A24.com.tr » ekonomi » TÜRK EXIMBANK 2021 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU YAYINLANDI

TÜRK EXIMBANK 2021 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU YAYINLANDI

TÜRK EXIMBANK 2021 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU YAYINLANDI

Türkiye’nin tek resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank, 2021 yılı faaliyet dönemini kapsayan, çevresel, sosyal ve ekonomik kriterlerin gözetildiği ilk Sürdürülebilirlik Raporunu yayımladı.

Türk Eximbank'tan yapılan basın duyurusu:

Türk Eximbank olarak gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek misyonuyla sürdürülebilir kalkınmayı stratejimizin odağına alarak finansal ve finansal olmayan tüm süreçlerimizi buna göre yeniden dizayn ettik. Bu kapsamda, iklim değişikliği, çevresel sosyal kriterler ve doğal kaynakların verimli kullanılması temelinde yeşil mutabakat ve iklim müzakereleri gibi uluslararası alandaki gelişmeler ışığında sürdürülebilirlik yol haritamızı belirledik. Yol haritamızın toplum, ihracatçılarımız ve çalışanlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımız için değer yaratacağını biliyor ve bu doğrultuda, ülkemizin ve dünyamızın sürdürülebilir kalkınmasına destek oluyoruz.

Türk Eximbank, belirlediği yol haritasının doğrultusunda hazırladığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu ile Banka’nın sürdürülebilirlik ile ilgili faaliyetlerini, projelerini, direkt ve dolaylı etkilerini paydaşlarının ve kamuoyunun bilgisine sunmaktadır. Raporda paylaşılan veriler, Türk Bankacılık sektöründe bir ilk olan ISO 14064:2018 versiyonuyla Sera Gazı Doğrulama denetiminden geçmiştir. Ayrıca rapor, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) rehberliğinde ve Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI) Standartlarına uygun olarak hazırlanmış ve Bankamız resmi internet adresinde erişime açılmıştır.

Türk Eximbank Genel Müdürü Sayın Ali GÜNEY konuyla ilgili şunları ifade etti:

“Sürdürülebilirlik, Bankamızın yeniden yapılanmasında öncelikli amaçlar arasında yer aldığı gibi stratejilerimizi ve karar verme süreçlerimizi belirleyen en önemli kriterlerden biridir. Bankacılık faaliyetlerimizi yürütürken ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel tüm finansal ve finansal olmayan riskleri dikkate alarak sürdürülebilirliği ihracatı destekleme misyonumuza entegre ediyoruz.

Bu doğrultuda, 2021 yılında uluslararası piyasalardan sağladığımız sürdürülebilirlik temalı kaynaklar ile 250’ye yakın ihracatçımızın kredi talebini çevresel ve sosyal risk kriterleri çerçevesinde değerlendirdik ve firma ziyaretleri düzenledik. 2021 yılında bu kaynaklardan ihracatçılarımıza işletme ve yatırım kredisi olmak üzere toplamda 514 milyon dolar tutarında kredi sağladık. Ayrıca geliştirdiğimiz metodoloji ile Türk Bankacılık sektöründe bir ilk olan ISO 14064:2018 Sera Gazı Denetimi sertifikasını temin ederek sadece kendi operasyonel etkilerimizi değil, kredilerden kaynaklı karbon emisyonlarımızı da hesapladık.

Yaptığımız bu çalışmanın, ihracatçılarımızı yeşil mutabakat kapsamında karbon emisyon hesaplamalarını yapmaya teşvik ettiğini görüyoruz.Ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ekonomiye geçişinin desteklenmesi amacıyla ihracatçılarımızın Yeşil Mutabakat Eylem Planı’na hazırlık sürecinde misyon bankası olarak desteklerimizi artırarak sürdürmekteyiz.

Bu kapsamda çalışmalarımızı ileriye taşıyan ve yol haritamızın önemli kilometre taşlarından olan ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzu 28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Gününde kamuoyuna sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sürdürülebilir bankacılık alanında yaptığımız tüm faaliyetlerin özünü oluşturan bu raporla, sürdürülebilirlik performansımızı kısa, orta ve uzun vadede tüm yatırımcılarımız ve kamuoyuyla paylaşıyor ve faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olarak yürütmeye devam etmeyi taahhüt ediyoruz.’’

YORUMLAR
  Hangi ünlü hangi takıma gönül vermiş?
Hangi ünlü hangi takıma gönül vermiş?