A24.com.tr » yaşam » Tekirdağ sahilini turuncu renk sardı

Tekirdağ sahilini turuncu renk sardı

Tekirdağ sahilini turuncu renk sardı

Marmara Denizi'nin Tekirdağ kıyısının bazı bölümleri bugün turuncu renk sardı. Vatandaşları korkutan görüntünün nedeni belli oldu.

Turuncu rengi gören bazı vatandaşlar panikleyerek, bunun kötü bir durum olduğunu düşünürken, uzmanlardan yapılan açıklamada korkulacak bir durum olmadığı ve denizdeki planktonların çoğalması nedeniyle meydana geldiği kaydedildi.

UZMANLAR AÇIKLAMA YAPTI

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, "İlkbahar ve yaz mevsiminde bütün doğada olduğu gibi denizde de uyanış başlar. Bazı canlılar bu uyanıştan nasibini alarak çoğalır. Plankton denilen biyolojik canlı, çoğalma sırasında kendi içerisinde patlama yaşar. Bu patlamaya bağlı olarak da planktonun türüne göre deniz turuncu, kahverengi, yeşil ve kırmızı renklerine boyanır. 

Planktonun aşırı biçimde çoğalmasına bağlı kıyı şeridi boyunca renkler oluşur. Çünkü bu canlının içerisinde renk hücreleri vardır. Bu renklenme Tekirdağ’ın Şarköy ve Hoşköy sahillerinden başlayıp oradan itibaren kıyı şeridinden Marmara’nın içlerine doğru gider.

''TÜRKİYE'NİN TÜM KIYILARINDA BULUNUR''

Bu canlıya diğer adıyla ’noctiluca’ denilir. Denizde yaşanan renk değişiminde korkuya ve telaşa mahal verecek bir durum söz konusu değildir. Bu canlı iki tane kamçısı olan tek hücreli bir biyolojik canlıdır.

Dış görünüş olarak deniz anasına benzetilir ama deniz anasından farklıdır. Türkiye’nin tüm kıyılarında bulunur. Buna doğal bir ekolojik olay diyebiliriz. Bu geçici bir olaydır. Telaşa mahal verecek bir evsel, kentsel veya endüstriyel atıkların oluşturduğu kirlilik değildir" ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR
  Internet ortamında nadir olarak görülebilen tarihi fotoğraflar...
Internet ortamında nadir olarak görülebilen tarihi fotoğraflar...