonun üzerindeki gıda ya kaybediliyor ya da israf ediliyor. Bunun yanı sıra artan dünya nüfusuna paralel olarak israf edilen gıda miktarı da artıyor. Birleşmiş Milletler'e göre, küresel nüfusun 2050 yılına kadar 9,7 milyarı bulması beklenirken, gıda talebinin de yüzde 60'a kadar artması bekleniyor; bu da gıda güvenliğini acil müdahale edilmesi gereken bir konu haline getiriyor.

Gıdanın yetişmesi için toprağa, suya, tohuma, güneş ışığına, emeğe ve enerjiye ihtiyacı var. Gıdanın israf edilmesine izin vermek, doğal kaynakların pervasızca kullanılmasıyla gıda fiyatlarını artması ve gıda tedarik zincirinin zayıflaması anlamına geliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı gıda kaybı ve israfını önlemek amacıyla bir yılı aşkındır ‘Gıdanı Koru’ ulusal kampanyasını yürütüyor. Türkiye’nin ilk Ulusal Strateji ve Eylem Planı'nı temel doküman alan kampanya, kamu, özel sektör, akademi ve STK’ların da içinde bulunduğu paydaşlar için hazırlanan bir liste eylem sunuyor.

Plan dahilinde gıda kaybı ve israfıyla mücadelede tüketiciler ve atık yönetimi üzerine çalışanlar da dahil olmak üzere gıda sistemi aktörleri arasında kapasite geliştirme faaliyetleri önemli bir bölümü oluşturuyor. Buradan hareketle, FAO aralarında gıda tedarikçileri, perakendecileri ve girişimcilerinin bulunduğu çeşitli aktörlere gıda kaybı ve israfının önlenmesi ve azaltılması için eğitimler vermeye başladı.

İlk eğitim İDEMA ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla yürütülen FikrimİZ Gıda Girişimciliği Programı’ndaki bir grup gıda girişimcisine verildi. Program, potansiyel gıda girişimlerinin tespit edilmesi ve gıda girişimi iş fikirlerinin desteklenmesini amaçlarken, diğer yandan gıda okuryazarlığı, sürdürülebilir beslenme, gıda güvenliği ve yerel üretim üzerine atölye çalışmalarını da içeriyor.

Gıda güvenliği temasının parçası olarak eğitim veren FAO Ulusal Değer Zinciri Danışmanı Aslıhan Denge, katılımcılara gıda kaybı ve israfının sebep ve etkilerini anlattı ve israf konusunda bilinçli gıda üreticileri olmaları için israfın ölçülmesi ve azaltılmasına dair çözüm metodları hakkında bilgilendirdi. Programın sonunda düzenlenen “İş Planı” yarışmasında jüri üyeliği yapan Denge, 2030’a kadar gıda kaybı ve israfını yarıya indirmeyi hedefleyen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA) 12.3 “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim” çerçevesinde girişimcilik fikirlerini değerlendirdi.

Tüketicilere gıdayı ilk elden ulaştırdıkları için gıda perakendecileri tedarik zincirinde etkin role sahip. İki yıl önce dünyanın en büyük gıda perakendecileri gıda kaybı ve israfıyla daha iyi mücadele edebilmek için “10x20x30” adlı girişimi imzaladı. Küresel Kaynaklar Enstitüsü (WRI) tarafından başlatılan uluslararası girişime katılan ilk Türk gıda perakende şirketi Migros, girişime gönüllü olarak katılan 23 tedarikçi firmasını da 2030 hedefine ortak etti.

Migros, gıda israfını azaltma hedefleri doğrultusunda geliştirdiği otomatik sipariş sistemi, indirimli satışlar uygulamaları ve çeşitli gıda bağışı uygulamaları gibi kurum içinde yaptığı operasyonel faaliyetler ile  gıda israf oranlarını başarılı bir şekilde yüzde 24 azalttı. Kendi operasyonlarında yaptığı çalışmaların yanında 10x20x30 girişimi ile de tedarikçilerinin gıda kayıp ve israfını etkin yönetmeleri, önleme ve azaltmaları için onlara destek oluyor ve bilinçlendirme  faaliyetleri yürütüyor.  Bu amaçla FAO, Migros ve tedarikçilerine gıda israfını önleyecek, azaltacak ve aynı zamanda fazla gıdanın kurtarılması ve yeniden kullanımı üzerine çözüm ve stratejileri içeren bir eğitim verdi.

FAO, gıda kaybı ve israfının azaltılması için destekleyici eğitim materyalleri geliştirmeye ve Türkiye’deki büyük gıda üreticilerine, tedarikçilerine ve tarım kooperatiflerine eğitimler vermeye devam edecek.

 

Trainings to tackle food waste continue in Turkey

FAO continues to supply training to food entrepreneurs, suppliers and retailers in the fight against food waste as part of the ‘Save Your Food’ campaign.

3 August 2021, Ankara, Turkey – Each year over 1.3 billion tonnes of food produced worldwide is lost or wasted. Furthermore, the volume of wasted food is increasing in line with the growing world population. According to the United Nations, the global population is expected to exceed 9.7 billion by 2050, with food demand expected to increase by up to 60 percent over the same period, making food security a pressing issue.

Food requires land, water, seeds, sunlight, labour and energy to grow. Letting food go to waste is a reckless use of these natural resources and increases costs and food prices as well as weakening the food supply chain.

With the aim of curbing food loss and waste, FAO and the Ministry of Agriculture and Forestry of Turkey are jointly running a national campaign called “Save Your Food”. Using Turkey’s first National Strategy and Action Plan on the Prevention and Reduction of Food Loss and Waste as a basis, the campaign presents a list of actions to be addressed by a broad range of stakeholders, including the public and private sectors, academia and NGOs.

Capacity building among food system actors, including end consumers and those involved in waste management, accounts for a significant proportion of initiatives designed to tackle food loss and waste along the food supply chain. To contribute to improvements in this area, FAO has started giving training on the prevention and reduction of food loss and waste to various actors, including but not limited to food retailers, providers and entrepreneurs.

Initial training sessions were provided to a select number of food entrepreneurs as part of the FikrimİZ Food Entrepreneurship Programme, which is jointly run by International Development Management (IDEMA) and the Izmir Metropolitan Municipality. The programme aimed to identify and support potential food entrepreneurships as a business concept, and included workshops on food literacy, sustainable nutrition, business development, food security and local production.

As part of the food security training, FAO National Value Chain Consultant Aslıhan Denge informed participants about the causes and impacts of food loss and waste, and advised them on measurement, reduction and solution methods to help them become waste conscious food producers. Denge also participated as a jury member of a business pitch panel organized at the end of the programme, evaluating entrepreneurship ideas against standards of sustainable production and consumption within the framework of UN Sustainable Development Goal (SDG) 12.3, which demands that food loss and waste be halved worldwide by 2030.

Because they offer food directly to end consumers, retailers have a significant impact on the supply chain. Two years ago, the world’s largest food retailers and providers signed a new initiative, entitled “10x20x30”, to engage their supply chains in tackling food loss and waste. Initiated by the World Resources Institute (WRI), the initiative began with ten of the world’s major food retailers, including Migros, the first Turkish retailer, along with its 23 volunteer suppliers, to commit to cutting food waste by 2030.

Through the initiative, Migros has successfully reduced food waste rates by 24 percent over two years as a result of operational improvements, ongoing training of suppliers, an automatic ordering system, innovative packaging systems that extend food life, and food donations. However, the key to the success of the initiative is spreading the impact across the entire value chain. To this end, FAO has provided training to Migros and its suppliers on solutions and strategies to prevent and reduce food waste as well as on the recovery and reuse of surplus food.

FAO will continue to develop supportive training materials on the reduction of food loss and waste and to provide training for major food manufacturers, retailers and agricultural cooperatives in Turkey.

 

YORUMLAR
  Farklı platformlardaki en başarılı 5 video sohbet programı
Farklı platformlardaki en başarılı 5 video sohbet programı