A24.com.tr » teknoloji » Tren tünelleriyle evler ısıtılabilir

Tren tünelleriyle evler ısıtılabilir

Tren tünelleriyle evler ısıtılabilir

Bir grup araştırmacı, tren tünellerindeki ısıdan faydalanarak civardaki evleri ısıtabildikleri bir sistem geliştirdi.

Trenler, elektronikler, insanlarla dolu tren tünelleri epeyce sıcak yerler oluyor. Teorik olarak baktığımızda bütün bu ısı, kullanılmayan bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bu fikirden yola çıkan EPFL Üniversitesi araştırmacıları, tren tünellerindeki havanın ısı aktarımını ölçüp, tünelin etrafındaki evlere ısıtma ve soğutma sağlayabilecek bir ısı geri kazanım sistemi tasarladı.

Yeraltı tren tünelleri ve istasyonlarındaki hava, birçok farklı kaynaktan ısı elde ediyor. Trenlerin fren yapma ve hızlanma hareketleri etraflarındaki havayı ısıtıyor. Işık ve sinyal gibi elektronik cihazlardan çıkan ısı ve bütün yolcuların vücut sıcaklığını da ekleyince ortamda epeyce potansiyel enerji oluşuyor. Bu tür yerlerde karmaşık havalandırma ve ısı kontrol sistemleri görmemiz tesadüf değil.

EPFL araştırmacılarının tasarladığı ısı geri kazanım sistemini kocaman bir buzdolabı gibi düşünebiliriz. Tünelin duvarlarına plastik borular yerleştirilecek. Boruların içi de ısı transferi yapan bir sıvıyla doldurulacak. Hatta sadece su bile kullanılabilir. Borulardan geçirilen soğuk sıvı, tüneldeki hava tarafından ısıtılacak ve yüzeye çıktığında ısınmış olacak. Sistem yaz aylarında klima gibi çalışmak üzere ayarlanabilir. Isı bu kez de evlerden çekilip toprağa bırakılabilir.

Kurulumu ucuz ve kullanım ömrü uzun

Sistemi kurmanın ucuz ve enerji tasarruflu olduğunu söyleyen ekip, kurulduğu zaman 100 yıl kadar kullanılabileceğini belirtiyor. Yapbozun en hassas parçası ise her 25 yıl değiştirilmesi gereken ısı pompaları olacak. Araştırmacılar, sistemi denemek için İsviçre’nin Lozan şehrinde henüz inşaat halinde olan bir metro hattını seçti. Testlerden elde edilen sonuca göre, 60 bin metre karelik bir alanı kaplayan sistem, bin 500 adet standart 80 metrekarelik apartman dairesinin ısı ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte. Araştırmanın öncüsü Margaux Peltier’nin sözleri ise oldukça dikkat çekici: “Gaz yakıtlı ısınma biçimini bırakmak, şehrin karbondioksit salınımını yılda 2 milyon ton civarında azaltır.” 

YORUMLAR
  Sen Anlat Karadeniz dizisinde akılalmaz hata!
Sen Anlat Karadeniz dizisinde akılalmaz hata!