A24.com.tr » dünya » Şili protestolara çözüm arıyor

Şili protestolara çözüm arıyor

Şili protestolara çözüm arıyor

Şili Devlet Başkanı Pinera, ülkenin içinde bulunduğu zor dönemi atlatabilmesi için siyasi parti liderleriyle görüşme gerçekleştirecek.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Şili Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da bir basın toplantısı düzenledi. Pinera, ülkede yaşanan protestolarla ilgili senato başkanı, yargıtay başkanı, temsilciler meclisi başkanı ve belediye başkanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarıyla da görüştüğünü duyurdu.

Ülkesinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Pinera, "Yarın, bir çözüm bulmak için hükümetin ve muhalefetin parti başkanlarıyla görüşeceğim, umarım bir ilerleme kaydedilir. Bugün, emekli maaşlarının iyileştirilmesi, ilaç fiyatlarında indirim yapılması ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gibi çeşitli konular üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.

Pinera, iş istihdamı, maaşlar ve kamu hizmetlerinde iyileştirmeler üzerinde de çalıştıklarını belirterek, parti başkanlarıyla yapacağı görüşmede teklifleri dinleyeceğini sözlerine ekledi.

Metro zammının iptali yasalaştı

Ülkede metro ücretine yapılan zamma karşı başlayan ve ülkenin son yıllardaki en zorlu döneminden geçmesine yol açan metro zammının iptalini içeren yasa tasarısı Senatoda oy birliğiyle onaylanarak yasalaştı.

Devlet Başkanı Pinera, zammın iptal edileceğini açıklamış ancak şiddetli protestolar durulmamıştı.

14 bölgede sokağa çıkma yasağı devam ediyor

Başkent Santiago başta olmak üzere şiddetli gösterilerin devam ettiği Şili'de 14 bölgede sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Güvenliğin orduya bırakılmasını öngören "Acil durum" ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiği yerler, başkenti de içine alan Metropolitan, Rancagua, Puerto Montt bölgeleri ile Antofagasta, Copiapo, Caldera, Vallenar, La Serena, Coquimbo, Valparaiso, Talca, Concepcion, Valdivia ve Osorno şehirleri olarak biliniyor.

Ülkede devam eden şiddetli gösteriler, yağma ve ateş yakma vakaları, başta Santiago olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde hayatı durma noktasına getirdi. Gösterilerin devam ettiği bölgelerde okullar tatil edilirken, Santiago Havaalanında yüzden fazla uçuşun iptal edildiği öğrenildi.

Bin 420 tutuklu, 84 yaralı

Şili Ulusal İnsan Hakları Enstitüsü (INDH) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şiddetli protestoların başladığı geçen perşembeden bu yana ülkede meydana gelen olaylar nedeniyle bin 420 kişinin tutuklandığını ve 84 kişinin ateşli silahlardan yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan, ülkenin Talcahuano bölgesindeki Pasific Blu isimli balık fabrikasının yağmalanmasına müdahale eden deniz kuvvetlerine ait bir aracın çarptığı 22 yaşındaki gencin öldüğü bildirildi. Ölen gencin ailesi, gencin kasıtlı öldürüldüğü iddiasında bulundu. Yetkililer olayın ardından soruşturma başlattı.

Ülkede, şiddetli protestoların ardından baş gösteren yağma olayları nedeniyle ölenlerin sayısı 12'ye yükseldi.

YORUMLAR
  Film ve dizilerden ilham alabileceğiniz gelinlikler
Film ve dizilerden ilham alabileceğiniz gelinlikler