A24.com.tr » yaşam » TSK Afrin'e girdi mi? - Afrin operasyonu neden önemli?

TSK Afrin'e girdi mi? - Afrin operasyonu neden önemli?

TSK Afrin'e girdi mi? - Afrin operasyonu neden önemli?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK'nın Afrin operasyonunun fiilen başladığını duyurdu. TSK, zırhlı birlikler eşliğinde Afrin'e girerken, operasyondan son dakika gelişmeleri ve Afrin ile ilgili merak edilenler

Türkiye'nin güney sınırında terör devleti kurmak isteyen YPG'ye yönelik Afrin operasyonu fiilen başladı. Fırat Harekatı'ndan sonraki en kapsamlı operasyon olması beklenen Afrin operasyonuna ilişkin merak edilenler ve Afrin'in Türkiye açısından önemi nedir?

Afrin, Suriye'nin kuzey batısında olan bir kent...

2012 yılında Esad yönetiminin çekilmesiyle YPG bölgeyi ele geçirdi.

Ama asıl etkinliğini 2015'den itibaren gösteriyor. Bölgenin en önemli stratejik noktası olan Minig Havaalanını ise 11 Şubat 2016'da ele geçirdi. Son saldırılarında YPG 300'e yakın köy ve kasabayı işgal etti. Bu bölgeden Türkiye'ye hem taciz oluyor, hem de Türkiye'nin sınırında terör örgütü PKK'nın uzantısı bir yapılanma bulunuyor.

Geçmişte Afrin ve çevresinde 200 bine yakın bir nüfus vardı ama göçlerle bu sayı 500 bine ulaştı. Nüfusun yarısını Araplar oluşturuyor. Diğer yarısı ağırlıklı olarak Kürtler ve yüzde 8'lik bir oranla Türkmenler.

ASKERİ DURUM

"Suriye Demokratik Güçleri" adı verilen oluşum, Afrin'de PKK uzantılı YPG ile kadın teröristlerin oluşturduğu YPJ'den meydana geliyor. Sayıları toplam 12 bin. Bölgede ayrıca, 2000 kadar "Ceyşul Suvvar" adı verilen silahlı bir yapılanma bulunuyor.

Afrin'de Amerikan ordusunda görevli "Elite Force" denilen seçkin asker grubu da var. Ama bunların sayısı 100'ü geçmiyor. Rusların da güneyde, eğitim amaçlı konuşlandırılmış 70 askeri bulunuyor.

AFRİN NEREDE?

ABD ordusunun yardımıyla gelen; 6 bin adet piyade sınıfı ağır makineli tüfek, 3 bin 500 adet doçka tabir edilen tekerlekli ağır makineli tüfek, 100 adet anti-tank roketi, 250 adet farklı çapta havan sistemi, 300 adet gece görüş ve hedef işaretleyici dürbünü.

Ayrıca, YPG'nin elinde lazer güdümlü anti-tank sistemlerinden Javelin de bulunduğu biliniyor, ama sayı belli değil. Amerikan ordusu YPG'ye 2000 adet zırhlı personel taşıyıcı da hibe etti. 

YORUMLAR
  Akıllı telefonlar içerisinde en hızlı olan belli oldu...
Akıllı telefonlar içerisinde en hızlı olan belli oldu...