A24.com.tr » eğitim » Takdir teşekkür ve başarı belgesi nasıl hesaplanır | e-okul ilköğretim ortaokul ve lise puan hesaplaması

Takdir teşekkür ve başarı belgesi nasıl hesaplanır | e-okul ilköğretim ortaokul ve lise puan hesaplaması

Takdir teşekkür ve başarı belgesi nasıl hesaplanır | e-okul ilköğretim ortaokul ve lise puan hesaplaması

Okulların kapanmasına az bir süre kala binlerce öğrenci takdir ve teşekkür belgesi alıp almayacağını merak ediyor. Peki takdir teşekkür hesaplaması nasıl yapılır? İşte cevabı...

Türkiye'de 2017-2018 Eğitim/Öğretim yılının sonlanmasına az bir zaman kaldı. Yüz binlerce öğrenci 8 Haziran Cuma günü karnelerini alacak.

Karne heyecanının yanı sıra başarı belgesi de merakla bekleniyor. Birçok öğrenci takdir ya da teşekkür belgesi alıp alamayacağını önceden hesaplamanın yollarını arıyor.

Peki takdir teşekkür hesaplaması nasıl yapılır? İşte adım adım yapılması gerekenler...

Takdir ve Teşekkür Nasıl Hesaplanır

Takdir ve teşekkür belgeleri derslerin ağırlıklı ortalamalarının teşekkür belgesi için 70 ve daha yukarı, takdir belgesi için 85 ve daha yukarı olması durumunda öğrenciyi ödüllendirmek için verilir.

Takdir veya teşekkür alabilmek için öğrencinin zayıf dersi bulunmaması gerekir. Bunun için tüm derslerinizin ortalaması ortaokullar için geçer not olan 45 ve üzerinde, liseler için ise 50 ve üzerinde olmalıdır.

Ağırlıklı ortalama demek, her bir dersin ders notunun dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpılması sonucu bulunan değerlerin toplamının toplam ders saati sayısına bölünerek ortalama hesaplanması demektir. Bu şekilde dersler ortalamada ders saati kadar etkili olmaktadırlar.

Örneğin 5 tane dersiniz olduğunu ve bu derslerin haftalık ders saatleri ve aldığınız notların ortalamalarının şu şekilde olduğunu varsayalım. 

Buradaki derslerin ortalamaları, haftalık ders saati ile çarpılıp aşağıdaki gibi ağırlık hesaplanacaktır.

Daha sonra ders saatleri ve ağırlıklar toplanacaktır.

Ve son olarak ağırlık toplamı ders saati toplamına bölünerek ortalamanız bulunacaktır. İşte bu ortalama takdir veya teşekkür alıp alamayacağınızı belirleyen ortalamadır. Yukarıdaki hesaplamaya göre ortalamanız:

1340 / 17 = 78,82 olacaktır.

Ağırlıklı ortalamada önemli olan ders saati sayısı yüksek olan derslerin notunu yüksek tutmaktır. Bu şekilde takdir veya teşekkür belgesini alma ihtimaliniz artar. Örneğin ders saati sayısı 3 olan bir dersin ağırlığı (ortalamayı arttırma miktarı) ders saati sayısı 1 olan bir dersten fazladır.

Takdir Teşekkür İle İlgili Yönetmelikler

Lise ve dengi okullar için devamsızlık, disiplin, sınıf geçme ve tabi takdir teşekkür ile ilgili kuralları belirleyen temel mevzuat Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğidir. Ortaöğretim kurumları yönetmeliğine buradan ulaşabilirsiniz.

İlköğretim okulları için ise bu konuları düzenleyen temel mevzuat Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğidir. Yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR
  Acun Ilıcalı sayesinde ünlü olan isimler...
Acun Ilıcalı sayesinde ünlü olan isimler...