A24.com.tr » ekonomi » Taşeron işçiler asgari ücret zammından yararlanacak mı 2019

Taşeron işçiler asgari ücret zammından yararlanacak mı 2019

Taşeron işçiler asgari ücret zammından yararlanacak mı 2019

2019 yılındaki asgari ücret miktarı açıklandı. Peki KHK ile kadroya alınan ve toplu sözleşmeye göre zam alacak taşeron işçiler, asgari ücrete yapılan zamdan yararlanacak mı?

Taşeron işçiler, 2019'daki asgari ücret zammından yararlanabilecek mi? Taşeron işçilere yeni yılda kaç para zam yapılacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuşan taşeron işçiler kavuştukları bu yeni statüde eski düzenden farklı olarak kazanımlar elde etmektedir. Bunlardan en önemlisi de maaşlarına yapılacak zamlardır. 2019 yılına yaklaştığımız bugünlerde tüm çalışanlar yeni yılla birlikte maaşlarını zamlı alacak.

Asgari ücret net 2 bin 20 TL, Brüt 2558 TL oldu.

Hükumet emekliye ikramiye müjdesinin ardından 3.5 milyon kamu çalışanının yüzünü güldürecek reform niteliğinde adımlar atmaya hazırlanıyor. Kamuda çalışan binlerce sözleşmeli personelin (4B) izin hakları iyileştiriliyor. İzin süreleri uzatılacak, bir sonraki yıla devredilebilecek. Taşeron düzenlemesi ile geçici personel statüsünden (4C) 4B'ye geçen personelin maaş takviminde de eşitlik sağlanıyor.

Kadroya geçirilen işçilerle ilgili süreçte en önemli konulardan birisi olan taşeron işçilerine maaş zammı konusunda işçi sendikaları taşeron işçiler adına seslerini yükselterek tepkilerini dile getirmeye çalışıyorlar. Yüksek Hakem Kurulunun önerdiği zam oranının kabul edilemez olduğunun altını çizen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay taşeron işçinin bu rakamlar altında ezilmeye çalışıldığını söyledi

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay kadroya geçen sürekli işçiler ile belediye şirketlerine geçen işçilerin aldıkları zam miktari ile ilgili olarak Yüksek Hakem Kurulu'na tepki göstererek yeni düzenleme istedi. Türk-İş Konfederasyonu ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) işbirliğiyle 19'uncu Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Kongresi, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde düzenlendi.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLERİN ZAMLARI

Kongrede konuşan Atalay asgari ücretle ilgili açıklmalarda bulundu. Ülkeyi yönetenlerin 'İşçileri enflasyona ezdirmiyoruz' dediğine değinen Atalay taşerondan kadroya geçen işçilerin ise aldıkları zam oranlarına (6'şar aylık dilimlerde yüzde 4+4) değinerek "Bu Yüksek Hakem Kurulu ezmenin ötesinde işçi falan kalmıyor ortada" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'de 6 milyon asgari ücretli çalışan bulunduğunu ve 6 milyon emeklinin de asgari ücret civarında veya altında ücret aldığını söyledi. Atalay, "Buradan imkanı olan patronlara, işverenlere sesleniyorum. Üç kuruştan kaçınmayın. Asgari ücretliyi 2 bin liraya çekin. Sizin, ailenizin, çoluk çocuğunuzun çıkarına, iş yerinin bereketine verin" dedi.

"YÜKSEK HAKEM KURULU EZMENİN ÖTESİNDE İŞÇİ FALAN KALMIYOR"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayında toplanacağını, toplantıdan toplumu tebessüm ettirecek bir rakamın çıkmasını umduklarına anlatan Atalay, "Özellikle Yüksek Hakem Kurulu var taşeronlardaki arkadaşlarımıza ilk 6 ay 4, ikinci 6 ay 4, üçüncü 6 ay 4, dördüncü 6 ay 4. Enflasyonun 25'in olduğu bir yerde 4,4 uymuyor.

"YENİ DÜZENLEME GEREKİYOR"

Yeni bir düzenlemeye yapması gerekiyor. Ülkeyi yönetenler diyor ki 'İşçileri enflasyona ezdirmiyoruz' ama bu Yüksek Hakem Kurulu ezmenin ötesinde işçi falan kalmıyor ortada" dedi.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLER İÇİN YILLIK YÜZDE 4+4

Taşeron işçi olarak çalışırken 2 Nisan itibariyle sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen çalışanlar için ise Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümleri 2020 yılına kadar geçerli olacak sosyal ve mali hakları düzenlenmişti.

Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçilere 6 şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 şeklinde zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ücretlerde oluşabilecek enflasyon farkı ve belediye şirketlerine geçen işçilere ilave tediye vb. bir çok konuda mali ve sosyal haklar yönünden eksikliği ortaya çıkmış, kadroya geçen işçiler ve sendikalar tarafından eleştirilmişti.

KAMU İŞÇİLERİNE DE ENFLASYON FARKI VAR

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. 

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 9 yorum yapıldı.
  • Hasan yılmaz 2018-12-26 19:57:45

    Ben kodroya geçtim belediyede 1892 tl alıyordum khk göre yılda 4+4 zamam olacağından asgari ücret altunda maaş alacağım yasa gereği asgari ücret altında çalıştırmak yasak bu durumda bizim gibi düşük çalışanları ne yapacaklar.

  • Taşeron 2018-12-26 14:33:59

    KHK ile geçen taşeron işçilerin hakları yeniliyor. Sanki enflesyon, zamlar bize vurmadı. Adaletsizlik bu.

  • Magdur 2018-12-26 12:33:49

    Hocam belediyede çalışip kadroya geçen biri olarak çok mağdur edildik. Merkezi idareye bağlı çalışanlar iki maas ikramiye+ 10 yevmiye ikramiye + promosyon Belediyeler ne 2 maaş ikramiye ne promosyon yok.yetmedi birde yemek paralarının bürütünü 5 TL ye indirdiler günlük 3.80 falan yemek parası alıyoruz su 1 TL tavuk döner 6 TL her gün yenmiyor tavuk.simdi birde asgari ücret zammı vermiyorlar sesimizi duyun sayın devlet büyüklerim.bizi unutmayın bizde tam kadro istiyoruz şirketten şirkete geçtik.

  • Asgari 2018-12-26 12:23:29

    Asgari ücretin altında personel calistiramaz asgari ücret zammıni yansitmassa başka yöntemlerle zam vermek zorunda

  • Emir 2018-12-26 09:32:05

    Eşitlik şart taşeron olarak 1800 maaş aldıktan sonra kadro eye yarar asgari ücretin altında maaş al

  • Şahin 2018-12-25 23:22:31

    Taşeron ayrı kamu ayrı galiba bizleri o kadar ayırıyorlar ki 4+4 O kadar 200 bin kamu çalışan var diyorlar taşeron dan geçen 450 bindi ne oldu adı sadece kadro

  • Murat 2018-12-25 21:04:19

    Bizim halimiz ne olacak asgari

  • taşeron 2018-12-25 13:30:17

    MADEM MEVCUT MAAŞLA YANİ ASGARİ ÜCRETLE KADROYA ALDINIZ ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM ORANINDA ZAM YAPInnn

  Acun Ilıcalı ünlü isimleri ringe çıkartmaya hazırlanıyor! İşte ringde boy gösterecek ünlüler.
Acun Ilıcalı ünlü isimleri ringe çıkartmaya hazırlanıyor! İşte ringde boy gösterecek ünlüler.